erem88 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 Widzę że Jeżowiec ma zamiłowanie co zgarniania czego popadnie Ciekawe zwierze, a co do jaj to ciekawe czyje, pewnie ślimaki... Fajnie że Twoje błazny mają domek póki co moje śpią w rogu akwarium gdzie jest najmniejszy prąd. Może do czegoś się przekonają... Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2014 W akwarium kilka dni temu pojawiła się para (prawdopodobnie) pterapogonów. Niestety jeden gania strasznie drugiego. Albo są to mało subtelne zaloty, albo mam 2 samce, które się tłuką. Mniejszy siedzi za skałą albo nad pompą. Zobaczymy, czy się dogadają. Poza tym mój krabik elegant prawdopodobnie z głodu i braku kolejnej babilonii do zjedzenia zaczął podgryzać sarco. Na szczęście byłam w domu i szybko dałam mu kawałek przeznaczonej dla ukwiału ryby. Od razu stracił zainteresowanie sarco i o to chodziło. Teraz karmiąc ukwiał daję mu też jeść i wszyscy są happy. Dziś całe towarzystwo dostało krewetkę. Do uczty dołączyły nassariusy i krewetka czyszcząca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 Pterapogony są super. Tez poluje na parkę, może mi się uda kupić kupowałaś jako dobraną pare? Ktoś pomagał rozróżnić płeć? Czekam na zdjęcia. Pozdrawiam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Constantine Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 Tez mi sie podobaja i zamierzam miec minimum jednego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kinia87 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 Nowe zdjęcia okazów poprosze, bo widzę, ze baniak się ładnie rozkręca :-) Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 Niestety mam już tylko jednego pterapogona Nie wiem co się stało, bo nie był w złym stanie, jadł normalnie tylko ukrywał się przed tym większym, aż do wczorajszego wieczora. W przerwie meczu, czyli koło 22 zajrzałam co słychać w akwa, a pterapogon był już zjadany przez jeżowca! I to w takim miejscu, że nie dało się go wyciągnąć. Ryba jeszcze troszkę ruszała pokrywami skrzeli, ale już nic by z niej nie było. Nie sądzę, żeby jeżowiec ją złapał, była zbyt żwawa. Albo sama nagle opadła z sił i leżała na dnie, albo może ukwiał ją trafił. Chociaż w takim wypadku chyba nie wypuściłby zdobyczy. Jak myślicie, co się stało? A zdjęć na razie nie będzie, bo nie ma mnie przez tydzień w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Tak to jest z tymi Pterapogonami, najlepiej kupić w sklepie dobraną już parę która pływa razem. Cały czas czekam aż Pani w sklepie do mnie zadzwoni i powie że dobrała się parka dla mnie. Inaczej może być wojna. Wydaje mi się że dominujący osobnik mógł ją za maltretować. Trzeba określić płeć tego co został i dobrać coś do pary. Może zaakceptuje. Głowa do góry Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Wczoraj z tego wszystkiego zapomniałam napisać Ci jak to było z tymi moimi pterapogonami. Kupiłam je w sklepie, gdzie było ich kilkanaście w jednym zbiorniku. Gadałam ze sprzedawcą, który twierdził, że z dużym prawdopodobieństwem można wybrać parę. No i uwierzyłam.Teraz już wiem, że to nie jest takie proste. Ten który został, będzie już chyba sam. Cały czas myślę jeszcze o garbiku albo ponownie o decorze. Zobaczmy. Na razie jak wrócę do domu, to u kolegów z forum z sąsiedztwa czeka na mnie pavona i euphylia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Ciekawe jak mi się uda z Pterapogonami, oczywiście opiszę wszystko Jeżeli chodzi o Garbiki to ten mnie trochę intryguje http://erybka.pl/product-pol-7792-Neoglyphidodon-oxyodon-S-M.html ciekawe barwy Euphilia i Pavona są super Będzie pięknie, powodzenia Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Fajny ten garbik! Takiego jeszcze nie widziałam. Jak będziesz w sklepie to zobacz na żywo i daj znać, czy rzeczywiście taki ładny. I popytaj ogólnie o niego. A co do euphylii, to mam już jedną z cienkimi zielonymi polipami z różową końcówką, a teraz będzie z grubszymi, fioletowa z zielonymi końcami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Jak będę w sklepie to popytam, obiecuje muszę poszukać też jakiejś następnej euphili dla siebie najlepiej z forum 2/3 główki Nasza koleżanka Kinga z działu ma odmianę paradivisa też "robi robotę" ta euphilia Edytowane 23 Czerwca 2014 przez erem88 (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kinia87 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Garbik piękny, ale niestety nie jest taki spokojny jak pisza... Agresja rośnie wraz z wiekiem, wiec może niekoniecznie do sielankowej obsady. Jednak przekonuje mnie hemicyanea, zolto-niebieska, podobno łagodna jak na garbika, korci mnie strasznie jej zakup... A co do euphylli to mamy taka sama, pewnie kwestia zdjęcia :-) Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka A może został sobie jednego pterapogona? Może juz lepiej mię ryzykować? U mnie pterapogon tworzy stado z blazenkami, mega miły widok jak fajnie się dogaduja Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Pterapogon zostanie sam, a tego garbika podsunął mi kolega erem88. Też myślałam o tym niebiesko-żółtym, albo całym niebieskim. Sama nie wiem czy coś z ryb jeszcze kupię. Max planuję 5 ryb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2014 Podsunąłem całkiem niechcący znam tą rybkę tylko ze zdjęcia i uważam za ciekawą kolorystycznie. Nie wiedziałem że to taki łobuz Garbiki fajne ale ja już mam zaplanowaną obsadę i niestety 7 ryba się nie zmieści Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2014 No i bardzo fajnie, że podpowiadasz ciekawe rybki. Dzięki temu wszyscy się czegoś dowiedzieliśmy i nie popełnimy błędu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2014 Mam pytanie do Ciebie, cały czas chodzi mi po głowie ukwiał... bije się z myślami czy to dobry pomysł w RM. Wiem że Ty posiadasz już jakiś czas i co możesz na ten temat powiedzieć, nie parzy korali, wędruje, denerwuje? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Ukwiał mam od 2 maja. Wzięłam go ze skałką, z której zlazł w ciągu pierwszej nocy, przesunął się o jakieś 10cm i od tamtej pory siedzi w miejscu. Błazenki znalazły go w ciągu pierwszych 24godz i właściwie z niego nie wychodzą. Karmię go regularnie raz na około 10 dni świeżą rybą( ostatnio dorszem, kawałek jak 50gr) lub krewetkami. Do tego karmiąc ryby sypię suche nad ukwiał. Mrożonki wpuszczam też w tym miejscu i wszyscy są zadowoleni. Zwróć uwagę, jak się u mnie zainstalował. Jest jakby z boku, osłonięty od największej cyrkulacji. Tam z boku miałam xenię, która po prostu zniknęła po 2-3tyg kontaktu z ukwiałem. Innych strat z jego powodu nie mam. Czasami jest tak napompowany, że dotyka grzybki, które są na tej skale, ale jak dotąd nic im nie jest.Nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć.Jak coś to pisz na pw. Powiem jeszcze na zakończenie, że ukwiał i błazenki to takie must have i reszta się mniej liczy. Co prawda gdyby wlazł mi np. na moją ulubioną favię, to pewnie bym się załamała, ale zdaję sobie sprawę, że taki może być koszt jego posiadania i uważam, że i tak warto. Najlepiej podsumował to mój 7 letni syn, kiedy powiedział do mnie: ukwia to pan i władca oceanu i tak masz się do niego zwracać! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Dziękuje Ci bardzo za wyczerpująca odpowiedz. Czuje ze zdecyduje sie, nawet mam koncepcje gdzie on moze być o ile zechce Widzę ze syn wie co dobre pozdrawiam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 Wróciłam po 8 dniach nieobecności i jak już wyczyściłam szyby zobaczyłam, że nie ma ukwiału! Najpierw szok, szybkie szukanie resztek w pompie i nic. Okazało się, że zmienił miejsce, tzn jest w tej samej szparze między jedną a drugą skałą, tylko wystaje teraz z tyłu, a tam jest taka mała jaskinia i prawie go nie widać. Postaram się jutro zrobić zdjęcia po karmieniu, bo wtedy się najbardziej pompuje i dobrze go widać. Zobaczymy jak długo zostanie w tej pozycji.Poza tym bez strat, a za to podzieliły mi się grzybki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 To dobrze że mimo nieobecności nie ma przykrych niespodzianek. Mnie też czeka wyjazd na 10 dni, mam niby osobę która się zajmie szkiełkiem, ale też jestem ciekaw co zastanę. Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kinia87 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 Ochocho widzę ukwiał na wycieczkę poszedł, oby juz sobie tam został i nie szwedal się po mieście :-) gratki z podziału grzyboli :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Ukwiał od poniedziałku jest na swoim miejscu. Zmiana miejsca trwała 2 doby i właściwie stopy nie ruszał, tylko "wyjrzał" ze skały z drugiej strony. Jak się okazało w czasie mojej nieobecności przez 2 godziny nie było prądu i może to go pchnęło do szukania lepszego miejsca. W każdym razie dobrze, że wrócił.W nagrodę dostał kawałek krewetki . Błazny zadowolone i ja też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 12 Lipca 2014 Nie wiedziałam, że wakacje to taki stresujący czas. Wkrótce znowu wyjeżdżam i już się martwię co zastane po powrocie. Ostatnio NO3 i PO4 ostro podskoczyły, pewnie od przekarmienia. O glonach na szybach nie wspomnę. Na razie żadnych większych zmian nie planuję, przybyła tylko jedna piękna euphilia. Muszę trochę poprzestawiać i pokleić szczepki do skał, bo bałagan się zrobił, ale to też już po powrocie. Wtedy też może jeszcze jakaś rybcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2014 Ooo euphilia rzeczywiście zacna ! co do klejenia szczepek tez to muszę zrobić moje zwierzaki zrzucają mi ZOA ze skałek jaka jeszcze Rybcia chodzi Ci po głowie? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 12 Lipca 2014 No właśnie, ja też zoa mam gdzieś za skałami, kolejną szczepkę nadal na jeżowcu. Do tego grzybki na razie układałam jak popadnie, a jeżowiec zrobił swoje i są teraz wszędzie. A rybka to albo kolejne podejście do decory, albo garbik. Babkę chyba sobie odpuszczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach