Skocz do zawartości
Ci3chy

450l przesiadka z holendra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

posiadam zbiornik 450l który chciałbym przerobićna solankę. Jako nowicjusz mam do Was kilka pytań na start i chciał bym się dowiedzieć czy dobrze kombinuje.

Mój obecny zbiornik wygląda tak

CAM00091.jpg

CAM00068.jpg

CAM00065.jpg

Jak widać albo nie widać pod zbiornikiem mam szafkę dzieloną na 3 części więc nie mogę dać dużego sumpa tylko muszę go podzielić.

Wymyśliłem sobie takie rozwiązanie jak poniżej.

Sump1.jpg

Teraz seria pytań.

1) Ponieważ nie chcę wiercić zbiornika a pudełko przelewowe mi się nie zmieści planuję overflow pipe. Jakiej średnicy zastosować rurki czy wystarczy 20mm czy dać 25mm a może jeszcze większy aby mieć przepływ ok. 4500l/h?

2) Co sądzicie o odpieniaczu Vortex Omega 150, czy będzie ok?

3) Czy projekt sumpa, dwa zbiorniki 40x40x30 jest ok czy coś w nim poprawić.

4) Czy do łączenia zbiorników wystarczy jeden przelot 32mm czy dać dwa?

5) Czy pompa NJ spełni swoje zadanie czy dać coś większego?

6) Czy ostatnia komora z pompą nie jest za mała? Czy woda nadąży z przepływem przez wszystkie komory czy też może się tak zdarzyć że pompa wypompuje wszystko z ostatniej komory i zacznie zasysać powietrze?

To chyba wszystkie pytania które mnie nurtują. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na pytania i zwrócenie uwagi na błędy w moim projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny masz zbiornik, az szkoda ruszac :thumbup:

Powiem tylko co mysle osobiscie. Zreszta, zadnych twardych przepisow na osprzet nie ma, no moze poza kilkoma "zasadami".

Pierwsze co niechetnie uslyszysz - zrobilbym komin i przeloty. To moze byc komin zewnetrzny (doklejenie paska na szybach po obwodzie), ale zawsze to lepsze niz overflow. Do tego - woda do odpieniacza ma byc dostarczana z powierzchni akwarium (nie czerpana np: 1 cm pod powierzchnia)

Orurowanie dla obiegu 4500 l/h to conajmniej 32 mm i do tego tej samej srednicy "rewizja" w razie, gdyby splyw sie zapchal. Poza tym, taki splyw trzeba wyciszyc, a to jest latwe gdy zalozy sie zawor, a do takich akcji potrzebna jest rewizja.

Dwa zbiorniki na sump mozesz jak najbardziej polaczyc, ale na przeloty Nastepnie rzucil mi sie w oczy slaby odpieniacz. Akwarium nie jest male, a producenci lubia sie przelicytowywac, ile to litrow ich odpieniacz potrafi obsluzyc, stad te wielkosci. Ja bym go dedykowal dla 250 litrow (poniewaz to dobra firma). :blushing:

Jak najbardziej mozesz polaczyc 2 zbiorniki na sump, ale nie na "twardo". Uzylbym wezy silikonowych (tych mleczno-bialych, mieciutkich przez 100 lat). Napisalem w liczbie mnogiej, gdyz i tu potrzebna jest rewizja, czyli drugi przelot (32 lub nawet 40mm), moze polozony nieco wyzej.

Potrzebne sa spore srednice, gdyz cisnienie jest tu znacznie mniejsze niz na splywie z zalanego komina a poziom wody nie moze sie znacznie podniesc.

Pompa 4500 l/h na 450 litrowe akwarium jest ok.

Ostatnia komora jest ok. Woda "musi" nadazyc z przeplywem. Tu jest taki problem, ze do sumpa trzeba nalac tyle wody, zeby pracujaca pompa byla zawsze zalana, a przy awarii pradu musi pozostac w sumpie tyle miejsca, zeby splywajaca z gory woda sie zmiescila...

Ps: do cyrkulacji w akwarium wstawilbym dwie pompy Tunze 6065 a gdybys chcial kiedys hodowac sps-y to nawet dwie 6085.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanie dzięki za odpowiedź. Cyrkulację na początek planuję zrobić z dwóch jvp 201 które z czasem wymienię na coś do generowania fal.

Mówisz że odpieniacz będzie za mała co zatem mógł byś mi zaproponować? Ja myślałem jeszcze nad http://aquaspec.pl/odpieniacz-bialek-whiteskim-180/ ale Vortex wybrałem ze względu na opinie.

