JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 ma ktos moze doswiadczenei wiazane z tym koralem ? marzy mi sie jest sliczny boje sie tylko ze bedzie mi wszystko parzyl i za szybko urosnie a juz jednego malego hammera mam w 120l akwa http://pl.reeflex.net/tiere/639_Plerogyra_sinuosa.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krysstek87 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Piękny koralowiec...mój ulubiony;) o parzenie bym się nie martwił bo nie ma jakiś szczególnie dużych polipów...to nie galaxea;D ponoć lubi siedzieć na piasku (Pani Czubówna) w osobliwościach mórz i oceanów to mówiła;) Cytuj Wymiary zbiornika: 160 cm x 60 cm x 60 cm, zalany listopad 2015, oparty o lampę ledową DIY 84 kedy CREE, 24 białe i 60 niebieskich, dodatkowo 4 x 80W (T5), odpieniacz octopus ( nie pamiętam modelu - 18W) do tego filtr przepływowy (refungium glonowe) 60 kg żywej skały, 2 cyrkulatory JEBAO RW15 i 8, pompa obiegowa Jebao 8000, dozownik automatyczny JEBAO 4 kanałowy. Obsada ryb: Hepatus, Chelmon Rostratus, Borsuk, Zebrasomma Veliferum, 3x błazenki, mandaryny: marmurkowy i wspaniały, hexatenia, E. bicolor, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Ja mialam i mam bo to moje ulubione. Do najłatwiejszych nie należy-wymaga praktycznie codziennego karmienia Ale moge sie mylic:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 o karmienie sie niemartwie puki co niedokarmiam zadnego z koralowcow a mam az gorgonie i hammera i pompuja sie az nadto wiec moge spokojnie go kupic zapytam o miejsce bo mam wybrane ale niewiem co wy na to i czy cyrkulacja niebedzie za silna:) przy czym miejsce po lewej ma wieksza cyrkulaje niz to po prawej doradzicie ? a szybko one rosna bo z tego co czytalem to potrafia byc naprawde olbrzymie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peyo79 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Mam taka wielkości trzech pięści. W ciągu roku prawie podwoiła swój rozmiar. Nigdy jej nie dokarmiałem bezpośrednio. Pokarm łapie z wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Mam taka wielkości trzech pięści. W ciągu roku prawie podwoiła swój rozmiar. Nigdy jej nie dokarmiałem bezpośrednio. Pokarm łapie z wody. no to wolno nie rosnie a co sadzisz o podanych przezemnie miejscach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Nie sądzisz, że masz zbyt świeże akwarium na tak delikatnego korala? Hammer - rozumiem, że ta euphyllia? Na forum używamy nazw łacińskich, ewentualnie spolszczone:) Wtedy wszyscy wiedzą o co chodzi. Jak możesz to zrób z bliska zdjęcie euphylii i gorgorni. A co do karmienia - nie powiedziałam,że bezprośrednio. On jest po prostu głodomorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 pradopodobnie jest za swieze gorgonia z bliska zdjecie z przed tygodnia teraz ladie zarosly miejsca gdzie niebylo tkanki a to euphylia jezeli mowisz ze jest delikatny to moze faktycznie lepiej sie wstrzymac niech sobie pozyje to co jest jeszce troche. tylko niewiem jak z dostepnoscia tego korala narazie go znalazlemw ofercie . wiec uwazasz ze lepiej sie wsztrzymac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Nie chcę gasić Twojego zapału ale ja bym poczekała jeszcze troszkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 w sumie dobrze ze tak piszesz bo juz mialem szukac czegos wiecej zeby jednego nie zamawiac racja niech sie kreci jak jest Dzieki ! jak bylo by za duzo moglby system podupasc ? hmm niebede ryzykowal dzieki wszystkim za opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Kwestia samego systemu gra tutaj mniejsza role. Glownie chodzi o poszczegolne zwierzeta. Pozdro Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peyo79 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Zgadzam się z opinią Debory raczej będzie problem z utrzymaniem tego korala bo jednak do łatwych nie należy. Twój zbiornik jest za młody i kasa pójdzie w błoto. Wcześniej miałem takiego w 160 l to zawinał sie po 2 miesiacach bo parametry