Skocz do zawartości
JACK

i znów nowa soliczka - lista elementów i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w ubiegłym roku zacząlem przygotowania , trochę pytań i odpowiedzi na tutejszym forum dostałem, jeszcze wiecej poczytałem, posprawdzałem i dałem sobie teraz czas na kompletowanie sprzetu .Akawarium będzie z panelem - wszystkim którzy będą mnie namwiać na sump odpowiadam - nie mam mozliwości i miejsca , w kazdym razie jeszcze nie teraz :smiling: . Akwarium robię na zamówienie , całośc przyktyta klapą z plexi wg. wzoru i pomysłu własnego.

poniżej specyfikacja - gorąca prośba do doświadczonych - parę słów weryfikujących

Akwarium 39x85x39(szer.x dł.x wys.) objętość panela – 16l objętość akwarium – 104 łącznie netto 121l całość zamknięta pokrywą

Wyposażenie :

Odpieniacz- tunze Comline®nano Reefpack 250 w tym: DOC Skimmer 9004 + filtr

Pompa cyrkulacyjna – Eheim Compact 1000 (1002) – 150-1000l/h

Falowniki – 2x Neva Wawe 3.9+sterownik

Oświetlenie:

- dzienne LED:

DIYLED 12000K , 18W diody EPISTAR ( akwarystyczny 24) x3 ( schematy w załączeniu )

- nocne : niebieska led

2x wiatraki 9dB do chłodzenia załączane na czujkę umieszczoną nad lustrem wody

- automatyczna dolewka

- grzałka eheim Jagier 125W

- termometr elektroniczny dwa pomiary temperatury pod wodą ( lokalizacja środek akwarium ) i nad lustrem wody ( połączony z wiatrakami chłodzącym)

Pompy dozujące perystaltyczne płyny 3 szt. ( wyrób własny )

JBL Precision Hydrometer

Bakterie na start : Fauna Marin Marine Bakto Blend 250 ml

Zestaw testów wody- komplet

Żywe wyposażenie :

Żywa skała 10kg, żywy piach: Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 9,07kg

Koralowce:

Zoanthus, Cladiella, Parazoanthus gracilis,Caulastrea, Entacmaea quadricolor, Cerianthus filiformis, Entacmaea quadricolor Fluo, Rurówka Protula bispiralis, apnella, Dendronephthya,Actinodiscus, Scleronephthya, Briareum, Clavularia viridis, Cycloseris, Gąbka Stylissa

Ryby: Nemateleotris decora, Amphiprion ocellarisx2, Cryptocentrus cinctus, Trimma cana, Ecsenius stigmatura, Bleniella chrysopilos

Kraby, krewetki: Calcinus elegans, Krewetka szkarłatnax2 Mithraculus sculptus Mitrax crab

Ślimaki:Jeżowiec Tripneustes gratilla, Nassarius vibex x2 Tectus fenestratus x2, Porcelanka tygrysia

Pytania:

- proszę o ocenę doboru odpieniacza

- proszę o ocenę doboru pompy cyrkulacyjnej i falowników

- proszę o ocenę doboru oświetlenia lub cenne wskazówki – pomimo analizy tekstów , czytania , czytania , czytania nie jestem w stanie sobie poradzić, oświetlenie musze mieć robione pod własnej konstrukcji klapę wiec żadne moduły gotowe nie wchodzą w grę , chcę zainwestować w LED ze wzgl. na późniejsze oszczędności . Niestety nie jestem wstanie sam skonfigurować oświetlenia choć czytając posty nie jest to aż takie trudne , ale wolę się nie podejmować ,może sa firmy które robią coś takiego?

dzieki za wszelkie uwagi.

pozdrawiam

panel_filtracyjny.pdf

post-18791-0-83321700-1392672633_thumb.jpg

post-18791-0-62353600-1392672652_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o...... widzę że trafiłem na nie te forum co trzeba.... :dizzy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do lampy, to się nie wypowiadam bo się nie znam, sam zamówiłem gotową. Reszta wygląda w porządku.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, napisales posta o 22:30 i po godzinie nie otrzymales odpowiedzi. :welcome:

Rzucila mi sie w oczy planowana b. silna cyrkulacja, co nie pasuje do stosunkowo slabej lampy. Korale miekkie nie potrzebuja takiego ruchu wody. Wystarcza dwie pompki np: Tunze 6015 lub z zapasem 2 x 6025.

Lampe wzmocnilbym dwoma T5 24 W, ale to z mysla o twardszych koralach - mozna dolozyc pozniej.

Odpieniacz bedzie dla tej obsady ok. Nie wiem, czy jest mu potrzebny taki wysoki poziom wody. Poza tym, troche duzo tych przegrod, za to sa b. male. Po co np: osobna przegroda na grzalke ? Ta na odpieniacz jest mocno "na styk", woda moze przenosic wibracje pompy na szyby.

Bardzo ladnie przygotowales opis sprzetu. Jestem pewien, ze Ci sie uda i jak juz wiesz, na forum nauczysz sie b. duzo, rowniez cierpliwosci. To nie jest tak, ze ktos tu na forum jest po to, zeby odpowiadac na zadane pytania. Godzina czekania to nie tragedia :pc: :welcome:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie odpowiadsz ? :rtfm:

:D

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej jaki sterownik chcesz mieć do tych wiatraków? Podaj linka czy diy?

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiadam , odpowiadam Stani :smiling: dzięki ale czekałem 3 dni i nic , co masz na myśłi dwie pomki Tunze , myśłałem o pompce podnoszącej wodę z panela i dwa falowniki , a moze powinienem inaczej ? komory - masz rację zweryfikuję to . A co masz na mysłi wysoki poziom wody ( może pytanie głupie ale jestem leszczem nie znam sie ) ?

co do sterowika - prosty sterownik termiczny za 15 pln http://sklep.avt.pl/sterownik-wentylatora-12v-zestaw-do-samodzielnego-montazu.html

co do oświetlenia - Miklas kto Ci robi lampę ? też bym sobie zrobił

proszę o uwagi - jeszcze , jeszcze , .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mysli mam poziom wody w panelu, ktory uwarunkowany jest na Twoim rysunku druga przegroda. Nie wiem jak ten odpieniacz sie wstawia czy zawiesza ? Sam pewnie juz to przestudiowales.

Dwie pompki Tunze : myslalem wlasnie o dwoch "falownikach". W propjekcie masz 2 x 3900 l/h a to bedzie na ten zbiornik za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w promocji NeVa są dwa + sterownik myślałem żeby je wykorzystac , równie dobrze moze chodzic jedna.

A co myślisz o tym ; przegroda na odpienaicz przegroda na grzałekę i ewentualny filtr - przegroda na pompę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.