Jeśli chodzi o rozmiar hydrauliki to jest gdzieś kalkulator którym można to policzyć? Jak sobie na szybko policzyłem na podstawie pierwszych znalezionych informacji to wychodzi mi że przepływ 4500l można otrzymać dopiero przy średnicy 2'' czyli 50mm.

Szczerze mówiąc boję się kleić opaskę dookoła akwarium a nie znalazłem firmy która chciała by mi wywiercić otwory na miejscu. Pozostaje mi overflow pipe(wydaje mi się że jeśli da się go blisko powierzchni to będzie ściągało film bakteryjny na zasadzie wiru) lub pudełko ale pudełko mi żadne nie wejdzie ze względu na nisko powieszone światło w pokrywie. Jednak po tym co piszesz coraz bardziej się nad tym rozwiązaniem zastanawiam.

Sumpy nie wiem czy dam radę połączyć na węża bo między nimi będzie ok 8cm odległości. Myślałem o takim przelocie http://erybka.pl/product-pol-921-Przelot-PCV-Srubunek-32-mm.html. Gwint dał bym od strony wody i przez środek przeciągnął rurę.

Na spływie będzie zawór do regulacji przepływu ale zaraz za giętym overflow pipe dał bym węża aby woda nie spadała w dół tylko delikatnie nim płynęła. Wąż też chciałem poprowadzić od pompy do samego kolanka z wylotem aby woda nie chlupała w rurach.

Rewizji nie planował bo policzyłem sobie że jak się zapcha dopływ to woda z komory z pompa nie podniesie na tyle poziomu aby akwarium się przelało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega 150 przy takim litrażu to cieniutko.

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"(wydaje mi się że jeśli da się go blisko powierzchni to będzie ściągało film bakteryjny na zasadzie wiru"

Jesli powietrze bedzie zaciagane, to zeby sobie uzmyslowic halas, spusc wode w spluczce w wc. Tam tez jest zaciagane. :blushing:

4500 litrow to juz nie miejsce na jakies "swojskie" rozwiazania. Na dole, na rurze splywu powinien byc zawor, zeby byla calkiem zalana, wlasnie zeby nia nie plynelo rowniez powietrze. Dlatego niezbedna jest rewizja, ktora przyjmie odrobine nadmiaru spietrzonej wody.

Polaczenie miedzy sumpami wolalbym "miekkie", bo nie wiadomo jak ktory zbiornik osiadzie, lub co bedzie, gdy przypadkowo jeden potracisz (np: wyjmujac odpieniacz). Tam beda rozne rozlozenia ciezaru... Po prostu, w Twoje przeloty mozesz wkleic kawalek rurki i na nia nalozyc waz i zacisnac go opaskami.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok teraz rozumiem z tym pobieraniem powietrza. Zastanaiwam się jeszcze mocno nad pudełkiem przelewowym.

Z łączeniem luźnym masz oczywiście rację i też się nad nim zastanawiałem ale wydawało im się że nie wystarczy mi miejsca. Przemyślę to jeszcze raz. Czy można wkleić węża bezpośrednio do przelotu?

Dajcie mi jeszcze znać czy ten odpieniacz będzie ok http://aquaspec.pl/o...-whiteskim-180/ a jeśli nie to jaki zastosować.

Edytowane przez Ci3chy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie. Mam w swoim baniaku takie oto oprawki na świetlówki http://www.zoolight.pl/product-pol-660--147-5cm-2x80W-oprawa-AquaLux.html są one zrobione z plexy. Czy plexa nie zatrzymuje promieni UV czy coś w tym stylu które miały by korzystny wpływ na wybarwienie korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się nad cyrkulacją, kup sobie jebao wp40, jest to tani falownik a dzięki zmiennej cyrkulacji nie będzie osadów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne czy to plexi czy poliwęglan bo na oko są bardzo podobne, Plexiglas zawiera domieszki filtrujace UV zapobiegajace zolknieciu i biodegradacji plyty, w przeciwienstie naprzyklad do poliweglanu ktory pokrywany jest warstwa chroniaca przed UV.

Wysłane z mojego iPhone 5s

przez Tapatalk

033fd43db32ee7743f8be8c887bf68a3u416a384.png

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robertk26 widzę że 40 są tylko na magnesach a u mnie szyba na której będą wisiały pompy styka się z szafką więc mogę tylko na przyssawki pompę kupić.

