Skocz do zawartości
Woj

Pytanie o kuno szczepek korali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Większość korali w sklepach to duże egzemplaże za odpowiednią do wielkości cenę. Czy ktoś zna miejsce gdzie można kupić małe szczepki korali w odpowiadającej ich wielkości cenie.

Wiadomo, że większość korali można pociąć na kilka częsci tworząc szczepki młodych egzemplaży. Czy nie ma producentów , czy się nie opłacaczy, czy są inne powody, że nie znalazłem takich ofert.

Wolałbym mieć w mojej nanorafie więcej małych organizmów i patrzeć jak rosną niż mniej ale dużych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz taki sam problem jaki mialem kiedys ja -

pozostaje wymiana i kombinowanie. Pytalem sie Przemka z reefshop'u - mozna zamowic male koralowce, ale cena jest niewiele mniejsza od duzych okazow - czasem udaje sie wydebic jakiegos odpadnietego grzybowienca :Satisfied

Nejlepiej szukac w sklepach w realu - bynajmniej mi sie udalo zawsze cos wysepic od sprzedawcow, ale to przy okazji zakupow "pelnowymiarowego" koralowca (np 2 ladne grzybowience za 2 EUR czy skalka z koralem za 10zl dolozone odpowiednio do koralowcow po ok 90zl).

Ogolnie rzecz biorac - zeby dostac cos malego trzeba kupic cos duzego, chyba ze ma sie cos na wymiane i znajdzie sie chetnego ;)

Pozdrawiam,

e2rd Darek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje Aquariusa w Gdańsku, mozna zadzwonic do właściciela i dostaniesz co chcesz i ile chcesz, ceny sa negocjowalne

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem szczepki acropory wygladały jak małe drzewka ale właściciel zabronił ich sprzedawać.

Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacek - nie przesadzaj z tym "co chcesz i ile chcesz", akurat obecnie sa tam puchy, wszystko sprzedane, po co robic taka reklame, nieodpowiadajaca prawdzie :-)

PS jest 18:47 i wlasnie stamtad wrocilem, jesli bedziesz pytal kiedy bylem :-)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

martinnew - skoro tam byłeś to wiesz tez że będzie dostawa i mozna spokojnie coś sobie zamówić i dlatego nie napisałem : idziesz i kupujesz co chcesz tylko dzwonisz

Moim zamiarem nie była reklama, a jeżeli tak to wygląda to przepraszam wszystkich urażonych moim postem

pozdro

jacek

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko jacek, nie jestem urazony, nikt inny takze na pewno nie, po prostu nauczylem sie juz, ze dopoki czegos nie ma w akwarium, dopoty nie mozna na to liczyc, pozdrawiam

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczepki najlepiej wymieniac pomiedzy akwarystami, ja sam dzieki internetowi zalatwilem dwoch znajonych, z jednym wymiana dokonana, a drugi umowiony.

tez jestem za tym, ze najlepiej jak mala i niedroga szczepka urosnie, bo to najbardziej cieszy

Sklepy nie maja zadnego interesu w sprzedazy malych egzemplarzy, bo sprowadzanie ich jest rownie drogie jak duzych, a rozmnazac nie potrafia albo nie chca.

Ostatnio w sklepie Malawi w Gliwicach zapytalem o cene szczepki sinularii, gosc tak sciemnial (niby ze to sobie naszczepil dla siebie itp) ze wyszedlem z usmiechem politowania na ustach i zadnego koralowca nigdy tam na pewno nie kupie.

Podejrzewam ze to skutek wychowania przez klientow 'dresiarzy', ktorzy maja kupe kasy i kupuja gotowe zbiorniki po pareset baniek, i od razu chca miec akwarium urzadzone, i ani im w glowie czekanie ne efekty z malych szczepek

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Zgodnie z poradami, może jest ktoś chętny na wymianę szczepek korali lub odstąpienie za rozsądną cenę. Najlepiej z Krakowa lub okolic, lub z dowolnego miejsca przesyłką konduktorską.

Wojtek

proinfo@polbox.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.