piniol Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Każdy osobnik może mieć różna tolerancję na prąd elektryczny, jak u ludzi. W tym przytaczanym wątku z reefcentral, w kwarantannie były w sumie 4 ryby, a tylko jedna miała objawy. Też pomyślałem o lampie. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Odizolowałem lampę od stelaża górnego, lampa cały czas uziemiona i to samo Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Dziś rano zmieniłem na falowniku tryb pracy z falowania na tryb mieszany i widzę poprawę w zachowaniu scopasa ,zaczął spokojniej pływać po całym baniaku ,jest wyraznie uspokojony . Bartek a jeką ty masz cyrkulację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 Cyrkulacje mam od początku taką samą, 2x aquaEL reefcirculator 10000 i powiem, ze daje czadu. Zamówiłem Jebao WP40, więc będą zmiany, ale jeszcze chwile poczekam, bo nie spodziewałem się takiej szybkiej przesyłki i nasza poczta odesłała do HongKongu , 25$ i jakiś miesiąc w plecy... Jako ciekawostka, paczka doszła, jak się okazuje po 10 dniach od zamówienia, a po drodze jakieś dwie niedziele były . Wczoraj Żółty miał się jakby trochę lepiej. Wczoraj też byłem w sklepie i dostrałem opierdziel od Pani, że nie podziliłem akwa wpuszczając chelmona... Powiedziała, że przeze mnie mógł ze stresu sfixować i na dwoje babka wrózyła, albo mu przejdzie, albo nie. Powiedziałem, że jak bedę wpuszczał resztę pokolców, to ewentualnie Go wymienię, a Ona do mnie, że nie chce w sklepie Żółtka wariata , mimo, ze nie miałem na myśli żeby Ona mi go wymieniła...ech. Po dzisiejszych mini porządkach w akwa Żółty znowu oszalały, ciekawe co będzie po konkretnym serwisie... Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 a te pompy, grzałkę itd sprawdzałeś na ewentualne przebicia? Sorry ale jednego nie rozumiem, jak ty miałeś akwa podzielić i czemu to niby miało służyć? Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 Cyrkulacje mam od początku taką samą, 2x aquaEL reefcirculator 10000 i powiem, ze daje czadu. Zamówiłem Jebao WP40, więc będą zmiany, ale jeszcze chwile poczekam, bo nie spodziewałem się takiej szybkiej przesyłki i nasza poczta odesłała do HongKongu , 25$ i jakiś miesiąc w plecy... Jako ciekawostka, paczka doszła, jak się okazuje po 10 dniach od zamówienia, a po drodze jakieś dwie niedziele były . Wczoraj Żółty miał się jakby trochę lepiej. Wczoraj też byłem w sklepie i dostrałem opierdziel od Pani, że nie podziliłem akwa wpuszczając chelmona... Powiedziała, że przeze mnie mógł ze stresu sfixować i na dwoje babka wrózyła, albo mu przejdzie, albo nie. Powiedziałem, że jak bedę wpuszczał resztę pokolców, to ewentualnie Go wymienię, a Ona do mnie, że nie chce w sklepie Żółtka wariata , mimo, ze nie miałem na myśli żeby Ona mi go wymieniła...ech. Po dzisiejszych mini porządkach w akwa Żółty znowu oszalały, ciekawe co będzie po konkretnym serwisie... do swojego wcześniejszego wpisu dołozyłem filmik zobacz i porównaj zachowanie wieczorem dodam filmik jak jest teraz . to na 100 % stres z powodowany głośną pracą JEBAO WP 40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 a te pompy, grzałkę itd sprawdzałeś na ewentualne przebicia? Sorry ale jednego nie rozumiem, jak ty miałeś akwa podzielić i czemu to niby miało służyć? Jak wpuszczasz nowego pokolca do obecnej obsady, to robisz zasieki, żeby się nie zatłukły, np. z siatki z drobnymi oczkami. Chelmon nie pokolec, ale kształtem podobny do Żółtego i jak widać rusza go to... Czytałem trochę o przebiciach i czuć je gołą ręką. Ryby znoszą duże wieksze różnice potencjałów niż ludzka ręka, podobno - człowiek grzebiąc w baniaku wie, że coś się dzieje, a po rybach jeszcze tego nie widać... do swojego wcześniejszego wpisu dołozyłem filmik zobacz i porównaj zachowanie wieczorem dodam filmik jak jest teraz . to na 100 % stres z powodowany głośną pracą JEBAO WP 40 Nie widzę filmiku. U mnie nic się nie zmieniło, doszło tylko kilka nowych ryb...albo aż, jak się okazuje. Mówisz, ze jebao jest głośne? Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Jak wpuszczasz nowego pokolca do obecnej obsady, to robisz zasieki, żeby się nie zatłukły, np. z siatki z drobnymi oczkami. Chelmon nie pokolec, ale kształtem podobny do Żółtego i jak widać rusza go to... Czytałem trochę o przebiciach i czuć je gołą ręką. Ryby znoszą duże wieksze różnice potencjałów niż ludzka ręka, podobno - człowiek grzebiąc w baniaku wie, że coś się dzieje, a po rybach jeszcze tego nie widać... Nie widzę filmiku. U mnie nic się nie zmieniło, doszło tylko kilka nowych ryb...albo aż, jak się okazuje. Mówisz, ze jebao jest głośne? Jest głośne a film na 5tym wpisie Edytowane 11 Stycznia 2014 przez bazyl xx (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Podobny przypadek.... Możemy się zamienić na Żółtki, będziesz mial parkę . Mam nadzieję, że mu przejdzie, daję mu dwa tygodnie na to, bo w najbliższym tygdniu miałem wpuszczać ostatnie ryby - resztę pokolców, a tu taka akcja. Jak mu się nie poprawi, to niestety będę musiał Go wymienić. Serce boli, bo to była pierwsza rybcia i człowiek się przywiązał, ale co zrobić . Plus tylko taki, że będą wszystkie naraz i nie będę musiał zasieków robić... Edytowane 11 Stycznia 2014 przez AMP (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2014 No i jak tam pacjent?, znalazłeś przyczynę? Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HighLife Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2014 Mój żółtek miał identyczne zachowanie. Zrobiłem podmianę wody po czym te dziwne objawy ustały. Może to jakiś zbieg okoliczności ale pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Mój żółty niestety cały czas sieknięty , bije się z własnym odbiciem i gania inne ryby. Przede mną trudne zadanie odlowienia zwariowanego żółtka. Myślę, że zabiłby xanthurum i może jeszcze innego nowego pokolca... Nowy żółty juz wybrany i pływa sobie w sklepie w baniaku z resztą nowej ekipy, czekają jeszcze tylko na hawaiiensisa Edytowane 19 Stycznia 2014 przez AMP (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach