Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisy typu "potrzebuje duzo swiatla", "latwy w utrzymaniu", "nie lubi silnej cyrkulacji" by Cie satysfakcjonowaly czy jak bys to widzial ?

"Łatwy" / "trudny" to dość przydatna informacja, nawet jeśli jest bardzo nieprecyzyjna. Wskazuje kierunek początkującym.

Co do przepływu to najchętniej bym widział wpisy typu "przepływ wody 5-7 cm/s", tym bardziej że to całkiem łatwo zmierzyć. Wystarczy zaśmiecić wodę na chwilę (np pokarmem) i zrobić zdjęcie z czasem ekspozycji rzędu 1/10 sekundy lub dłużej, tak aby powstały smugi.

Światło - funkcjonuje umowna skala oświetlenia od 1-10 (ciekawostka: widziałem artykuł gdzie pokazano że dość dobrze pokrywa się z PAR).

A jeśli chodzi o umieszczenie opisów przy koralach to naprawdę warto zrobić sobie bazę opisów i podpinać ją do strony towaru. Praktycznie każdy sklep internetowy wykorzystuje jakąś bazę danych więc nie powinno być problemu żeby dorobić do niej tabelę z opisami. Kluczem do tabeli powinna być nazwa łacińska. Wersja zaawansowana jest taka że oprócz opisu gatunku powinien pojawiać się również opis odmiany - tam gdzie ma to sens. Przy takim podejściu raz zrobiony opis jest dostępny natychmiast i "na zawsze". Wiadomo że z początku trzeba w to włożyć sporo pracy, ale później to już tylko odcinanie kuponów :) i dopisywanie rzadkich specjałów.

Edytowane przez pppp (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba nawet robic opisu,wystarczą tylko odpowiednie piktogramy, które bedą umieszczone przy danym zwierzaku.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że czasami zwierzaki w obrębie jednego gatunku, mają różne upodobania... bo przykładowo euphyllia może być wyławiana z większej bądź mniejszej głębokości... moim zdaniem te utarte jednolite wymagania są tylko mocno poglądowe i nie powinny być traktowane jak Pismo Święte;)) jak koralowiec ma długie polipy i delikatną pompującą się tkankę to woli mniejszy ruch wody, sps nieco większy... Co do trudności w hodowli to moim zdaniem też zależy od stuki, dla przykładu, heliofungia... australijskie moim zdaniem są względnie proste, natomiast na forach za taki opis niejeden by mnie zjadł;)) heliofungia ma delikatną tkankę, wrażliwa jest na dotyk ale jeśli chodzi o parametry to nie jest aż tak problematyczna jak niektóre inne koralowce... chyba, że za życia rafowego "opiła" się cyjanku bądź innych toksyn powszechnie wlewanych przez człowieka do oceanu... w takim wypadku koralowiec nie ma większych szans na przeżycie dłużej niż kilka miesięcy i stąd mit o jej niesamowitej trudności....;)) Jak mamy w miarę rozsądne parametry w akwarium i nie mamy żadnych większych skoków zwłaszcza kh, to każdy lps jest łatwy:D

Jak bardzo Chcecie, to mogę robić te opisy... tylko wiem, że każdy z nas ma swoje własne doświadczenia z gatunkami i uzna nasz opis za prawdziwy bądź za stek bzdur;))

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę bezsensu temat bo czemu każdy chce być doradzcą ? chyba chłopaki wiedzą jak prowadzić sklep a opis hmm.. jakoś nie widzę sensu bo niby co oznacza cyrkulacja średnia ??? lub koral lubi dużo światła???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

"Łatwy" / "trudny" to dość przydatna informacja, nawet jeśli jest bardzo nieprecyzyjna. Wskazuje kierunek początkującym.

Co do przepływu to najchętniej bym widział wpisy typu "przepływ wody 5-7 cm/s", tym bardziej że to całkiem łatwo zmierzyć. Wystarczy zaśmiecić wodę na chwilę (np pokarmem) i zrobić zdjęcie z czasem ekspozycji rzędu 1/10 sekundy lub dłużej, tak aby powstały smugi.

Światło - funkcjonuje umowna skala oświetlenia od 1-10 (ciekawostka: widziałem artykuł gdzie pokazano że dość dobrze pokrywa się z PAR).

A jeśli chodzi o umieszczenie opisów przy koralach to naprawdę warto zrobić sobie bazę opisów i podpinać ją do strony towaru. Praktycznie każdy sklep internetowy wykorzystuje jakąś bazę danych więc nie powinno być problemu żeby dorobić do niej tabelę z opisami. Kluczem do tabeli powinna być nazwa łacińska. Wersja zaawansowana jest taka że oprócz opisu gatunku powinien pojawiać się również opis odmiany - tam gdzie ma to sens. Przy takim podejściu raz zrobiony opis jest dostępny natychmiast i "na zawsze". Wiadomo że z początku trzeba w to włożyć sporo pracy, ale później to już tylko odcinanie kuponów :) i dopisywanie rzadkich specjałów.

