Skocz do zawartości
patunho

Odpieniacz i Lampa LED do 250 L + sump

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od bardzo dawna przymierzam się do swojej solniczki od wielu pomysłów - projektów w końcu jest ten ostatni czyli akwarium 100 x 50 x 50 plus sump +/- 80 L

Temat założyłem , ponieważ mimo przeczytania setki tematów nadal cos w głowie jest nie jasnego bądź też mimo podobnego litrażu do tych które widziałem i czytałem o nich mam inny pomysł

Są dla mnie rzeczy jasne i takie które o które warto spytac Was doświadczonych morszczczaków :)

Pierwszy temat to sprawa oświetlenia.Postawiłem na LED CREE pomysł mam na to taki

26 szt Royal Blue http://www.maritex.c...5d4/33353/18074

18 szt XPG barwa biała http://www.maritex.c...0d0/30083/18074

Do tego standardowo Radiatory 30x20 cm

Zasilacz http://www.maritex.c...lsd/16228/16945

wentylatory i tu mam pytanie jaki czujnik temperatury dobrać

Ogólne pytanie do oświetlenia to czy dobrze dobrałem ledy? jedna 2W akwarium 250L obsada wyłącznie LPS-y .

Druga sprawa to Odpieniacz.

Moim pomysłem na "teraz" jest turboflotor 1000 do max 500L

Koszty nieduże za taki sprzęt a i wydajność i jakość na dobrym poziomie - przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Moim pomysłem na obsadę jak pisałem to LPS, nie idę w stronę dużej ilości skały w zbiorniku, podobają mi się zbiorniki w których skała ułożona jest max do 2/3 długości zbiornika ... nawet 1/2, może być wysoko wypiętrowana lecz zależy mi na tzw. plaży czyli kawałkiem zbiornika tylko z piaskiem bez niczego :) Co do ryb to max 8 -10 szt

Właśnie dla tego zadaje pytanie odnośnie odpieniacza czy podoła?

Cyrkulacja.

Myślę o Tunze 6025 - 2szt

Pompa obiegowa.

Newa Jet 3000.

Z góry dziękuję za pomoc jako zielony przepraszam jeżeli zadałem pytania na zbyt oczywiste odpowiedzi

Edytowane przez patunho (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz:

Aquamedic to mocno średnia jakość i wydajność, baniak jest już spory, lepiej jednak brać coś lepszego np. Deltec SC 1455

Cyrkulacja:

Do takiej długości baniaka: tunze 6045+tunze 6025

Obiegówka:

cichsza o wiele alternatywa to AquaNova NCM 3500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.