Krajca z tego co piszesz to zarówno plexi jak i poliwęglan mają filtry UV. Moje tuby trochę bieleją od strony świetlówki natomiast po drugiej stronie gdzie nie ma światła robią się delikatnie żółte. Widzę jednak że sprzedawca opisał tworzywo jako " bezbarwny poliwęglan". Czy to dobrze czy źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o przyssawkach. Jak Ci odpadnie taka pompa i rozdmucha cały piasek, a nie daj Boże zrobi się jakaś grubsza warstwa od cyrkulacji z "mini DSB", to nie dojdziesz z akwarium do ładu.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas ma racje, przyssawki po jakimś czasie puszczą i będzie burza piaskowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci3chy co do poliwęglanu to on tą warstwe UV ma jako dodatek sam w sobie w składzie odlewu go niema. Jest poprostu dodawany wedle potrzeb zastosowania materiału

przez Tapatalk

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli poliwenglan ok a plexi już nie za bardzo? Oprawka była specjalnie projektowana dla akwarystyki więc niby powinna być ok ale zawsze lepiej zapytać.

Co do magnesow przy pomocach to myślicie że będą trzymały prze 5,5cm szafki i szkła? Wydaje mi się że przy takiej grubości to przyssawki potrzymaja pewniej niż magnesy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jakieś zawiesia na szybę tam wciśnij, widziałem chyba jakieś Tunze na takich wieszakach. Ja Ci kolego akwarium nie projektowałem, tylko ostrzegam przed konsekwencjami. Może warto magnesy dać na szybach które nie są osłonięte płytą. Tunze i z tego co widziałem jebao również mają dosyć elastyczny uchwyt i można je skierować pod kątem 90 st do osi magnesu.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

Edytowane przez Miklas (wyświetl historię edycji)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze jedna uwaga z mojej strony.

Jesli zostawisz to naprawde ladne akwarium jak jest, to sprytnie kombinując, za zaoszczędzone w ten sposób pieniążki, polecisz na wycieczke dla dwoch osób dookoła świata nurkując na wielu super rafach po drodze :thumbsup:

Start 10.09.2009, akwarium: 120x65x55wys. 400L, sump 100L, polimery 500ml, oświetlenie: 8x54W T5, obieg OR3500, odpieniacz KZ-S, cyrkulacja 2 x Tunze 6060, 25kg LR, 25kg ceramika, zywy piasek 3-4 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miklas, masz rację że bezpieczniejsze są magnesy. Zawieszki też nie mam gdzie wcisnąć niestety. Powieszenie na bocznych ścianach to jest jakieś rozwiązanie, co prawda nie tak estetyczne i stracił bym trochę możliwość ustawienia przepływu tak jak bym chciał ale pomyślę nad tym rozwiązanie.

japarepagua akwarium ładne ale już mnie "bawi". Interesowało mnie bardzo do póki mi nie wychodziło i nie mogłem sobie poradzić z hodowlą roślin. Teraz to już tylko powielanie schematów i zero adrenaliny :hope:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyssawki zdejmij i wtedy wrzuc pompe luzem do akwarium to bedziesz wiedzial co Cie czeka. :wallbash:

Zawies pompy na innej szybie, ale na magnesach. Przez szafke i szybe magnes nie bedzie trzymal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonaliście mnie. Obiegówkę zmienię na Jebao DC-6000 a cyrkulację na Jebao WP40. Martwi mnie tylko że przy cyrkulacji jest jedna pompa. Gdyby były dwie można by je lepiej ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl na tym Jebao wprowadza to od 15 marca. Sterownik jest na dwie pompy

http://www.fish-street.com/jebao_twins_linkage_controller?category_id=35

przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dwie pompy nie jedna. Pytanie tylko kiedy trafi do polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chin do polski napewno też wyślą

przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa będzie na magnesie dzięki zawieszce z plexy będę mógł ja powiesić tam gdzie chciałem.

Powiedzcie mi jeszcze proszę czy rury z pudełka przelewowego muszą iść do samego sumpa czy mogę je w większość zastąpić wężem a przy jego końcu dać tylko zawór?

Wąż jest elastyczny więc mógł bym sobie go dowolnie powyginać bez wiercenie dodatkowych dziur w szafce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waz jest najlepszy. Po co tam zawor ? Chyba ze jest rewizja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie pudełko przelewowe a w nim rewizja więc z tego co zrozumiałem zawór jest potrzebny aby w pierwszej rurze spietrzyc wodę tak aby spływ był cichy. Dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.