Dokładnie tak. Strony sklepów odwiedzają akwaryści o równym stopniu doświadczenia. Do wytrawnych wyg typu Stani po początkujących typu np ja. Zapewne dla tej pierwszej grupy nawet nawy podawać nie trzeba bo poznają po wyglądzie zwierzaka. Dla tej drugiej grupy jednak właśnie nazwa i choćby skromny opis jest bardzo istotny by nie startować do zwierząt których wymagań nasze zbiorniki lub my sami nie jesteśmy w stanie spełnić. Owszem jest też pewna grupa sklepów zoologicznych dla których takie podejście jest nawet lepsze bo może jak kupi nieodpowiednie zwierzaki i mu padną to zysk będzie większy bo wróci po nowe te same albo inne. Ale ja, może znowu naiwnie, zakładam że w akwarystyce morskiej nie powinno być przypadkowych osób i trzeba się starać chociaż by ten z małym doświadczeniem akwarysta kupił takie trudne zwierzęta tylko jeśli się naprawdę uprze a nie za sprawą pomyłki lub przypadku.

@ dieter25

"Sprawiedliwy grzeszy 7 razy na dzień"

Ten kto myśli że wszystko wie nie wie nic.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiesteta- Masz sporo racji, natomiast w przypadku wątpliwości można zawsze do nas zadzwonić! Zawsze odbieramy i chętnie udzielę wskazówek dotyczących koralowców które są dostępne w moim sklepie... Nie chcę się wypowiadać za całą branżę, ale mi akurat zależy na tym aby zwierzaki trafiły do odpowiednich warunków! Zadowolony klient wróci! Oszukany nigdy....

Pomyślę nad tymi opisami aby je wdrożyć...;)

Pozdrawiam

Bartłomiej Sarecki

Skrzydlica.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona z opisem koralowca wygląda lepiej, atrakcyjniej, nawet jeżeli tam jest to co "wszyscy" wiedzą. W dalszej perspektywie to wyjdzie na dobre w sprzedaży i w komforcie obsługi.

Tak, wiem fotki są przecudne i robią swoje i bez opisów. Sam byłem gotów pojechać w sobotę ale ostatecznie kilometry i aura mnie zniechęciły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki są fajne to fakt.... ale proszę mi uwierzyć, że na fotografii znamy się słabiej niż na akwarystyce;))) W rzeczywistości te zwierzaki wyglądają zdecydowanie lepiej!:) Tak się składa, że w sobotę jadę do Lublina, przez Mielec, tak więc jak coś trzeba to mogę podwieźć przy okazji;))

Pozdrawiam

Bartłomiej Sarecki

Skrzydlica.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Fotki wiadomo poglądowe bo u każdego będą zwierzaki wyglądać inaczej, ale fajnie jak są. Ale opisy już poglądowe nie są i pozwalają zorientować się w sytuacji. I o niebo lepiej optycznie się to prezentuje taki zwierzak z opisem a nie tylko z ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 9-wiątym zdjęciu to yuma?? Piękny okaz ..Jak by było bliżej to już bym się wybrał :scooter:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko: czy wszyscy tak mają, że po kliknięciu w np zdjęcie korala lub ryby na liście ogólnej pojawia się owszem wszystko z wyjątkiem tego zdjęcia - jest tylko miejsce a nie widze foty. Trochę to utrudnia, bo żeby sobie przypomnieć jak coś wyglądało musze wracać do listy ogólnej np "ryby"

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz blokowanie reklam w Adblock - ewentualnie w pakiecie Internet Security dla strony Skrzydlicy, to zdjęcia się pojawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek a można coś zamówić z Twoim transportem do Lublina na sobotę?

Qlfon mobilnie.

Qlfon, Lublin

Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000,

Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016.

Obecnie: prawie FOWLR:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ slovy - Tak Yuma;)

@ Darek S - nikt nigdy wcześniej nie zgłaszał mi takiego problemu, u mnie na żadnym kompie ani firmowym ani prywatnym on nie występuje.... Nie znam się na tym... ale widzę, że Robert wie to się go posłuchaj;)))

@ Qlfon - Można;)) a czemu by nie?:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale przy obecnej pogodzie wysyłacie ?

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz blokowanie reklam w Adblock - ewentualnie w pakiecie Internet Security dla strony Skrzydlicy, to zdjęcia się pojawią.

pomogło - dzięki :)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłamy ale tylko PKS i PKP.

Robimy tunele temperatury, wszystko przychodzi całe i zdrowe. Zresztą na wysyłki PKS i PKP zawsze dajemy 100% gwarancji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam - odebrałem dwie przesyłki PKS - wszystko żyje i ma się świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.