Skocz do zawartości
lasius

Jaka rybka roślinożerna-glonożerna nie skacząca 13cm wody

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ;-)

Jak w temacie tylko że do akwarium o wys. wody 13cm...

Powierzchnia dna 0,56m2.70X80...

Chodzi o to ,żeby sobie nie poskakała :/ i była w miarę mała...ok.2-3 rybki chciałbym mieć.

Właściwie to nawet nie musi być glonożerna poprostu żeby nie skakała ;-)

Przeniosłem wszystko z poprzednich 2 zbiorników do płaskiego... wygląda niesamowicie...

Niby to samo a różnica kolosalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak niskie akwarium ? :Dozingoff

a może to akwa typu "zero edge" ??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto link do setupu...

http://www.boxermania.com/akw/index.htm

Już mam błazenka z ukwiałem....

Czym go najlepiej karmić by oddawał część ukwiałowi. Jest już w nim zasiedlony. Kiedyś gdy zaczynałem wszystko z morszczyzną ukwiał mi zszedł.. bo nie umiałem go karmić a ocelaris zasiedlił go kiladziesiąt godzin przed zgonem ;) boję się żeby sytuacja się nie powtórzyła. dlatego moje pytnie - czym karmić błazenka ,żeby ukwiał sobie poradził? jest to ukwiał z zielonymi fosforyzującymi ramionami. Ew. czym karmić ukwiał... wtedy starałem się karmić małymi kawałkami krewetek.Ale po chwilowym zamknięciu się z kawałkiem otwierał i wszystko co mu podawałem wypływało.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe akwarium oświetlenie też jak sie mają korale pod takim światłem??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na glon y bym dał pokolca zułtego-yelow tang

myśle żae masz dość miejsca do pływania a jak podrośnie to sprzedaż.

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z miękkimi nie ma problemu nie było a twardych nie miałem więc nie będę się wypowiadał.

Miękkie bardzo szybko przyrastają, nie rosną nieporządane glony.(to nie jest mój pierwszy zbiornik prowadzony przy tym świetle).

Kwestia koloru zbiornika jest jednak ważna- bez tych 2X18W niebieskich jest bardzo żółty. A z nimi jak na zdjęciach.

Akwarium jest za niskie trochę jednak... Powinno być z 10cm wyższe wtedy skałę możnaby na środku ułożyć w stożek.

Ale cóż nie narzekam tylko taki zbiornik miałem. Wody tyle co w porzednich a miejsca znacznie więcej i wizualnie jest znaczna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lasius moze zainwestuj w wyzsze akwarium? Szklo nie jest bardzo drogie.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię ;-) wiem tak z 25cm ;-). Teraz z tym małym 2cm Amphiprionem frenatusem i jego ukwiałem wygląda extra. Jest duże mimo ,że litrażowo ma czynnej wody ok.65l, a w sumie wyższe akwarium = więcej wody= większe podmiany=więcej skały lub musiałbym kupić odpieniacz a tak wszystko chodzi bez odpieniacza...Więc tu nie o samo szkło chodzi tylko inne koszty się dołączą- zupełnie inna cyrkulacja byłaby w 25cm wysokości i nowe pompki myślę ,że kolejne 500zł musiałbym dać na skałę, odpieniacz, pompki cyrkulacyjne,sól, a tak jest to dalej mikroreef ale możliwości ma większe.. Masz rację w 25cm wyglądałoby pewnie jeszcze lepiej ale to by dało już ponad 150l...a w sumie zoanthusy i Amphipriony pochodzą z płycizn. Tym zwirzakom raczej powierzchnia dna jest potrzebna nie głębokość.

Wiem ,wiem wyższe cały czas kusi ale dalsze koszty odstraszają nieco...Zwłaszcza przy dochodach 900zł/mc :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

moj blazen sam karmil ukwial.wystarczylo tylko wsadzic krewetke do wody,a on juz po nia podplywal i umieszczal jak najblizej "paszczy".male kawalki pozostawial dla siebie.pierszenstwo jednak mial ukwial.nie wiem ,czemu twoj ukwial nie chcial jesc.napewno bylo z nim cos nie tak.ukwial to latwe zwierze,tym bardziej ,ze miekasy rosna.

moj ukwial zjadlby nawet kurczaka.urosl dran ,wiec go wymienilem w sklepie.na dodatek zabral sie za rozwalanie skaly..ehhh ladny byl. ;)

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.