Skocz do zawartości
Memfis

zestaw Blau Cubic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakupić http://erybka.pl/pro...Complet-60.html

i tu pytanie czy wystarczy, oraz co zmienić na początku. Chcę chodować pare miękkich + dwa błazenki oczywiście jakiś krab pustelnik, krewetki + turbo też tam będzie.

Do zestawu domówię 5 kilo LR oraz 3-4 kg żywego piasku, oczywiście testy też się znajdą.

Wode będe kupował jako że nie stać mnie na chwilę obecną na filtry :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Lepiej dorzuć 350zl i kup Reefmaxa.

Znajdziesz dużo informacji o tym zbiorniku w dziele Reefmax Klub.

Pozdrawiam

dodo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw kupiłem używany za 600 zł więc 750 zł musiał bym dołożyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i gitara!

Jak dla mnie mało światła.

ale powinien dać radę !! Powodzonka!!!

I zdawaj relację!!!

Edytowane przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji)

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo swiatla, bo z tego co widze to tylko 2x 18w. A jak chcesz miec 2 blazenki to tez troche malo miejsca one rosna do 8 cm pamietaj chociaz jest jakas moda trzymac je w 30 litrach. Moze naprwade pomysl nad reefmaxem?

8387_8630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i gitara!

Jak dla mnie mało światła.

ale powinien dać radę !! Powodzonka!!!

I zdawaj relację!!!

Jak najbardziej relacja będzie :)

Malo swiatla, bo z tego co widze to tylko 2x 18w. A jak chcesz miec 2 blazenki to tez troche malo miejsca one rosna do 8 cm pamietaj chociaz jest jakas moda trzymac je w 30 litrach. Moze naprwade pomysl nad reefmaxem?

Światło będę robił na diodach tak więc o to nie ma co się martwić. Czyli 60 litrów może im nie wystarczyć :(

reefmax odpada już kupiłem tamto

Na chwilę obecną mam problem z wodą z podmianki w sobotę będę w Łodzi i myślałem że uda mi się trochę kupić ale podmianki robią we wtorki więc jestem w D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa jest juuuuuz u mnie zalane i zasolone solą IO :) nie posiadam niczego do pomiaru zasolenia na chwile obecna wiec sypalem 33g/1l i pytanie czy nie za mało? dzis powinna dojść LR zdjęcia wrzucę w nowym temacie/dzienniku dodatkowo w pierwszej komorze jest gąbka o dużych oczkach z pompą od odpieniacza i lampą uv. Lampe włączać? Po odpieniaczu są jakieś kulki i okrągłe coś z drewna zostawiać? w ostatniej komorze grzałka z pompą która zwraca wodę. Grzałke przekładać gdzieś indzziej?

piszę z tel więc proszę o wyrozumiałość :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinieneś dodawać skały nie znając zasolenia... pamiętaj że zawsze może coś z niej wyjść, szkoda żebyś "to" na dzień dobry uśmiercił.

3Z46ANI.jpg

38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało tej soli dałes, IO powinienes sypac co najmniej 40g/l.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem :-( pracuje w Warszawie i w Skierniewicach jestem po 19 więc nie zdążę kupić nic do pomiaru :/ (może żona coś zakupi ale w zwykłym zoologicznym nie wiem czy coś będzie :(

)Skałe dziś dostanę z działającego zbiornika. Na 50 litrów dodałem 1653 gram moge dodać jeszcze 250g dla pewności. Lepiej większe czy mniejsze zasolenie? Skałe przemywać wodą z akwa i szczoteczką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz sobie tego tak lekko :baby:

Zasolenie ma byc stabilne i ani za male ani za duze. W zasadzie nie jestes tak daleko, zeby kupowac zywa skale. W morskim jest troche wolniejsze tempo.

Dlaczego chcesz przemywac stara skale ? Przy wyjmowaniu sie troche oplucze. Chcesz te wode do mycia tez kupowac, przewozic, nosic nie znajac nawet parametrow ? Chyba jednak bedzie Ci sie oplacalo zainwestowac w RO/DI i podwojny TDS. Przeciez wode do dolewki bedziesz tez potrzebowal.

Ps:Podoba mi sie tempo: o 15-tej pytales czy ten zestaw jest ok, o 17-tej otrzymales dobra odpowiedz przeczaca a o 20-tej go juz miales. :animier:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena skały którą kupuję to 50% wartości sklepowej więc z tym wolę się pośpieszyć.

Przemywanie hmm.... mój błąd.

Wodę biorę od firmy z której jak słyszałem korzysta pare osób posiadających morskie akwaria. Posiadam zapas wody jakieś 20-30 litrów w razie nagłych wypadków którą co 2 tygodnie planuję wymieniać na świeżą .

Okazje na alledrogo szybko znikają :(

Zasolenie było 1.020 podniesione do 1.023 przy 25,5 stopnia skałe odbieram dziś (przełożony z wczoraj) więc powinno być wszystko ok :)

Jakie testy są must have ?? wiem że wypadało by mieć wszystkie ale jakie na początek?

Odpieniek wyrzuca mi sporo wody z pianą jest jakiś patent poza skręceniem gdyż jest skręcony na maxa...

Po dodaniu piasku co należy wyłączyć a co ma pracować ?

Przepraszam za dużą ilość pytań przeczytałem dużo tematów ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi

Edytowane przez Memfis (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.