Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ee tam , od razu wystraszyli :p szczerze to naprawde czekam na info czy kolega to policzyl i ile wyjdzie projekt , ja juz napisalem ile potrzeba zobaczymy...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawdę to niema co liczyć dokładnie, tylko szacować i dodać 25-50% kosztów w zależności od "ułańskiej fantazji"...

ja też siedziałem z kalkulatorem, obłożony książkami, przed kompem z podkrążonymi oczami czyhając na "okazje" na targowisku, i co?

i tak wyprzedziłem własne sznurowadła, a akwa dalekie od ideału... może faktycznie chłopak "wytrzeźwiał" i zrezygnował... albo znalazł kogoś "w realu" kto mu pomaga to postawić i przestał wchodzić na forum by sobie nie mieszać w głowie... co jak co, ale pytając tutaj o kilka spraw namieszałem sobie tylko w głowie, co również przeniosło się na koszta... no i miałem wrażenie, że z ludzi emanuje bardziej niechęć lub jakiś niepotrzebny jad, niż chęć pomocy, czy opowiadania o własnych doświadczeniach - a taki jest przecież zamysł forum, żeby nie powielać błędów, tak? ...albo dał spokój, albo czeka na graty i pokaże nam już jak śmiga całość...

pozdrawiam Dante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim z własnych obserwacji stwierdzam ze należy sie najpierw określić co chce sie trzymać i jaka metoda filtracji prowadzić zbiornik a potem szukać juz sprzętu pod konkretny setup. Tak naprawdę to chyba lepiej poczekać trochę dłużej i kupić cos konkretnego niż iść polsrodkami. Sam pod swoje akwarium najpierw gromadzilem informacje a potem potrochu kupowałem sprzęt a trwało to ponad pół roku. Z całym setupem zamknąłem sie w okolicach 14 tys ale ja musiałem niestety kupować wszystko od zera, od samego akwarium po siatkę na ryby;) 90% sprzętu to Targowisko z czego naprawdę jestem zadowolony bo udało mi sie zaoszczędzić dzięki temu pewnie drugie tyle co juz poszło. Dam ci rade jeśli startujesz od zera to naprawdę warto oszacować koszt całości od lampy, odpieniacza kończąc naprawdę na głupotach jak termometr, testy itd bo tak naprawdę te głupoty generują jakieś 25% kosztów całości. Życzę powodzenia w planowaniu i łapaniu ciekawych okazji:)

Pozdrawiam Łukasz

4505c5f87c17a1f131d0e2e1579d1fc2u291a272.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dante-81 i @kosiarek84 dziekuje!!!:) tak mam kogos w realu. A akwa bedzie. Cierpliwosci.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.