Skocz do zawartości
makok

Popychanie wody w mojej postpoligoniwej lagunce... cyrkulatory jebao i obiegowka dc6000

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przyszedł czas na tuning mojego akwa, o wymiarach 120x70x45, poziom wody na 39cm.

Noszę się z zamiarem zakupu jebao wp40 albo dwóch wp25 z dual-kontrolerem, które byłyby na przeciwko siebie. Narazie w baniaku zdecydowanie LPSy i ryby. Zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem w tak płaskim i szerokim szkle.

Dodatkowo jakbym już zamawiał z HK to trafiłem tam na sensowną cenowo pompę jebao dc6000 na 24v z regulacją i opcją karmienia. Spodobała mi się bardzo w cenie w jakiej tam jest, więc czemu nie w jednej przesyłce. Tym bardziej że moja nj1700 miała być tymczasowa a trwa już 8miesięcy.

;)

Co sądzicie o tych pompach pod ten konkretny baniak, bo w wątku o wp40 nikt nie stosował ich w nawet zbliżonym baniaku.

wysłane na szybko taptalkiem :-)

EDIT sorry ale chyba ten temat powinienem był założyć w dziale sprzęt... tak jak patrzę teraz

Edytowane przez makok (wyświetl historię edycji)

takie_tam_moje_realizacje_akwarystyczne.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak masz niski,ja bym szedł raczej w stronę 3 sztuk WP25 niż WP40. Obie pompy mają sterowanie mocą, więc wydajność jest pod kontrolą.

DC6000 to całkiem fajna pompa, włączałem ją u siebie, jest w miarę cicha, ma miękki start, proste sterowanie. Jest dość duża gabarytowo, ale to mały problem. Ciężko coś powiedzieć o trwałości, bo w Polsce pompy są od niedawna, ale na zagranicznych forach są chwalone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak się zastnawiałem, ze względu na wysokość słupa wody. Kupię na początek dwie wp25 i zobaczę co się będzie działo.

A co do dc6000 to co to znaczy "w miarę cicha"? Dla porównania miałem w swojej historii nj1700 ale to nie ta klasa mocy, aquabee up3000 i ta jest głośna oraz mam pompę odpieniacza tunze 9410, która ujdzie. Możesz ją gdzieś wśród nich uplasować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć :)

Jest cichsza niż aquabee. Jest cichsza niż NJ4500.

Jak zamknąłem ją w szafce to mało słychać, jak się otworzy to trochę słychać, ale nie jest to jakiś uciążliwy hałas. moim zdaniem pompa warta takich pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć :)

Jest cichsza niż aquabee. Jest cichsza niż NJ4500.

Jak zamknąłem ją w szafce to mało słychać, jak się otworzy to trochę słychać, ale nie jest to jakiś uciążliwy hałas. moim zdaniem pompa warta takich pieniędzy.

To ostatnie pytanie... to czemu jej nie masz w baniaku? Czysta ciekawość, bo te EcoRunnery (z Twojego podpisu) tyłka nie urywają... ;)

Edytowane przez makok (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EcoRunnery w wersji 2700 i 3700 to mega ciche pompy, jak trafiłeś na głośnego to nadaje się do reklamacji.

Te dwa ecorunnery są cichsze niż Jebao DC6000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.