Skocz do zawartości
Darekn12

gdzie umeijscowic komin?

Rekomendowane odpowiedzi

witam was serdecznie,

jako z enadchodzi wielkopomna chwila zamowienia szkla musze zdecydowac gdzi ebedzi ekomin w akwa.akwa ma miec wymiary 50*50*50 i stac pod sciana tak zeby mozn aje bylo ogladac z 3 stron.i j awstepnie chce zrobic komin po sordku tylniej sciany.jak widzicie takie rozwiazanie?czy moze da clepiej w jednym narozniku ale moim skromnym zdaniem bedzi etorszke szpecilo....

czekam na sugestie pozdrawiam darekn12

lub mam jeszcz ejedna sugestie...tylko 2 otwory...bez rewizji tylko czy bede spokojnie spal?

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz spał spokojnie:) Jak spływ dajesz rure 32mm z tzw sitkiem spływu AM komin posrodku tylenj sciany jest dobrym pomyslem. Lecz ja w poprzednim akwa komin miałe zrobiony zewnętrznie. Tylna szyba miala wycinek górnej części, z tyłu był "balkonik" którym zlewała się woda do sumpa. W ten sposób unikasz komina w akwarium.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziesz spal spokojnie jezeli w akwa pozostawisz tyle wolnego miejsca, ze zmiesci sie tam cala woda z sumpa. Pod warunkiem, ze nie bedziesz mial automatycznej dolewki...

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to juz wiem ze 3 otwory i tak jak n apoczatku chcialem ale co z umiejscowieniem komina?jak to najlepiej zrobic albo wstepnie sobie ustalic?

witam

zrobilem model kartonowy i tak nic mi to nie wyjasnilo sytuacji.

nadal nie wiem jak i gdzie dac ten komin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam was serdecznie,p dlugiej dedukcji i przemysleniach wydaje mi si eze najbardziej optymalne oraz najmniej zabierajace miejcse w akwa bedzi erozwiazanie 3 otwory pod tylnia sciana w jednej lini sadze z ewymiary komina bede 8cm na 20dl.ew.dl moze ulec zmianie zeby zmeiscily sie 3 przeloty.

czy to bedzie dobre rozwiazanie?

z gory dzieki za odp i pozdrawiam

darekn12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te przeloty trzeba jeszcze wkrecic i dokrecic. Wydaje mi sie, ze 8 cm to za malo. Przewaznie jezeli dajemy 3 przeloty to zeby w kominie swobodnie manipulowac reka dajemy 25x15 cm.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani a jakbys robil takie akwa 50*50*50 dalbys taki komin do srodka?czy nie zabierze mi za duzo miejsca?

bo powiem szczerze z esam juz nie wiem co albo jak to zrobic?zamowic...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie po kolejnych konsultacjach na gg mam jeszcz einna propozycje zrobic tylko 2 otwory powrot 20 mm w splyw 25 z kratka zabezpieczajaca i komin bedzi emial wymiary 15*15?pompa to or 2500 jakies 1 m nizej...

moze cos takiego i nie bede musial wiecej kombinowac?

czy robic 3 otwory 20 25i 25?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek: moze to bedzie funkcjonowac ale ze splywu 25mm nie bedziesz zadowolony.

Czy komin w srodku...

Raczej dalbym go na srodku tylniej sciany.

Gdybys go dal na srodku to do przedniej szyby pozostanie niecale 20 cm. To za malo zeby go zywa skala obudowac.

