Bartboss Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Witam jakiś czas temu zauważyłem ze nie pracuje jedna z pomp cyrkulacyjnych.Chodzi o Tunze 6095.Po wyjęciu pompy zacząłem sprawdzać zasilacz sterownik okazało się że wszystko ok więc podejrzenie padło na sam cyrkulator.Wymoczyłem go w wodzie z octem bo chciałem go reklamować .Jednak okazało sie że nie mogę odnaleźć paragonu i z reklamacji nici.Po wymyciu i wysuszeniu zaczął działać ucieszyłem się że jest ok.Niestety szybko minęła euforia bo po włożeniu do wody pompa po chwili staje.Ponowne suszenie działa kolejna kąpiel w baniaku i znowu kicha.Miał ktoś podobnie a może jakaś diagnoza??? Pozdr. Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Masz Ja podpięta do kontrolera jakiegoś? wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Sorry za off top ale to tak można ? Cyrkulator uruchomić poza wodą, tzn czy od tego się nie popsuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 U mnie tak się działo. Wirnik i gniazdo były pokryte glonami wapiennymi. To rozebrałem pompę na części wlożyłem do octu i później doczyściłem wirnik i gniazdo wirnika. Działa do dzisiaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 a może to przebicie, obejrzyj czy nie ma przeciętej izolacji kabla przy pompie lub pękniętej obudowy. Napisałeś że czyściłeś i odwapniałeś pompę, więc raczej to nie problem mechaniczny. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Ja też czyściłem i odwapniałem w całości ale pomogło dopiero oddzielenie wirnika ponieważ osad na wirniku i w gnieździe był tak duży, że wirnik blokowało tak mocno, że miałem problemy z jego wyjęciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 na osi dnie gniazda jest podkładka z gumką źle założona przyciera wirnik wywal ją całkowicie a problem ustąpi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Spróbuj uruchomić na mniejszym napięciu, 12-15v na zasilaczu Wysłane z mojego SK17i przy użyciu Tapatalka Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 No i juz nigdy nie sprawdzaj "na sucho" czy dziala. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czorny Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Mam ten sam problem z tunze 6055 . Nie pomogło czyszczenie , podpięcie zasilania bezpośrednio na przewody , wyjście gumek . Pompa ma problemy ze startem , traci moc , obroty zmieniają się bez podpiętego kontrolera . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 No i juz nigdy nie sprawdzaj "na sucho" czy dziala. Dzięki Czyli miałem rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartboss Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Witam i dzięki za pomoc .Pompa jest wyczyszczona łącznie z wirnikiem i gniazdem kabel raczej sprawdziłem i jest ok a pompa nie chodzi .Chyba bedzie kupić nowa ale teraz chyba Jebao 40. Pozdr. Cytuj 160x55x50 600l sump 160l tunze6055 tunze 6025 2xaquel obieg eheim profilux 4x80wt5 2x120w led aquatrend dooser reaktor wapna i cala reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cagen Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 a nie ma tam przypadkiem dwóch podkładek ? jak tak próbowałem wyciszyć pompę to właśnie tak się zachowywała . jak jest jedna to działa dobrze . Cytuj 450l , bk dc200 , ps pandora R2 2 x 150W 4 x 39 W , profilux 2 , schuran pico twice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach