Skocz do zawartości
cyganus

glony brunatne

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko czy to normalne czala skale i piasek od tydnia mam porosnieta brunatnymi glonami .Prosze o pomoc czy tak ma byc czy cos robie nie tak.skale wsadzilem do akwa 2 tygodnie temu.Jesli to normalne to jak dlugo mam czekac kiedy znikną.jeszcze jedno a na szybach zaczely rosnąc zielone glony.Prosze o pomoc.

450l+160l sump, 2xhqi150w+2xt5 54w,APF600,cyrkulacja40000,reaktor deltec, i trochę szczęścia... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak umiescic zdjecie to pokaze o co mi chodzi

450l+160l sump, 2xhqi150w+2xt5 54w,APF600,cyrkulacja40000,reaktor deltec, i trochę szczęścia... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1399-obraz 009.jpg1399-obraz 009.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1399-obraz 010.jpg1399-obraz 011.jpg1399-obraz 012.jpg1399-obraz 013.jpg1399-obraz 014.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ja :szok

na forum panuje jakaś głupia mania szybkiego zasiedlania akwarium ;/

2 tygodnie i błazenek...a ta skała to wogóle ma cos wspólnego z żywą??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze ma cos wspólnego z zywa a blazenka wpóscilem bo parametry wody sa ok wiec powinien miec ok. zyje juz 4 dni i ma sie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pominmy zasiedlenie akwarium - czy to o czym mowisz to taki brazowy nalot? Na piasku tez? Bo zdjecia troszke niewyrazne. Jezeli to jest taki nalot to byc moze cyjanobakterie. A na nie chyba nie ma jednej magicznej metody. Ale z tego co piszesz akwarium jest mlode i wydaje mi sie ze to kwestia tego ( dobre parametry to nie wszystko! ). U mnie cyjanobakterie byly przez pierwszy miesiac dojrzewania baniaka. W gruncie rzeczy to zniknely same ( no pomoglo wezowidlo i kilka krabow ) i grunt ze juz ich nie ma.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sa cyjano. jest wiele teorii dlaczego sie pojawiaja. skale swiatlo, za duzo swiatla, slabe cyrkulacja itp.

u mnie tez niestety sa.

Ponoc jest jeden niezawodny srodek - AM antired. jeszcze niestosowalem ale niedlugo to zrobie.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm **akwarysta** czy mi sie wydaje czy nabijasz sobie posty? Coz na niektorych forach dostalbys za to juz bana.

Prosze przestan bo takie posty jak powyzsze nic nie wnosza, ba, przeszkadzaja w czytaniu. Dziekuje,

M.K

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ,że sie pochwale ale musze odebrać telefon z naprawy ,bo to moja jedyna cyfrówka a się wył i już się niechciał wł. A moje akwa jest w podobnym stylu co cyganusa ale mam więcej skały i korali.Co do ilości glonów to chyba też mam więcej.Ale niemam nemo.Ale luzik fotki niedługo będą. Mam dzisiaj szampański nastrój ,bo kupuje tanio wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelkie akwa i koleś mi daje jeszcze 40 kg dobrej markowej soli.Normalnie najlepszy dzień w moim życiu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że się wcinam na forum jestem czynny od niedawna choć już od dłuższego czasu je czytam.

@ocelocik

całkowicie się z Tobą zgadzam. Piszmy jeśli mamy coś do powiedzenia w danym temacie.

To utrzyma pewien poziom forum.

@do wszystkich

ja zanim wystawię temat (do tej pory 1) przeglądam wcześniejsze.

I jeśli to zrobicie zobaczycie, że dzisiaj się podobny pojawił,

a w ostatnich 2-3 tyg dobre kilka razy - jeśli się je przejrzy

odpowiedzi się same znajdą oraz wiele innych wątków równie ciekawych

pozdrawiam wszystkich szukających wiedzy

tomekbiel@o2.pl pisz z dopiskien nano-reef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do glonów brunatnych to zauważyłem ,że one rosną bujnie właśnie tam gdzie jest skierowany wylot wody z pompy. A niema ich wcale tam gdzie jest lekki zastój wody lub cień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyganus powiedz mi jedno.Jak przygotowywujesz wode do podmian czy wode ktora dolewasz jako odparowana???Tzn jakich sprzetow uzywasz do robienia wody.

Podmieniasz moze wode???

Jak dlugo masz to akwarium zalane i kiedy sie pojawily glony???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys akwa mam zalane 3 tygodnie, skale wlozylem 2 tyg temu, wody jeszcze nie podmienialem,a glony pojawily sie jakis tydzien temu.czy takie glony to normalne na poczatku,czytalem w opisie smk ze taki ale czy napewno mam obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn wiesz u jednego sie pojawiaja u innych nie.Akwarium masz jezcze mlode wiec ok.tylko mnie interesuje jak przygotowywujesz wode wodociagowa ktora dolewasz jako odparowana????Prosze o odpowiedz gdyz mnie sie wydaje ze to nie sa cyjano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borys tak wodociągową zwykla z kranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powaznie leje wode z kranu,mam kilku kumpli co tez tak robia i maja akwa po kilka lat i u nich jest wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co może ma w kranie wode RO? A tak wogóle to rzeki w Polsce wcale niesą aż takie brudne.Wystraczy odczekać kilka dni aż sie woda ustoi i zebrać plamy oleju i już można używać.Znam kilku gości co tak robią, o ile chodzi o ryby to jakoś sobie radzą ale gorzej ze skałą, koralami itp. Ale oni ta wode uzdatniają przez węgiel aktywny,żywice ,gąbke ,wate a potem napowietrzają. Do surowej wody z kranu bym karpia nie wsadził :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak moze masz racje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moze ty bys nie wsadzil ale karpie w rzekach plywają i jakos zyja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie myle ale jak leje wode prost z kranu to moga to byc okrzemki.Polecam filtr RO do morskiego

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- Cyrkulacja 2x Jebao RW-8

- Oświetlenie Glisten 150R2

- Odpieniacz Turboflotor Blue 1000

- Pompa obiegowa EcoRunner 2700

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.