A moze panel na tylniej szybie? Tylko akwa trzebaby w glab troche powiekszyc. W panelu schowane pompy i odpieniacz...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani ale komin bedzie wchodzil w glab max 10 cm prynajmniej szklarz tak twierdzi...i zostaje mi 40 cm miejsca do przedniej szyby.czyli sugerujesz splyt 32 mm?i czy ew. moge zrezygnowac z splywu rezerwoweg przy tej srednicy splywu?pompa or 2500,a panelu ni echce wole dac sumpa do tak malego akwa zeby nabrac doswiadczenia jesli bede chcial keidys wieksze akwa...zreszta sprzet te zkupuje n awyrost odpieniac zbeast 400...

tzn masz na mysli na srodku ale na zewnatrz akwa?taki balkonik?i teraz pytanie czy gdybym cos takiego robil to czy musz eot wykonac tak jak Roman Rożek?ze nadklejam akwa na 5 cm?czy poprostu szklarz wiedzac o tym wycina odpowiednio takie miejsce na grzebien?ew.jakie szerokie ma to byc?miejsc ena grzebien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ze nadklejam akwa na 5 cm?czy poprostu szklarz wiedzac o tym wycina odpowiednio takie miejsce na grzebien?ew.jakie szerokie ma to byc?miejsc ena grzebien?"

To juz lepiej zrobic wieksze akwa i wszystko zbudowac wewnatrz. Mysle, ze grzebien 40-45 cm wystarczy. Oczywiscie, ze sump jest przyjemna sprawa ale tez sporo kosztuje.

"czyli sugerujesz splyt 32 mm?i czy ew. moge zrezygnowac z splywu rezerwoweg przy tej srednicy splywu"

Nawet jak dasz jakies kratki to nie zastapi rezerwy (chociaz zmniejszy ryzyko). Przewaznie rezerwa nie jest potrzebna.....To musi byc Twoja decyzja.

Jezeli komin zrobilbys na srodku tylnej sciany (wewnatrz akwa) to jezeli bylby 12x25cm (z trzema otworami), to do przedniej szyby zostanie ok 35 cm. Czy to wystarczy? Tez troche malo. Ale po obu stronach komina byloby dobre miejsce na pompy cyrkulacyjne.

Mozna tez zrobic 2 kominy w tylnich rogach akwa (w jednym splyw a w drugim rezerwa) a wlew wody zrobic szlauchem (lub rurami) przez wierzch...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszego akwa nie zrobie bo lepsz apolowka si enie zgadza to ma byc pierwsze jako proba czy podolamy...jesli bedzie ok bedzie wieksze i szafka ju zamowiona po dtakie akwa wlasnie.chce rezerwe ale chodiz mi tez o zmianimalizowanie komina...a jesli by dac splyw i rezerwe w kominie a powrot tak jak to nazwales? szlauchem(nie wiem co to jest) lub rurami z tylu akwa na zewnatrz?max wymiary akw ajakie moge dac to tak jak podstawa szafki 51*51*50h co min zwieksza ew,odleglosc przedniej scianki od komina...

a c do zew komina to powtrzymuje mnie tylko to ze nie chce aby calosc odstawala od sciany....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium moze wystawac poza sciany szafki..

Szlauchem czyli wezem z pompy do akwa.

Mozesz jeszcze troche zmniejszyc komin dajac do niego rure spustowa wieksza niz te 32 mm (taka ok.50mm) i w ta rure wlozyc troche wyzsza rure 32mm ktora bedzie jako rezerwowa. Woda bedzie sie lala w dol przestrzenia miedzy sciankami obu rur a gdyby sie ta przestrzen z jakichs powodow zapchala to pozostanie czysta rura rezerwowa ktora musialaby byc 2-3 cm wyzsza niz ta 50mm. Zaoszczedzasz tez jeden srubunek.

Chyba zostawie Cie w niepewnosci co teraz zrobic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem z enie mozna przeklinac...ale az sie prosi powiedziec o fu...k.

ale powiem jedno pomtysl nie glupi...szlauchem napewno nie zrobie bo to troszk eprechistoryczne rozwiazanie....moim zdaniem przynajmniej...pytanie tylko jak umocowac to rure wewnatrz przelotu zeby byla powiedzmy po srodku?albo blizej ktorejsc scianki?pozostaje mi tylko kwestia wymiany srubunkow bo wczesniej jak si epytalem

o srednice przelotow do mojego akwa i wyboru pompy doradzno mi wlasnie 25 mm srednice przelotu....:-(

spustu i rewizji

i mam ju zlekka kolomyje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strzel pare browarkow i przespij to, to pomysl sam przyjdzie. Jeden z tych 25mm srubunkow przyda Ci sie w nastepnym akwa jako zasilanie z pompy w sumpie.

