MarekPro Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2013 Witam, koledzy zastanawiam się nad stworzeniem małego szczepkarium na własne potrzeby: 30x70x30 z kominem przelewowym i podłączenie tego pod główny sump. Czy takie rozwiązanie ma sens? Jaką lampę musiałbym mieć? Czy musiałoby to być hqi? pozdrawiam Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) jak nie będziesz miał problemów z grzaniem wody przy HQI to będzie ok 150W z jakimś bardziej niebieskim żarnikiem, jakby to było moje szczepkarium to poszedłbym w 4x24W T5 2 x 15000K i 2x niebieskie p.s. jeżeli myślisz o szczepkach spsów, przy lpsach, miękkich, zoa możesz dać spokojnie niej światła Edytowane 30 Grudnia 2013 przez kermit85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2013 jak nie będziesz miał problemów z grzaniem wody przy HQI to będzie ok 150W z jakimś bardziej niebieskim żarnikiem, jakby to było moje szczepkarium to poszedłbym w 4x24W T5 2 x 15000K i 2x niebieskie p.s. jeżeli myślisz o szczepkach spsów, przy lpsach, miękkich, zoa możesz dać spokojnie niej światła LPS i miękkie miały by być. Myślałem, żeby jakieś t5 może wstawić, bo wysokość tego akwa nie będzie za duża. 2 x 24 W by wystarczyło? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2013 przy szerokości 30cm będzie ok, ja mam przy powierzchni szczepkarium 70x80 4x24W i pod większość lpsów i miękkie jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2013 To spoko A barwa 14000k będzie najlepsza czy jaką Ty używasz? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 ja ma swietlowki coral pkus od ati ale bede zmienial na special tez od ati, moze dam przy tym jedna blue plus Wysłane z mojego GT-S5660 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2014 W sumie też dobra opcja Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach