Skocz do zawartości
**akwarysta**

Dziwna woda po filtrze jonowyminnym

Rekomendowane odpowiedzi

Przepuściłem wode z RO do uzupełniania wody w akwa przez filtr jonowymienny.Zauważyłem nagły wzrost glonów zielonych i mase drobnych bąbelków powietrza na skałach.W skład tego filtru wchodzi żywica jonowymienna i zeolit.Czy zmiany w moim akwa mogą mieć związek z zastosowanym filtrem?:)_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlugo stoi akwarium?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodw po DI powinna być lepszej jakości niż z samego RO.

Więc przyczyny musisz szukac gdzie indziej.

Chyba że żywica , która zastosowałeś jest kiepskiej jakośi lub po regeneracji i zrzuca co do tej pory nagromadziła.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium stoi zalane ze skałą ok miesiąca.Troche glonów było ale minimalne ilości większość z tych glonów to były krasnorosty i glony fiotetowe troche żółtych.A teraz nagle mam atak ciemno zielonych kępek.Są wszędzie nawet na szybach i zarastają tamte glony nawet korale i grzyby też są już powoli zielone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez myslalem, ze filtr RO i DI nie ma z tym nic wspolnego. Moim zdaniem akwarium jeszcze nie skonczylo okresu dojrzewania. Raczej sprawdzilbym wyniki wody na NO2, NO3, PO4 i SI.

Masz juz rybki?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miales swierza zywa skale? Moze cos z niej zdechlo i jeszcze tego bakterje nie przerobily. Odpieniacz dobrze dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej skały to wyciągnełem z niej kilka martwych rzeczy i troche trawy morskiej(żeby nie było wyczyściłem ją zaraz po zakupie czyli ponad miesiąc temu ( : przeczytałem na forum ,że tak trzeba robić).Wsadzałem ją do akwa wyczyszczoną. Jedynie troche było na niektórych skałkach martwych zaschniętych glonów. Co do odpieniacza to pomimo ,że własnej roboty to chodzi wspaniale i bezawaryjnie.

Odczekam pare dni może poprostu nadszedł moment ,że akwa zaczyna dojrzewać na dobre.Jutro kupie testy do wody to ją zbadam.Ale glonów zielonych mam tyle ,że pływają na powierzchni wody jak tłuszcz w rosole... Po testach jak nie stwierdze wielkich ilości amoniaku to za tydzień kupie jakąś rybe co zjada glony ,bo skałe wkładałem do akwa ponad miesiąc temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem Biocoryn do akwa i znaczna poprawa. Cały ten syf robi się ciemny i powoli zanika.Ale nikpokoi mnie to ,że ta woda ciągle straszne jest nabąbelkowana.Wygląda jak nagazowana w butelce do picia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.