Skocz do zawartości
Geralt

Co to jest? Pytanie do elektroników

Rekomendowane odpowiedzi

Może któryś z kolegów elektroników rozbierał te chińskie lampy i potrafi mi odpowiedzieć na pytania. Pytam się z czystej ciekawości.

Czy na pierwszym zdjęciu w prostokącie czerwonym to zasilacz dla wentylatorów (zmiana napięcia 24V na 15V)?

Na drugim zdjęciu ten element to coś na wzór mostka Gretza?

post-9975-0-39391200-1387659367_thumb.jpg

post-9975-0-86262100-1387659534_thumb.jpg

Edytowane przez Geralt (wyświetl historię edycji)

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierając się jedynie na zdjęciach potwierdzam że masz rację w swoich przypuszczeniach, są to jak piszesz jakiś zasilacz stabilizujący napięcie na danej wartości i mostek Gretza :D

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

separator i mostek.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyściłem lampę z kurzu i tak sobie pomyślałem, żeby ją "uciszyć " to:

1. Pozbyć się obecnej stalowej obudowy.

2. Obecną płytę z diodami przymocować do radiatora z dwoma cichymi wentylatorami.

3. Wyciągnął bym zasilacze na zewnątrz lamy.

Jedyny problem to cena radiatora i wentylatorów, wyjdzie pewnie ze 150, więc zastanawiam się czy warto w tą lampę jeszcze coś inwestować?

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam inne rozwiązanie, a mianowicie wywalenie tych trzech strasznie hałasujących wentylatorków i wstawienie jednego dużego np (AAB Cooling Super Silent Fan 14 PRO), wolnoobrotowego wentylatora. Koszt to około 20zł i kawałek prostokątnej blachy na nową pokrywę i Masz błogą ciszę :thumbup:

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam inne rozwiązanie, a mianowicie wywalenie tych trzech strasznie hałasujących wentylatorków i wstawienie jednego dużego np (AAB Cooling Super Silent Fan 14 PRO), wolnoobrotowego wentylatora. Koszt to około 20zł i kawałek prostokątnej blachy na nową pokrywę i Masz błogą ciszę :thumbup:

Też myślałem o tym, ale wydaje mi się, że najwięcej hałasu robi powietrze przechodzące przez prostokątne wloty do obudowy. Stąd pomysł na pozbycie się jej. Obecnie chyba większość producentów tak robi.

Wentylator AAB mam do chłodzenia całego akwarium tylko trochę większy i lubię ten sprzęt, naprawdę jest cichy, co nie znaczy niesłyszalny :secret:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ,,mariusz21lp" w ten sposób przerobił, słuchałem i naprawdę jest bardzo cicho z odległości 1m jest niesłyszalna w ogóle.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewidac dobrze jakiej wielkosci sa te wentylatorki ale na 15V to raczej cicho nie jest...Wyjmij moze te zasilacze z obudowy i daj ze 2 wentylatory 12mm i moze da rade bez radiatorow.

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do podobnych wentylatorow mam podany sterownik regulujacy obroty mierzac temperature, teraz wentylatory kreca sie duzo wolniej i jest cisza jak makiem zasial.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewidac dobrze jakiej wielkosci sa te wentylatorki ale na 15V to raczej cicho nie jest...Wyjmij moze te zasilacze z obudowy i daj ze 2 wentylatory 12mm i moze da rade bez radiatorow.

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Wentylatorki są 80mm i myślę właśnie dać co najmniej 120mm.

ja do podobnych wentylatorow mam podany sterownik regulujacy obroty mierzac temperature, teraz wentylatory kreca sie duzo wolniej i jest cisza jak makiem zasial.

CNCRob a podaj linka, co i gdzie kupione. No chyba, że to DIY to jak możesz to podziel się schematem :baby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to robione lacznie z calym sterowaniem lampy ale widzialem na ebayu gotowe sterowanie do samych wentylatorow za kilka funtow.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to robione lacznie z calym sterowaniem lampy ale widzialem na ebayu gotowe sterowanie do samych wentylatorow za kilka funtow.

Znalazłem takie coś:

http://www.conrad.pl...5&otp1=tablink2

i na ebay-u

http://www.ebay.com/itm/251388160040?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

ale niepokoi mnie ten stycznik. Zdecydowanie wolę trystory jako "wyłączniki".

Edytowane przez Geralt (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.