Skocz do zawartości
Tom_Killer

euphylia - wygląd

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie, mam pytanie.

Kupiłem euhylie w sklepie miała cienkie plipy, u mnie w zbiorniku jest od tygodnia i ma same takie grube polipy, zastanawia się co może być przyczyną i które są bardziej prawidłowe , takich grubaśnych nigdzie nie znalazłem na necie. Czy to może oznaczać że potrzebuje ona jeszcze trochę czasu na klimatyzację ?

Pozdrawiam Świątecznie :)

DSC9056

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - takiej jeszcze nie widziałem :D

Cieżko powiedzieć, myśle że nadmierne polipowanie to chyba nie jakiś tragiczny znak.

Ja mam dokładnie odwrotną sytuacje, to znaczy jak na moje oko jest lekko 'niedopompowana'.

41xz.jpg

W sklepie nieco mocniej sie rozwijała, albo to moje złudzenie - została odcięta ze sporej koloni.

Dopatrywałem sie różnicy w gęstości wody, kiedyś czytałem że w mniejszej korale mocniej sie pompują - jak u Ciebie w tej kwesti, bo u mnie 1.026 raczej stabilnie.

Zdjęcie robione 5 min temu :D

Pozdro

PhospHATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest euphyllia yayamensis? One tak mają...

pisane z telefonu

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cergoth - u mnie raczej jest też stabilnie, co prawda utrzymuję niższe zasolenie 1,024, ale mam dobrane światło na świetlówkach ta że cały zbiornik jest nimi przykryty i jest ich 6 szt.

Mam też inne euphylie - jedną złotą to ma takie grube polipy pojedyncze jak męskie palce.

Teraz przy świetle na 55% ta euphylia z mojej fotki tak mocno polipuje aż polipy są przeźroczyste.

Edytowane przez Tom_Killer (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest euphyllia yayamensis? One tak mają...

pisane z telefonu

Nie, to jest euphyllia paradivisa.

@Tom_Killer Cieżko mi cokolwiek powiedzieć.Osobiście zostawiłbym korala w spokoju, on sobie to reguluje i cześć.

Skoro inne korale (a zakładam że tak jest) są w dobrej formie, to nie powinna jej się krzywda stać.

Pozdro

PhospHATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że to E.Yaeyamaensis-miałem takie i właśnie tak wyglądały po napompowaniu...

Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debora - tak dokładnie wygląda jak w Twoim linku, widać w sklepie miała słabe światło tudzież wodę i było jak było, chciałem eyphylie z końcówkami drobnymi brązowymi i chyba kropkami na końcu żółtymi a mam taką co wygląda jak galaretka - ale też ładna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Niech rośnie bo to ładny koral.A jak się pompuje to jeszcze lepiej;)

Z ciekawości: pokaż złotą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest yayamensis, bardzo ładny LPS, lubi bagienko!

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiona w sklepie jako złota

właśnie układa się do snu.

DSC9071

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debora - dzięki, jak kupiłem to była w kiepskiej kondycji, po 3 miesiącach pozbierała się i teraz poszła pięterko wyżej, powinna się rozrosnąć, bo paluchy ma już grubaśne, no chyba że niechcący ją uszkodzę przy wyławianiu ikry, ale stara się uważać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.