Piotr1 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Panowie ilo procentowy zamowic w aptece zeby byl odpowiedni do akwarium i ile kropli tego dozowac i jak czesto?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 1 gram jodu, 2 gramy jodku potasu, 97 gram wody - wymieszac:) beda wiedzieli jak zrobic. dozujesz 1-2 krople na 50l wody, najlepiej dozowac jak najczesciej malymi ilosciami. ja dozuje rano i po poludniu. pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jałoś Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 ja bym posłuchał Szymona, zna się na tym :wink pozdrawiam Tomek Cytuj Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 czy ktoś z was bawił się kiedyś i sprawdzał ile jodu zawiera taka kropla roztworu lugla? Jakie jest stężenie w naturalnej wodzie morskiej? Pytania pewnie do chemików, ale wiem że sa tutaj tacy. Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pilot Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Skromni Ci chemicy .... wykład zwiazany z podstawowymi reakcjami dotyczacymi reaktora, mikserka, ballinga, plynu lugola,itp. uwazam za ciekawy temat. pozdrawiam Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Pilot, jestem w pracy, daj czlowiekowi odetchnac i pomyslec, policzyc informacje beda po 17. pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 @szymon a ilo procentowy jest ten roztwor o ktorym napisales? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Piotr1 :@szymon a ilo procentowy jest ten roztwor o ktorym napisales? przeciez Szymon wszystko napisał 3% (1 część jodu, 2 części jodku potasu na 97 części wody). Z resztą co się orientuję rozwtór lugola jest jeden, ni ma wyboru stężenia. Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amphiprion Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Reasumując: 1-2 krople płyny na 50l wody - dziennie? Cytuj Kostka 60x60x60, RRR, Kessil, miękkie i lps http://nano-reef.pl/topic/85742-pod-olsztynska-kostka-60x60x60-na-rrr-i-dsb-refugium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Przybysz Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Czy plyn Lugola ma jakis okres trwalosci, czy np po pol roku mozna reszte wylac bo sie nie nadaje? Cytuj Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 jak jest dobrze zakrecona butelkja to moze byc dlugo przechowywany. roztwor jest 1%-owy, czyli jeden gram substancji w stu gramach roztworu, jodek potasu sluzy tu tylko jako rozpuszczalnik dla jodu. pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Ok dzieki Szymon za info. Czy Ty przypadkiem nie robisz w chemii?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 " robie" w aptece hehe:) pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MCKOP Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 Witam kolege po fachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 Ale płyn lugola jest do kupienia jako produkt zrobiony czy trzeba go zamawiać jakoś specjalnie do zmieszania? Bo teraz to sam niewiem! a zamierzam właśnie kupić. Cytuj Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 mozesz kupic pelnoplatnie, jezeli sa normalni ludzie w aptece to Ci zrobia, najlepiej jednak zalatwic recepte na o.5l - taka objetosc wystarczy chyba do konca zycia, a kosztuje 5zl - lekarz musi zaznaczyc tylko, ze stosowany ma byc zewnetrznie.pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Przybysz Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 niemozliwe ja za 150g zaplacilem w zeszlym roku ponad 20zl bez recepty Cytuj Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amphiprion Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 Ja zamawiam w aptece, buteleczki są na nastepny dzien. Koszt to coś około 5zł za 20ml - bez recepty. Fajnie 0,5l za 5 zł, ale IMO po jakims czasie przydało by się odświerzyc płyn... Cytuj Kostka 60x60x60, RRR, Kessil, miękkie i lps http://nano-reef.pl/topic/85742-pod-olsztynska-kostka-60x60x60-na-rrr-i-dsb-refugium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 @Edek mozliwe, pracuje w aptece i sam robie takie r-ry:) pozdro Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2006 Bralem w aptece. Na zamowienie trzeba brac. Wyszlo z recepta 5zyli za 100ml (1%, ale sa tez inne oczywiscie). Akwa niecale 60l, leje 3 krople z rana. Jak ktos chce chetnie odstapie polowe, bo i tak nie zuzyje:) Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2006 Byłem w aptece i Panowie są 2 płyny Lugola !!!!!!!! 1) na wodzie trzeba czekać na zrobienie = 5zł z receptą i 20 zł bez. 2) Oparty na glicerynie !!! dostepny od reki nie pytałem o cene Mam pytanie czy ten oparty na glicerynie zamiast wody też moze być????? Cytuj Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2006 ten na glicerynie to nie jest plyn lugola to glicerynowy roztwor jodu, nie mozna stosowac, tylko ten na wodzie Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2006 Zgadzam się z Szymonem. To drugie to nie jest płyn Lugola. @khmer, mogę Ci jutro dać trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2006 Tak Tak Tak chce zanim załatwie recepte! Szymon masz napewno rację ale dla nie medyka jak pytam płyn lugola to dla mnie jedno dopiero gdy sprawdziłem skład to w tedy mnie olśniło Cytuj Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek-reef Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2006 @khmer mogę Ci taką receptę załatwić tylko daj znać.... Cytuj tomekbiel@o2.pl pisz z dopiskien nano-reef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach