Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu zaczęła marudzić mi acra.Parametry w normie reszta acropor ma się wyśmienicie. Wiem że ciężko oceniać na odległość ale może miał ktoś taki przypadek. Tkanka schodzi jak kożuch płatami i powiewa na koralu ;( Nie mam też możliwości lepszego zdjęcia ale chyba na tym załączonym dobrze to widać.

Link do foty w lepszej rozdziałce https://imageshack.com/i/1qo0oxj

post-13865-0-87052100-1389735596_thumb.jpgpost-13865-0-73733100-1389744444_thumb.jpg

Edytowane przez Turborower2000 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie marne ale podobny efekt miałem w starym baniaku gdy był wysoki poziom potasu.

Edytowane przez rekin (wyświetl historię edycji)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie dodawałem potasu :( A u Ciebie też tak schodziło płatami miękkimi ? Bo tutaj nie zanika tkanka ale tak jakby się odkleja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przesadziłe z dozowaniem fauna marine color complex :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie przegrzales zbiornika? To mogło być nawet miesiąc temu..

wysłane przez tapatalk

Edytowane przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przelałeś bakterii?

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś mnie naszło za namową kolegi nalalem 5kropel zeobak ze trzy dni temu ale to chyba nie jest jakas dawka ktora mogłaby takiego bigosu narobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to właśnie bakterie

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę Jarek obyś miał rację,byśmy mieli to z głowy. Resztki żywej acropory już odcięte i na nowej podstawce,po kąpieli w jodku i 2x30 sek

w RO. Pare gałązek już pokazało malutkie polipki,czekamy zobaczymy. Podejrzewam jeszcze trochę coral booster KZ bo dawno go nie dodawałem i dodałem 2ml tego samego dnia co Zeobak i po dwóch-trzech dniach się zaczęło ;( Nigdy nie miałem z nim problemu ale... może i to tylko zbieg okoliczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ośmiu gałązek zostało tylko sześć które dobrze się mają,polipują i próbują łapać papu. Szkoda że jeszcze dwie poległy nie wspominając korala. No cóż ten dzikus zawsze marudził ale miewał też momenty swojej świetności :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był taki efekt po Jodzie i Stroncie z Molibdenem Kenta. Prawdopodobnie bardziej zawinił Jod, bo sprawdziłem poziom i był dużo powyżej normy.

Przyjrzałbym się jeszcze tym kropkom na akrze z pierwszego zdjęcia. Wygląda na jakieś "robale".

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arduan dzięki za zainteresowanie tematem. Te kropeczki co mówisz to są dziurki o ile dobrze myślę zwane potocznie tipami z których wychodzą polipy. Po prostu acra pobladła a polipki schowały się i skurczyły wyglądając jak kropki,na drugim zdjęciu to dobrze widać.Acre połamałem na 8 patyków. Myślałem że będzie git a tu jeszcze z tego 2 poleciały i jedna marudzi jeszcze. Dziwnym trafem przy testach Hanka mi pokazuje po4 0,00 a ja zawsze miałem z tym problem. Rowaphos to litr na miesiąc mi szedł by trzymać 0,03 max 0,05. Myślałem że zj***ła się ta Hanka ale jednak nie tzn dałem do wody testowanej ze dwie krople z mrożonek z wody którą je płukałem w momencie gdy za piątym razem pokazała 0,00 i pokazała 0,60 także chyba fruwa. ? Może za szybko zbiłem po4 ale dodałem dawkę rowy taką jak zwykle tyle że z nowego opakowania.Może ta rowa wcześniej była trefna że aż tak walczyłem z tym po4 aż takimi ilościami absorbera...bóg jedyny wie :( Zauważyłem też że Tricolor też mi zbielał na końcówkach jakbym go światłem poparzył no i pellety się zmniejszyły do połowy filtra a były na ponad 3/4 . Przypomnę że 2 dni przed awarią kolega usłyszawszy o moich problemach z wysokim po4 zaproponował mi zeobak z którego kiedyś korzystałem ale nie widziałem efektów.No i ... dałem się namówić na dawkę 5 kropel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jade na zeobaku i bio-mate 2 x w tygodniu stosuje w tym raz po podmianie i nie widze zeby cos niekorzystnie wplynelo na zbiornik ;) tak wiec odrazu mowie ze to nie zeobak po 5 kropel

Edytowane przez SunRose (wyświetl historię edycji)

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli że te 5 kropel wymłuciło z Rowaphosem po4 do 0 i to przez ten szybki spadek.Wszystko byłoby logiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.