Skocz do zawartości
Amatricis

pseudogorgonia schowała polipy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co się stało to w sumie wiem, ale chciałam się zapytać czy mogę mojemu koralowi jakoś jeszcze pomóc.

W piątek w akwarium rozpuścił się klej aqua scape podczas prób przyklejenia półeczki z suchej skały. W efekcie korale się pozamykały i pokurczyły. Sarcophyton miał polipy najpierw położone po sobie jak włosy na żel a potem je schował. Nawet zoa się pokurczyły na maksa. Tylko protopalythoa i discosomy nie ucierpiały. To nie kwestia parametrów bo te są w normie: PO4 <0,02, NO2 0,05, NO3 około 5. NO2 mogłoby być niewykrywalne, ale 0,05 to nie dramat i korale nie marudziły.

Zaraz po zobaczeniu jak korale zareagowały wymieniłam w sumie około 20% wody - raz 10% i po 3 godzinach znów 10%. Tak a nie inaczej bo wiadro do zrobienia solanki jest akurat na podmianę około 10% wody w akwarium. Ponadto włożyłam dodatkową pompkę z watą i tak zostawiłam do rana z nadzieją że coś wyłapie. Korale wyglądały kiepsko. W sobotę wszystkie odżyły, nawet caulastrea się nieco napompowała. Niestety z wyjątkiem pseudogorgoni, ta wypuściła dosłownie kilka polipów i dosłownie na parę godzin. Dzisiaj reszta korali jest już ok. Caulastrea wczoraj i dzisiaj napompowana w dzień i otwarta w nocy, pobiera jedzenie. Reszta korali napompowana normalnie. Tylko pseudogorgonia do dziś ma schowane polipy i widać tylko takie patyki. Dodam, że rybki zachowują się cały czas normalnie. Jedzą i pływają jak gdyby nigdy nic.

Czy mogę jeszcze jakoś pomóc tej biednej pseudogorgoni? Jest nadzieja na jej odratowanie? Do tej pory pięknie polipowała. Była normalnie puchata. Dać jej po prostu czas czy coś jeszcze mogę zrobić?

Z góry dzięki za pomoc!

Edycja: od razu może też napiszę, że tego kleju nie rozpuściło się jakoś specjalnie dużo. Rozrobiłam z 1/10 opakowania i klej ulatniał się do wody gdy skałka odpadła, gdy ponownie ją przyklejałam. Nie rozpuściła się cała rozrobiona porcja tylko jej ułamek a klej nie wiązał potem w wodzie, bo gdy zobaczyłam jak korale wyglądają to odpuściłam dalsze klejenie.

Edytowane przez Amatricis (wyświetl historię edycji)

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że powinno być 0.00 i nawet wiem dlaczego u mnie skoczyło. Z tydzień i wróci do normy. Bakterie poszły razem z drugą podmianą. Testy robiłam przed tą akcją.

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testu na kH nie mam, bo planowałam tylko korale miękkie i nie kupowałam. Szczerze mówiąc nie wiązałabym poziomu kH z zamknięciem się korala w tym konkretnym przypadku bo zamknął się razem z pozostałymi po tym jak do wody dostało się za dużo tego kleju. Przed klejeniem, dosłownie na sekundę przed włożeniem reki do wody, była wręcz puchata. Ale swoją drogą kupię ten test i jeszcze Ca i Mg przy najbliższej okazji i sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zawsze w pogotowiu miec troche wegla i w takich przypadkach go uzyc.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o KH bo klej mógł uwolnić coś do wody, ale także zbić twardość. Testy sobie kup bo parametry będą spadać tyle że sama podmiana wody może wystarczyć do utrzymania ich w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dokonam odpowiednich zakupów. Na razie zrobiłam jeszcze jedną podmianę dzisiaj i po tej podmianie pseudogorgonia wystawiła nieśmiało część polipów :) Pozostałe korale cały czas mają się bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.