nie były stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Mysle ze pod gorgonia na piasku (masz taki kacik), bylo by w sam raz. Nie moze miec za mocnej cyrkulacji, no I poczekal bym jeszcze, bo szkoda kasy I korala. Jest delikatny, wiec trzeba uwazac zarowno w akwarium, jak I transporcie. Jakies dwa miesiace temu widzialem w jednym sklepie takiego wielkosci ludzkiej glowy. Bylo na co patrzec Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krysstek87 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Ja bym postawił na piasku, po prawej stronie w tej grocie;) Cytuj Wymiary zbiornika: 160 cm x 60 cm x 60 cm, zalany listopad 2015, oparty o lampę ledową DIY 84 kedy CREE, 24 białe i 60 niebieskich, dodatkowo 4 x 80W (T5), odpieniacz octopus ( nie pamiętam modelu - 18W) do tego filtr przepływowy (refungium glonowe) 60 kg żywej skały, 2 cyrkulatory JEBAO RW15 i 8, pompa obiegowa Jebao 8000, dozownik automatyczny JEBAO 4 kanałowy. Obsada ryb: Hepatus, Chelmon Rostratus, Borsuk, Zebrasomma Veliferum, 3x błazenki, mandaryny: marmurkowy i wspaniały, hexatenia, E. bicolor, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 dzieki faktycznie tam na piasku jest ciekawe miejsce dla niego ale wstrzymam sie jeszcze z kupnem zawsze bylem porywczy jak mi sie cos podobalo hehe . mam nadzieje ze po nowym roku znajde go w jakims sklepie chcialbym go zobaczy na zywo takiego duzego wlasnie Kwestia samego systemu gra tutaj mniejsza role. Glownie chodzi o poszczegolne zwierzeta. Pozdro mozesz rozwinac swoja wypowiedz ? co masz na mysli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2013 Ja bym postawił na piasku, po prawej stronie w tej grocie;) Ty masz na piasku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 20 Listopada 2013 Daj sobie na wstrzymanie-bardzo delikatny LPS. Widać, że akwarium świeżynka-nie szkoda Tobie zwierzaka i $$$? Z LPS to zacznij za jakiś czas od Trychyphylli, Fungii. Ta Euphyllia na Twoim zdjęciu też mega zdrowo nie wygląda. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 20 Listopada 2013 tak jak pisalem racja ze moze za wczesnie ale nieuwazam zeby euphylia miala zle . zdjecie jest dzien po zakupie wiec nie ma co sie dziwic . teraz wyglada tak teraz tez wyglada zle ? nie chcialbym zeby wyszlo e nie dbam o korale.. a gorgonia tez chyba wymaga bardzo dobrych warunkow a polipy sa piekne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 20 Listopada 2013 Nie bierz tego tak osobiście-na tamtym zdjęciu gorzej wyglądała, na tym już trochę lepiej...co do Gorgonii to pogadamy za 2 miesiące jak jeszcze będziesz ją miał-czego oczywiście Tobie życzę. Pozdrawiam Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) oki doki napewno zostane zlinczowany ale w przyszlym tyg bedzie taki u mnie mam nadzieje ze zapewnie mu godne warubnki i zrobie wam na zlosc hehe oczywiscie jak przyjedzie pochwale sie . jestem troche jak male dziecko wiec zyczcie powodzenia Edytowane 20 Listopada 2013 przez JayJay (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 Male dzieci nie zabijaja zwierzat Ps. Nastepnym razem nie pytaj o opinie, skoro I tak idziesz swoja sciezka... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 A czemu mamy życzyć powodzenia skoro każdy Ci odradzał? Zdjęcie nam pokaż po przynajmniej miesiącu:) Baw się dobrze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 http://animal-world.com/Aquarium-Coral-Reefs/Bubble-Coral Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peyo79 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Widzę że decyzje podjąłeś mimo odradzania koleżanek i kolegów z forum- życzę powodzenia obyś się doczekał przynajmniej takiej Pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2013 przez peyo79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) O właśnie...tylko, że ta Twoja to raczej Physogyra lichtensteini...kupiona w Aqua Medic Bogucin? Edytowane 21 Listopada 2013 przez BYNT (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach