ladyjj Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Mimo kolejnego wyjazdu akwarium ma się dobrze. Tylko ukwiał chyba znudził się siedzeniem w miejscu i zaczął się rozglądać po okolicy. Przeszedł na front skały na której siedzi, potem na tył, a następnego dnia na górę. Najbardziej jednak pasuje mi jego dotychczasowe miejsce z boku i kiedy za bardzo się od niego oddalał, nakierowywałam go pompami z powrotem. Ostatecznie po 2 dniach wrócił na miejsce, nawet stopę włożył w ten sam otwór w skale. Po cichu liczę, że posiedzi tam znowu ze 2 miesiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Jakieś nowości ze szkiełka? Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich po wakacjach. Akwarium ma się dobrze. Jakieś 3 tyg temu do obsady dołączyła magnifica i 2 krewetki kuekenthali. Krewetki początkowo schowały się w skale, ale po tygodniu zaczęły pokazywać się w ciągu dnia i co najważniejsze zajęły się aiptazją. Miałam 5 malutkich różyczek i jedną sporą. Aktualnie nie widzę żadnej . Co do rybki, to miała być znowu decora, ale nie było w sklepie i kupiłam samotnie pływającą magnificę. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że jest dużo bardziej towarzyska od decory, którą w sumie rzadko widywałam. Ma swoje miejsce pod skałą, ale nie siedzi tam cały dzień, tylko krąży w pobliżu, w promieniu 20-30 cm. Co do korali, to niestety bardzo podupadła mi calaustrea. Wcale się nie otwiera i miejscami gubi tkankę.Obawiam się, że już po niej. Może wysoka temperatura w upały jej zaszkodziła, nie mam pojęcia. Na szczęście to obecnie jedyny mój problem. No może jeszcze chciałaby, żeby ukwiał się uspokoił, bo cały czas wędruje. Nie są to jakieś dalekie wyprawy, tylko raz na kilka dni okrąża skałę na której jest, samą tą najwyższą część, a potem się zatrzymuje. Fajnie wyglądają błazenki, które nie opuszczają go ani na chwilę. Dosłownie jak pies wyprowadzony na spacer na smyczy. Reszta zwierząt też ma się dobrze. Jeżowiec rozniósł mi po akwarium szczepki zoa i lużne grzybki, ale nawet fajnie to wygląda, bardzo naturalnie, bo zainstalowały się tam, gdzie prąd ich nie wypłukuje. To chyba na razie wszystko. Postaram się jutro wstawić jakieś zdjęcia, a w środę jadę do Warszawy i mam nadzieję, ze zdążę wpaść chociaż do jednego sklepu. Dodaję zdjęcia, ale czyściłam szyby przed ich zrobieniem i korale trochę się pochowały, zwłaszcza euphilia ta na dole. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez ladyjj (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2014 Wrzucam zdjęcia z karmienia co widać po brzuchu bicolora. Prawie całe towarzystwo się odmeldowało.Nawet błazenki wyszły z ukwiału! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2014 Bardzo fajnie wszystko wyglada ! Czysto i sterylnie Magnifica bardzo wdzięczna rybka pozdrawiam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Dawno mnie tu nie było, a tu niepostrzeżenie minęło pół roku mojego baniaczka. Daleko mu do jeszcze do tego, co chciałabym osiągnąć, ale myślę, że nie jest źle. Najważniejsze, że plagi mnie omijają. Z najnowszych zmian, to mam nowe świetlówki Mam teraz 2 niebieskie i 1 białą i moim zdaniem jest o wiele ładniej. Teraz czekam jak zareagują na to koralowce. Moja marniejąca caulastrea zaczęła wracać do formy. Jedno jej odgałęzienie prawie obumarło, ale reszta ma się co raz lepiej. Nie wiem tylko czy powinnam odciąć tą marniejącą cześć czy nie. Może ktoś mi podpowie co zrobić? I jeszcze jedno pytanie. Przy okazji innego zakupu dostałam jakiegoś spsa, ale nie wiem co to dokładnie jest. Sugestie mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 29 Września 2014 No proszę szybko ten czas leci już pół roku od zalania:) Jeżeli chodzi o świetlówki to też planowałem konfigurację z 2 niebieskimi, fajny efekt ale jeszcze muszę trochę poczytać. Jest szansa że Caulastrea się odbuduje LPSy tak mają że potrafią szkielet zalać nową tkanką. A jeżeli chodzi o SPSa to na moje oko to jest Pocilipora Postaram się zrobić jakaś fotkę do mojego tematu, tylko dziś może być ciężko bo dzień podmianki i korale po obrażane Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Specjalnie dla kolegi Protection2000 zdjęcia z nowym oświetleniem. Białej jeszcze nie zmieniłam, niebieskie to ATI blue plus. zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Protection2000 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Dziękuje bardzo Cytuj Akwarium - Reefmax 105l, odpieniacz Hydor Slimskim Nano 135.35, oświetlenie led DIY, obieg - Newa Jet 1200, sól Tropic Marin Pro-Reef, Balling 123 Tropic Marin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Bardzo ładnie, czysto i schludnie Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Edytowane 8 Października 2014 przez erem88 (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2014 Hello ! Co tam w szkiełku? Chyba były kupowane jakieś szczepki, może jakaś fotorelacja? Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Ha ha. Widzę, ze nic się nie ukryje przed Wielkim Bratem. Pojawiły się zoa, nowy lps i trochę życia do krabowej kostki. Wczoraj robiłam porządek i kleilam. Zdjęcia najwcześniej w weekend, bo klej mi się skończył i czekam na przesyłkę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 No to pięknie, ja też pochwale się mogą kosteczką Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Klej będę miała dopiero po niedzieli, więc wrzucę na razie to co mam. Od kolegi z forum piękna duncanopsammia axifuga i obok rhodactis, które już powoli się aklimatyzują i z dnia na dzień robią się co raz większe. Do tego doszły 4 rodzaje zoa (ich ustawienie jeszcze nie raz się pewnie zmieni, latam z nimi po całym akwarium, więc nie są w pełni otwarte) i zieloniutkie lobophytum. Cdn w przyszłym tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) No ładnie,ładnie . A u mnie zoa giną ... Super zdjęcie błaznów - wyglądają jak jankesi w ruinach tekturowego domu po przejściu cyklonu . Edytowane 21 Listopada 2014 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Dzięki, dzięki . Mam też już pomponiarza w drugim akwarium Miałeś rację, to prawdziwa wisienka na torcie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nana Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Faktycznie błazenki są fantastyczne a mnnie sie kojarzą jak rozbitkowie na tonącym statku - zdjęcie jest SUPER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2015 Jeśli to zdjęcie błaznów się spodobało, to oto ciąg dalszy. Jakość fatalna, bo to już była noc i nie chciałam im ostro dawac po oczach. Poza tym tak bardzo sie miotały chcąc się wcisnąć do ukwiału, że ciężko było złapać ostrość. Ostatnio mam dużo okazji, żeby obserwować błazenki w ciekawych okolicznościach, ponieważ ukwiał postanowił pospacerować. W sumie to gdyby nie ten spacer, to błazenki chyba nie wiedziałyby, że jest jakaś inna częśc akwarium, niż ta z ukwiałem. Niestety tam, gdzie zatrzymywał się ukwiał, musiałam uciekać ze szczepkami, żeby ich nie poparzył i teraz w akwarium jest straszny bałagan. Chyba czas już pokleić je na nowo, bo tak od tygodnia jest spokój. Oby na dłuzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2015 Witam po długiej przerwie. Widzę, że coś się zaczęło znowu dziać w reefmax klubie, więc postanowiłam odświeżyć też swój wątek. Akwarium ma już rok i 3 miesiące i ma się całkiem nieźle. Przetrwało spore zaniedbania i teraz wychodzi już na prostą. Postanowiłam zrezygnować z tego, co u mnie po prostu nie rośnie i skupić się na moich ulubionych euphiliach i różnych miękasach. W każdym razie taki jest plan :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2015 Hej. Ale wieeelki ukwiał, Euphylia po prawej stronie wymiata! ☺ Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nana Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 Witam koleżankę Pięknie wyglądają Twoje korale, ale rybek to Ty dużo nie masz prawda ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2015 Cześć. Mam 5 szt, tylko do zdjęć się schowaly. Błazny, pterapogon, escenius bicolor i magnifica. Przez 3 miesiące miałam taką żółtą babkę, dorosłą, żeby nie powiedzieć starą, ale niestety padła. Ale to fajna rybka, wiec jak gdzieś trafię młoda, to na pewno kupię. Mam też sporo ślimaków, 3 krewetki, jezowca i ogólnie mnóstwo życia w skale i piachu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomol Zgłoś Napisano 1 Października 2015 Euphylie faktycznie robią wrażenie-piękne i wypasione . Zdradź czym je karmisz? Cytuj 500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Cześć. Nie wiem czy ktoś tu w ogóle zagląda, ale muszę się pochwalić, że Święty Mikołaj już u mnie był w tym roku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2015 Uuu gratulacje Asiu ) Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach