Skocz do zawartości
Gość michalfa

Krewetka czyszcząca a Przydacznia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michalfa

Witam!

Od około miesiąca moja przydacznia ewidentnie źle się czuje i miejscami ma ubytki tkanki. Kombinowałem ze światłem, prądem i wszystkim co mi do głowy przyszło. Dzisiaj podpatrzyłem potencjalnego sprawcę tylko czy to jest możliwe. Krewetki przyszły nowe idealnie w tym czasie co się problemy zaczęły. Dzisiaj jedną z nich podpatrzyłem jak "łapczywie" wyrywa coś z małży, jak chwyciłem za tele to robiła akurat robiuła to delikatniej. Czy jest możliwe ażeby krewetki jadły mi małże?? Filmik jaki udało mi się nakręcić:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Enia

Krewetki,kraby, wieloszczety, ślimaki te wszystkie stworki mogą podgryzac tridacne.Jeśli ma ubytek tkanki to raczej jest to uszkodzenie mechaniczne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się wydaje bardziej prawdopodobne, że "skubią ją, bo jest uszkodzona" niż "jest uszkodzona, bo ją skubią".

Czyli przyczyna pierwotnego uszkodzenia może być inna niż te krewetki i może nie wynikać z agresji jakiegoś zwierza, a np. z warunków środowiskowych/infekcji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Enia

Jeśli możesz to weź ją przenieś do jakiegoś kotnika, albo plastikowego pojemnika.Zrób dużo dużo jak największych otworkow w pojemniku,żeby był dobry przeplyw wody ,ale tak żeby krewetki się nie dostały i podwieś go tuż pod powierzchnia wody.Ja tak zrobilam i tridacny żyją.Teraz mam dla nich osobne akwarium. :) Jeśli mimo tego jej stan dalej będzie się pogarszal to znaczy,że jest to infekcja,złe warunki,albo ma pasożyta.

Edytowane przez Enia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Przytargałem z nową ślimaki stożkowe ale pozbyłem się ich mechanicznie jakiś czas temu. ( czy mogły wejść do środka ? ). Miała dziurę, która się już zarosła teraz ma jak by przetarcia. Widać, że walczy ale coś powoduje iż nie może się "wyleczyć" do końca. O jakiej infekcji piszecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Enia

Każda rana,ubytek tkanki to drzwi do infekcji,ale ja bym obstawiała,że coś ja podgryza. Poogladaj ją dobrze jak będzie się zamykać,czy między falbankami,a muszlą nie ma jakiegoś pasożyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.