Rura w rurze: to chyba obojetne czy beda symetrycznie jedna w drugiej czy nie. Gorzej bedzie zamontowac w szafce kolanka ale chyba wykonalne. Od razu musialbys sie zastanowic jak to wszystko zrobic zeby zbytnio nie halasowalo...

Przeloty 25mm: jeden do powrotu wody z sumpa. Tam bedzie woda pompowana pod cisnieniem. I gdyby poziom wody w akwa mial byc niezmienny to musialoby byc takie same cisnienie na spadzie. To oznacza, ze potrzebny bylby jakis tam slup wody nad rura spustowa. Czyli latwiej dac wieksza srednice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani problem wtym ze nie pije browca ani wogole-sportowiec ze mnie....najchetniej to chcialbym zeby to bylo po bozemu...komin 3 otwory -teraz juz wiem ze wieksze otwory...tylko boje sie pozniej ze bede mial malo mijesca do ukladania skaly...widze ze teraz mi jeszcze radzisz pworot dac na 25mm?dobrze rozumiem?czylo powrot 25 mm a spust i rewizja 32mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powrot moze byc nawet mniejszy albo przez wierzch zbiornika. Im mniejsza srednica tym cisnienie powinno byc wieksze - to znaczy straty na pompie. W sumie to wystarczy waz 3/4 cala nalozony na pompe w sumpie i przelozony przez wierzch akwarium (za pomoca kilku kolanek - to bedziesz mogl strumien kierowac w roznych kierunkach) i zanuzony 1-2 cm pod powierzchnia wody.

Rewizja powinna byc taka sama jak spust (32mm wystarczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darekn12 - jest taka stara akwarystyczna rada - zastanów się jaki możesz mieć najwiekszy zbiornik, na jaki Cię stać i w ogóle. A potem zrób przynajmniej 30% większy - to się zawsze sprawdza. Zrobisz porządny komin to zajmie dużo miejsca. Zrobisz jakis kombinowany - będziesz potem niezadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra to powiem tak srednica wyloty z pompy to jakies 16 mm przyp.pompa AM OR 2500.a ja na powrot chce dac przelot 20 mm ew.pozniej na wylocie zrobie redukcje do 16 mm zeby bylo wikesze cisenienie wylotu wody.

i teraz jeszcze odnbosnie rewizji i spustu dlaczego 32 a nie 25?skoro powrot 16 mm a spust i rewizja powiedzmy 1,5 razy wieksza?jeden przekonujacy mnie argument...wiem ze kazde proponowane rozwiazanie jest dobre.ale zadajac to samo pytanie 2 -3 misiace temu wiekszosc wypwiediz skierowanych bylo na te 25 mm w spust i rewizji.i stad ten dylamet teraz bo wsio kupione.:-(

@MISZAK-poki co chce chociaz te 125 l zeby zobaczyc czy dam rade wogole z morskim chociaz nawet nie biore pod uwage kleski;-)jak si ecos chce to si euda.i poniewaz robie takie a ni einne tez chce zeby bylo zrobione prwidlowo.mam teraz 270 litrow i moglbym je przerobic ale 120*45*50h moim zdaniem jest niezbyt dobre n amorskie...

pozdrawiam

darekn12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to jest akwa "przejsciowe" to moze te kupione rurki 25mm wystarcza. Akwarium jest male wiec zdlawisz troche pompe zeby mniej wody pompowala do akwa i tez bedzie dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.