Jump to content
Sign in to follow this  
ronin000

Doktorek dziwnie się zachowuje

Recommended Posts

Witam, proszę jeżeli to możliwe o diagnozę na początku wspomnę że wszystkie parametry są w normie posiadam zbiornik RM, reszta rybek i korali w świetnej kondycji jedynie doktorek od 2 dni dziwnie się zachowuje jak zawsze był w centrum zbiornika tak teraz mało pływa a jak pływa to kręci się jak spirala lub bokiem czasami brzuchem do góry ale dosyć szybko i chowa się pod skały i tak leży jakiś czas potem znowu. Jedyna zmiana jaka była w zbiorniku do doszedł nowy mieszkaniec krewetka czyszcząca.

post-22461-0-91364100-1386920296_thumb.jpg

nie chce Cie zmartwiac ale u mnie pierwszy mial to samo i odszedl na wieczna rafe , nie wiem czy to jest zwiazane z jakas infekcja czy problemem z pecherzem plawnym ale moze u Ciebie jest inaczej , miejmy nadzieje ze tak jest ,

osobiscie nie bylbym taki pewien. Czysciciele wraski czasem tak maja. Potrafia sie zachowywac w dosc dziwny sposob, to jedna z najbardziej wytrzymalych ryb na infekcje pasozytniczo bakteryjna. Jesli nie zostal uszkodzony mechanicznie to moze sie wylizac. Najczesciej zapadaja w krotki sen, chowaja sie w dziure nawet na kilka dni a jak plywaja dziwnie to znaczy ze jeszcze sie nie zahibernowal na jakis czas. Mozliwe ze tego nie zrobi wcale. Obserwuj i spokojnie, nie ma paniki. Gdzies wyczytalem ze u wraskow doktorkow system trawienny ulega modyfikacji, czesto przy zmianie karmy zwlaszcza suchej, takie male zatrucie ale ryba sie przestawi tylko trwa w czasie i wlasnie tak to dziwnie wyglada. Oczywiscie jesli powaznie sie zatruje to trzeba sie liczyc z najgorszym ale puki co ja bym nie panikowal.

pozdrawiam

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Dziękuje za informację,wierze że za kilka dni mu przejdzie, obecnie śpi schowany pod skała nic nie ruszam czekam. Dam info jak się to skończyło.

mój doktor również przepadł na dwa dni, jeśli nie dłużej, po czym jakby nigdy nic wrócił do swojej praktyki. trzymamy kciuki!

Doktorek wypłynął ale nie potrafi się zanurzyć więc prawdopodobnie problem z pęcherzem. Chyba musi odejść na wieczną rafę bo się męczy tak pływając bokiem przy powierzchni.

Poczekam aż sam zejdzie lub wyzdrowieje, nawet masowałem mu brzuszek :) oczywiście pod wodą może mu pomorze :)

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.