Skocz do zawartości
cherry_ukasz

Nieznana przyczyna wzrostu Ca i Mg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od miesiąca mam niezidentyfikowany przeze mnie problem. Przy braku stosowania ballinga (oprócz składnika podnoszącego kH) mam stałą tendencję do wzrostu poziomu wapnia i magnezu. Mimo podmian na wodzie o Ca 420 i Mg 1340 testy po 3-5 dniach pokazują mi poziom obu parametrów : Ca >500, Mg >1500. Montipory, seriatopory, stylophory i reszta SPSów polipują, nie tracą tkanki. LPSy też się pompują, polipują jednak faktycznie, nie w takim stopniu jak przed tym zjawiskiem wzrostu obu parametrów. kH dozuje codziennie w ilości 16ml, żeby utrzymać stały poziom 7,5 dkH.

Informacje o zbiorniku:

Akwarium 126 litrów, w obiegu ok 150 litrów wody

Cyrkulacja 2xTunze 6015

Oświetlenie 4x24W

Zasolenie 1,024

Temperatura: 25,5 C

PO4: 0,03

NO3: 0,5

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne

Parametry mojej solniczki

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak stary zbiornik, jak duze korale twarde i ile, jaki piach i czy masz ceramike? Nowe moga oddawac Mg i Ca.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała w akwarium jest od 8 listopada, piasek ma już ponad 2 lata (co pół roku płukany w wodzie z podmian), SPSów jest kilkanaście szczepek ok 6-8 cm, LPSy to 3 Euphyllie (od 5 do 10 główek każda), 3 caulastree, catalophyllie, lobophyllie.

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest to jakiś tuff wapienny ta twoja skała, ustal czy Ca jest faktycznie takie czy cię test nie okłamuje, a co do mg często świruje przy wysokim Ca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skała to sucha skała wapienna - na pewno nie tuf (z racji wykształcenia mam pewność). Po prostu zaskoczony jestem, że skała mimo środowiska zasadowego tyle oddaje do wody? Jest tam raptem 6kg skały.

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z zasoleniem, tzn. czym mierzysz(i w jakich jednostkach)? + ważne to o co zapytał @PawelL + podmiany na jakiej soli?

pzdr

Jarek

Edytowane przez jarecki.g (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Jeżeli mogę podłączyć się pod temat to mam całkiem przeciwny problem. Zbiornik 4 miesiące, ReefMax. Od 2 tygodni walczę z niskim Mg -1120, Ca - 380, PH - 8 i KH-8,(testy Salifert). Robiłem podmianę wody po 10l (sól Kent). Wcześniej jechałem na Instant Ocean i parametry były ok. Poza podmianą wody nie suplementuje nic więcej.

Obsada to mało wymagające koralowce miękkie.

Edytowane przez markus86 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się podłączę ale w sprawie ceramiki. Czy ta oryginalna niemiecka też oddaje Mg i Ca? Miał ktoś takie przypadki. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek,

moze oddawac.

Marcin,

z niskim Ca lub Mg sie nie "walczy". Sie podwyzszta i zapomina :animier:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z niskim Ca lub Mg sie nie "walczy". Sie podwyzszta i zapomina.

Myślałem, że w tak małym zbiorniku z miękkasami wystarczą regularne podmianki wody żeby utrzymać podstawowe parametry. Dziwne jedynie jest to, że problemy z niskim Mg,Ca, Kh zaczęły się od niedawna a w zbiorniku nic nie zmieniałem poza solą z "ubogiej" Instant Ocean w "bogatszą" Kent.

Edytowane przez markus86 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zwyczajnie glony wapienne zaczeły rosnąć i dlatego spadki Mg i Ca ;)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony wapienne są ale nie zauważyłem bujnego wzrostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zwyczajnie glony wapienne zaczęły rosnąć i dlatego spadki Mg i Ca ;)

Darek nie spadki tylko wzrost :baby:

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze to ja już nic nie wiem. Zawsze sądziłem, że podwyższenie KH / dozowanie / w pośredni sposób wpływa na obniżenie Ca . Oczywiście to bardzo uproszczony skrót wynikający z szeroko opisywanej metody Ballinga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.