cop909 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2014 Konrad...z tym po4 to nie do konca. Osobiscie widzialem zbiorniki gdzie po4 i no3 jest zerowe a xenia rosnie pieknie.. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 Właśnie mi się skojarzyło, krótko przed tym jak xenia zaczęła padać kupiłem szczepkę montipory na typowej podstawce. Po 2-3 dniach podstawka się rozleciała na drobne powodując również zmętnienie wody. Tak jakby była wykonana z gipsu. Resztki podstawki usunąłem z akwarium i podmieniłem około 5% wody. Dalej nic się nie działo. Czy możliwe aby to wpłynęło na rozwój xeni, nadmieniam że z innymi mieszkańcami nic się nie działo. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 To raczej nie to bylo powodem padania xeni Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 A dlaczego raczej nie? Nie wiemy z czego ta podstawka była Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 czyli xenia pada a innym koralom nic to nie szkodzi...? Może kolega nie ma więcej tak delikatnych korali jak xenia i im nie szkodzi..? : Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Mi xenia rosła jak szalona, później był czas że zanikała. Zostało kilka główek i teraz znowu opanowuje cały zbiornik, łącznie z tylną szybą. Czyżby ona tak poprostu ma? Pozdrawiam Dariusz Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Darev (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) gdzieś kiedyś czytałem, że rozwój xenii ma związek również z zawartością CO2 w wodzie, tj pasuje im podwyższona zawartośc CO2 ale tylko do pewnego czasu - potem, wskutek nadmiernego wzrostu zooksanteli w xenii(bo to w końcu glony asymilujące CO2) ich wymagania zwyczajnie rujnują cały organizm - tym można od biedy wytłumaczyć nagłe pomory xenii w dobrze działających akwariach wniosek, (być może zbyt daleko idący) jest taki, że wahania CO2 w zbiorniku źle wpływają na xenię. Nie wiadomo, z czego były te podstawki, ale jeśli substancja, z których były zrobione w kontakcie z wodą morską zachwiała poziomem CO2 to jest prawdopodobne, że od tego xenia zachorowała Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Darek S (wyświetl historię edycji) Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Konrad...z tym po4 to nie do konca. Osobiscie widzialem zbiorniki gdzie po4 i no3 jest zerowe a xenia rosnie pieknie.. Co to znaczy "zerowe"? Czy oby napewno? A błąd testu ? Czy oby napewno wszystkie formy fosforanów były brane pod uwagę? A może testy nie pozwalają na zmierzenie stężenia wszystkich związków, które zawierają fosforany? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) "zerowe fosforany" - pojęcie bardzo chętnie przytaczane wielokrotnie, ale może ono poznaczać dwie skrajne sytuacje - pierwsza, gdzie zero oznacza brak produkcji tychże fosforanów i drugie , że produkcja jest bardzo duża, ale jest natychmiast konsumowana w całości prze np glony. W obu przypadkach mierzalnie wynik będzie bardzo podobny. Testy mierzą tylko nadwyżki. Jak w takim układzie ktoś może mieć NO3 wysokie a NO2 zerowe - to chemicznie na dłuższą metę niemożliwe. NO2 jest produkowane tylko od razu przerabiane na NO3 a te jako chwilowo niewykorzystane przez np glony dają się zmierzyć Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Darek S (wyświetl historię edycji) Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach