Darek S Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Mam małe refugium, które w przyszłości ma być szczepkarium więc i oświetlenie chciałbym zmienić. Do tej pory świeciły 2x8w śwoietlówki i było ok. Wymiary refugium 33x20 x 28 wysokośc. Jestem laikiem w elektronice więc pytanie do szanownego grona czy taki zestaw na diodach cree miałby szanse działać i sie nie spalić Trudno dostać taniego gotowca więc: diody z maritexu Moduł 1x LED Cree XP-G, jasność R5- 139 lm/350 mA , biały zimny- barwa 0D (ok.7100-7600K), czarna soldermaska, prostokąt 25 x 30 mm, RoHS - dioda biała chciałbym 1 szt Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa Blue, jasność M3-45,7 lm/350 mA bin koloru: B4 (ok.470-475nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS - (symbol NT-1SB22-XPE2BLUM3B4 ) to dioda niebieska i chciałbym 2sztuki Moduł 1xLED Cree XT-E, Royal Blue, 550 mW/350mA, 452.5-455 nm, MCPCB Star, Tc=2W/(m*K), RoHS - to też niebieska 1sztuka drivery - czy takie mogą być do diód - do każdej diody jeden : http://allegro.pl/sterownik-stalopradowy-driver-do-led-3w-650ma-i3899397680.html sterownik stalopradowy driver do led 3w 650mA od użytkownika leleszek) do tego zasilacz 12v - jakie natężenie? Pytanie - ilo watowe są te ledy - bo nie ma w opisie ważne dla mnie No i ewentualnie co zamiast jednego z driverów aby można było sterować jasnością np niebieskiego kanału - czy takie coś może być? http://allegro.pl/pr...30558122.html W sumie będzie 4 diody - jeśli są po ok 3waty bo potrzebuje ok 12W światła LED Jesli nie tak to jak zrobic inaczej do tak małego szczepkarium na cree ? Z góry dzięki za pomoc:) Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Darek S (wyświetl historię edycji) Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas84 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Strony nie dzialaja chodzi o alegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Juz powinno być OK - pierwszy link jest aktywny chyba do jutra, ale jak się skończy a użytkownik wystawi jeszcze raz to podkleję nowy Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Link znow nie dziala. Dla czterech diod potrzebujesz ok 18V zasilacza. Pewnie z 800-900 mA pradem. Tylko niemasz sterowania wogole kanalami. Zasilacz jakis laptopowy? Ale mysle ze uklad jaki dales bedzie ok bez sterowania. Jak sie myle to niech mnie ktos poprawi. By Lumia 925 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 Można zastosować jako driver przetwornice prądowo - napieciowom. Koszt to coś ok 27zł Masz dwa potencjometry - jednym ustawiasz napięcie wyjścia,drugim prąd. Można więc użyć zasilacza do laptopa np.20V i ustawić prąd i jego natężenie. Masz więc i regulację mocy świecenia pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Można zastosować jako driver przetwornice prądowo - napieciowom. Koszt to coś ok 27zł Masz dwa potencjometry - jednym ustawiasz napięcie wyjścia,drugim prąd. Można więc użyć zasilacza do laptopa np.20V i ustawić prąd i jego natężenie. Masz więc i regulację mocy świecenia pozdrawiam czy ta przetwornica to coś takiego? http://allegro.pl/pr...3917166306.html i co dalej ? powiedzmy kupię 4 diody : diody z maritexu Moduł 1x LED Cree XP-G, jasność R5- 139 lm/350 mA , biały zimny- barwa 0D (ok.7100-7600K), czarna soldermaska, prostokąt 25 x 30 mm, RoHS - dioda biała chciałbym 1 szt Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa Blue, jasność M3-45,7 lm/350 mA bin koloru: B4 (ok.470-475nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS - (symbol NT-1SB22-XPE2BLUM3B4 ) to dioda niebieska i chciałbym 2sztuki Moduł 1xLED Cree XT-E, Royal Blue, 550 mW/350mA, 452.5-455 nm, MCPCB Star, Tc=2W/(m*K), RoHS - to też niebieska 1sztuka ile tych przetwornic potrzeba, czy 2 przetwornice wystarczą, np na jednej podłączyć tylko białe diody a na drugiej jedną RB i 2 zwykłe niebieskie Blue jaki zasilacz - o jakich parametrach by nie kupować od lapka tylko cos tańszego, może uda się wstawić jakiś link do takiego zasilacza Dzięki z góry PS aha, a ten bardzo tani driver którego znikła aukcja jest znów tu, może on wystaczy, byłoby świetnie bo to tylko 6,5 zł zamiast 26,5 zł ? http://allegro.pl/sterownik-stalopradowy-driver-do-led-3w-650ma-i3920781648.html Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Darek S (wyświetl historię edycji) Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ten driver za 6,5 wygląda, że się nadaje. Nie będzie natomiast możliwości ściemniania... ale czy do szczepkarium jest to potrzebne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ja używam tych z pierwszego linka. Tych drugich nie znam Jeśli białe i niebieskie - to dwa. Jest możliwość regulacji mocy diody na potencjometrach zewnętrznych. Zasilacz? Poszukaj dobrego laptopowego. Ja mam z jakieś drukarki 20V 2A - działa pół roku bez zarzuty pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach