Skocz do zawartości
mega

osad na martwej skale

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka sprawa, jakies 3 tygodnie temu zalozylem zbiornik, zasolilem oraz wrzucilem martwa skale oraz zwir koralowy. No i teraz po trzech tygodniech moje kamienie jakby zmienialy kolor, pojawiaja sie zielone oraz czerwone plamki . Co to jest ?

Drugie pytanie to czy po tych trzech tygodniach moge juz wrzucic zywa skale ? i jak to zaczac oswietlac ? Obecnie swiatlo mam non stop wylaczone.

www.flash-freaks.com flash community

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te plamki to prawdopodobnie glony i to te nieporządane. Jak najszybciej wlóż żywą skałę do zbiornika bo jeszcze trochę i trzeba będzie wyrzucić tą martwą. W czasie dojrzewania zbiornika oświetlaj długo, nawet po 16 godzin na dobę, a po ustabilizowaniu parametrów zmniejsz do 12 i tak zostaw.

Po co wkładałeś martwe skałki bez żywej skały? Przecież tak nie doprowadzisz do ustabilizownia zbiornika. Poczytaj gdzieś o procesie zakładania akwa i dojrzewania skały.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do czasu oświetlania to mam zupełnie odmienne zdanie, jeżeli masz hqi to przy żywej skale zaczynaj od 5 godzin i powoli zwiększaj do 8, natomiast reszta (akynicza+dzienne) mogą pracować długo ale max. 14 godzin.

Przez długie oświetlanie spowodujesz bardzo szybki rozwój niepożądanych glonów.

pozdro

sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak samo powiedziano mi w sklepie, ze najpierw wrzucic martwa skale i nie oswietlac a potem zywa skale i stopniowo oswietlac. Plamek nie ma jeszcze duzo, ale zdziwl mnie fakt ich powstania. Zatem rozumiem ze juz czas na zywa skale.

Jeszcze jedno w kominie tez wrzycilem full martwej skaly oraz na wysokosc wystajacej rury bardzo grubego zwiru koralowego. Tamta skalka dostala zoltawo-czrnego koloru.

www.flash-freaks.com flash community

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.