Skocz do zawartości
miszak

berlin z drobnym rozszerzeniem ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę o pewnym rozwiązaniu ale może ktos juz tak zrobił. Jeśli nie to chociaz napiszcie jakie widzicie za i przeciw.

Tak sobie myslę aby postawić kolejny baniaczek. Myślę, że mógłbym kosztowo dac radę postawić i utrzymac rafkę jakieś 150 - 200l. No i pomyslałem sobie tak. Załóżmy, że to mogłoby byc akwa 100x45x45. Ale miejsce mam na np. 180x50x50. Jednak na takie akwa full wypas to mnie nie stać. Więc myśle sobie tak.

1.Dałbym to wieksze akwa a skałę i bezkręgowce rozmieściłbym mniej więcej tak jakby akwa miało 100cm czyli w miarę na środku - tak aby nie powiększać znacznie kosztów oświetlenia. Załóżmy ok 250W w T5 i TL 03.

2. Odpieniacz i tak dawałbym wiekszy niz na 200l więc te same koszty.

3. Kregowce w ilości podobnej do przewidywanej w 200l -oczywiście nie wytrzymam żeby z czasem nie dołozyć 2 czy 3 rybek więcej ;)

4. Cyrkulacja odpowiednio wieksza.

5. Pokolce miałyby gdzie pływać ;)

No i teraz myślę sobie tak - dokładam kilka stówek na więcej szkła, sól na początek i pompy cyrkulacyjne ale mam duuuużo więcej wody co spowoduje, że biotop będzie stabilniejszy. Zaciemnione narożniki - hm a może efekt będzie ciekawy? Może jakies ciekawe życie tam się zagnieździ?

Co myslicie? Ma ktoś tak zrobione akwa?

A może z radości nie widzę jakiegoś zagrożenia czającego się w mroku? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kluczem do tej zagadki jest odpowiednio dobrana obsada i wydajność filtracyjna (głównia biologiczna) biotopu. Odpowiedź lakoniczna, wiem ale tyle mi na razie przychodzi do głowy. Postaraj się sprecyzować obsadę, ilość żywej skały kupionej od początku, zaplanuj dokładnie cyrkulację, oświetlenie, moze coś z tego wyjdzie.

PS Warto stawiac takie duże akwarium pod warunkiem że docelowo chcesz je całe zasiedlić. A chcesz?

Moze warto zatrzymac się na 100x50x50?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała w ilości ok. 30-40 kg.

Bezkręgowce/koralowce adekwatnie do ilości skały. Ryby flavescens, hepatus i/lub lineratus, amphiprion - hm chyba jednak ocelaris - 2-6 szt., chromis virdis - 6- 8 szt. Jakas babka. Pewnie jeszcze ze 3 jakies małe rybcie - chociaż w sumie dokładna ilość plywajacego towarzystwa wyjdzie w praniu.

To tak ogólnie - na razie szczegółów brak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

hmm.... ja bym zrobil tak 150x50x50 (norma)

2x80W T5 (z AM sa po 50zl) i 150W HQI

skala...30-40kg

odpieniacz do 400L (kupilbym jakis uzywany,tylko nie czasem Beast 400P)

cyrkulacja 2x1500L/h

obieg 3500L/h

RYBKI - troche chyba za duzo... moze przy bardzo dobrym odpieniaczu byloby oki.

Z czasem napewno bedziesz chcial wiecej korali i ryb, wiec dolozysz troche skaly, drugie HQI 150W i styknie.Dlatego lepiej od razu kupic bardzo dobry odpieniacz.

pozdrawiam

Rafał

ps. na poczatku chcialem szybko zalozyc cos podobnego ,jak piszesz. apetyt rosnie,a choroba postepuje.nie wywalaj kasy,lepiej poczekaj i kup lepszy sprzecior.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak samo było ze mną.chciałem taanio a potem pożądniejszy odpienicz musiałem kupic, lampe, 2 lampe , komputer, dolwewke, prerystatycne i kupe jeszcze sprzętu który kosztuje mase sianka

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie kluczowa sprawa jest tu ilosc LR do ilosci pozostalego zycia. Czyli zeby filtracja dawala sobie rade z iloscia produkowanego syfu. Zebys nie dokladal ryb - bo jest miejsce, a LR pozostawala w tej samej ilosci.

A wieksza ilosc wody nie przeszkadza. Co najwyzej estetyka moze troche ucierpiec, ale to tez kwestia gustu ... i czasu, bo kiedys wszystko urosnie i wiecej miejsca bedzie jak znalazl. Tyle ze wtedy bedzie trzeba troche oswietlenia dolozyc - ale to pozniej.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, mniej więcej mysle podobnie. Dołożenie kolejnej lampy to nie problem ( oprócz finasów ;). Odpieniacz turboflotor takze zapas raczej spory. Co do innego osprzętu to róznica cen wynikająca z litrażu nie jest znaczna ale chciałbym aby udało mi sie powstrzymać ;). Luz i przestrzeń w zbiorniku - hm na początku może nieco razić ale za jakis czas może byc ciekawie. Najbardziej niebezpieczna jest pokusa wpuszczenia kolejnej ryby ;)

A jak myslicie - ile ryb spokojnie sobie mogłoby zyc w tej wodzie przy 40 kg LR?

Miały byc same małe rybki ale w sumie pokolce też sa fajne a jak bedzie przestrzeń do pływania mogą wygladać nieźle.

Dokładniej to myslę tak - jedna kolumna z LR i jedno "wzgórze" - to bedą kępy zycia koralowego. Między nimi sporo przestrzeni do pływania. Może jakies małe kupki skały z wyeksponowanym jakims ładnym grzybkiem albo czyms innym. Duże korale nie scisnięte obok siebie tez potrafia zuroczyć - gwarantuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciwkawą alternatywą jest zrobiene aqwa na maartwej skale rafowej z am. 18,30zł za kg, kiwi ma 80kg takiej i 20 żywej i mu nawet nieźle chodziło aqwa (miał wypadek)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sakły daj maksymelnie na ile cię tylko stać, mozna ew. skałę pomieszać z tufem, ale to wymaga cierpliwosci, którą i tak trzeba się wykazać przy dojrzewaniu żywej skały, a tuf zacznie pracować jako filtreator pewnie jeszcze później niż skała.

PS Sam planuję dołożyc trochę tufu do tanku. Ciekaw jestam jak będzie się zachowywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A policzyłeś zwiekszone koszty ogrzewania jesienią i zimą?

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wziąłem pod uwagę zwiekszone koszty ogrzewania i cyrkulacji i na to sobie mogę pozwolić. Zwiększenie mocy oświetlenia o kolejne 150 lub 250 W na razie jest nie do przyjęcia.

Zastanawiam się tylko jak potraktować utratę mikroelemntów w wyniku działalnosci odpieniacza. W sumie wydajnosc będzie taka sama w 450l jak i w 200. Przy założeniu, że zycie jest takie samo ( czyli zuzycie mikroelementów przez życie jest takie samo ) a wydajnośc odpieniacza również taka sama w akwa 200l stężenie poszczególnych mikroelementów będzie spadało szybciej a więc odpieniacz wywali ich nieco mniej. Czyli raczej nieco więcej będzie zużywane w 450. Za to w 450 bedzie stabilniej więc jest to oczywisty zysk.

Co do martwej skały to tą opcje biorę pod uwagę i jest ona kusząca. Nawet zastanawiałem się co jest lepsze 40 kg LR czy np. 20 kg LR + 40 kg martwej? Ale idąc typ tropem dalej to wypełnię baniak skałą i będzie dosc typowa rafą ;) Tak szczerze to za jakis czas pewnie i tak będzie LR na maksa i ryby na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracą odpieniacza można regulować. Z resztą jak będziesz miał czyste akwarium, z dobrą flitracją biologiczną niezbyt mocno obciążone, to produkcja piany nie będzie duża. Resztę uzupełnisz podmianami i preparatami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.