Skocz do zawartości
wolski

Robal do zabicia.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam duży problem. Mam w skale robAla który zabierając piasek z dna, buduje se tunele na skale. Spotykając po drodze korale , zjada je w nocy. W ten sposób zjadl mi dużą kolonię zoa. Chce sie go pozbyc. Raz rozwalilem mu tunele a w dziórke w której mieszkał wcisnąłem strzyoawką wrzątek. Na chwile byl spokój ale dzisiaj rano znowu zauwazylem tunel i brak kilku polipów. Czy wywalic skałę w której mieszka , zamrozić ją cZy wygotowac? Jak uwazacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wyciągnął skałę , pościągał szczepki które na niej są na osobnych skałkach , i wymoczył ją w RO .

Zawsze to jakieś bakterie dobre przeżyją w skale, ale to moje zdanie :)

no i oczywiście delikatnie te tunele szczoteczką usunął

i jeszcze to :

http://nano-reef.pl/...tory-zjadl-zoa/

Nie pisz posta pod postem! Używaj opcji "edytuj"

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zabić skale i popsuć parametry wody do tego walczyć z glonami na niej i oczyszczeniem się tej skały pare miesięcy to zrób tak jak sebastiabb radzi.

A jak chcesz się pozbyć robala to zrób pułapkę z butelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zabić skale i popsuć parametry wody do tego walczyć z glonami na niej i oczyszczeniem się tej skały pare miesięcy to zrób tak jak sebastiabb radzi.

A jak chcesz się pozbyć robala to zrób pułapkę z butelki.

z ciekawości się zapytam , jak ten robal łażący po skale w tunelu ma wejść do tej butelki ? czym ma go zachęcić ? gdzie indziej sugerowali zakup wargaczy na niego i niszczenie niszczenie i niszczenie tuneli i próby łapania.

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ciekawości się zapytam , jak ten robal łażący po skale w tunelu ma wejść do tej butelki ? czym ma go zachęcić ?

Poczytaj forum a się dowiesz, nie chce mi się przepisywać tego co już było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj forum a się dowiesz, nie chce mi się przepisywać tego co już było.

Bo nie wiesz proste , czytam twoje wypowiedzi i zawsze żadna nic nie wnosi , wiele osób polewa skałę wrzątkiem więc tez poczytaj .... swoja droga idąc twoim myśleniem z innego posta, to może nich autor tematu wrzuci wszystko teraz to sumpa.

Kończę temat niech inni się wypowiedzą jak, zobaczę Twoje akwarium czy chociaż historie jego zakładania to może będę brał Cię bardziej na poważnie póki co to twoje wypowiedzi to jak dla mnie lanie wody ....

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sebastiabb

Jak dla mnie możesz gotowac a nawet w kwasie moczyć skale lata mi to ale nie dawaj innym takich mądrych rad żeby zabić skałę. Jak masz problem z użyciem google to masz, wejdz w pierwszą propozycje i masz opis jak zrobić pułapkę.

http://lmgtfy.com/?q...a wieloszczÄta

Co do dalszej części Twojej wypowiedzi to zenada i nie będę jej komentowal tylko mogę powiedzieć że jeżeli Ci zależy na obejrzeniu mojego akwarium to zapraszam, nawet na Ciebię znajdę chwilkę żeby pokazać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poker Face ma rację!!.

A ja nie wiedziałem że ten "robal" jest taki żarty, i niebezpieczny!!

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poważnie to co to za robal? bo brzmi przerażajaco....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem coś podobnego w akwarium. pojawił się chelmon, to nawet w nocy przy latarce trudno coś z robactwa znaleźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest ten robal . Ten ze strony robi sterczace rurki jak rurówka. Mój robi jakby wzdluz skaly , przyczepiając sie do jej boków. Szerokosc takiego kanalika to czasem nawey 8 mm. Skala idzie out . Nie sądze aby butelka pomogla bo on z tych tuneli nie wychodZi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.