Skocz do zawartości
Olav

Komin na srodku akwa??

Rekomendowane odpowiedzi

Kombinowalem przy planowaniu akwa, zeby zrobić komin na prawej sciance - tzn akwa ma miec 150x70x60(h) i ma być widoczne z lewej i przedniej strony. Komin mial być z prawej strony na cala szerokosc akwa, czyli taki 70x10 - gdzie przelew to te 70cm, ale trace 10 cm dlugosci zbiornika jak na wyższym "schemacie" :

nowa1kl.png

ale tak jak widac w dolnej czesci rysunku nasunął mi sie ostatnio pomysł, zby komin zrobić gdzies na srodku akwa i zabudować go skałą - nawet przy tej samej pojemnosci, jak w pierwszym wariancie (42 litry) zyskujemy optyczne powiekszenie zbiornika przez przedluzenie go z 140 na 150 cm - co sadzicie o takim rozwiazaniu??

One man - one bullet. One dog - one bone. ==================== Cy ktos jescze az caly dygłocze?? Nie?? Sfjietnie!! niebanner2zd.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie,nie sugeruj sie moja wypowiedzia ale widzialem takie akwa w bogucieniw aquamedicu.ale byly znacznie wieksze znaczy sa wieksze.i maja swoj urok ale chyba wtedy gy bedza ogladane z kazedj strony.moim zdaniem przynajmniej.

pozdrawiam

darekn12

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akwarium ogladane z lewej i z przodu. komin w srodku to glupi pomysl w takim akwarium. ja mam komin 15x30 w rogu i tak ciezko go zabudowac.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepiej zrobić, tak jak pierwotnie?? na boczną ścianke?? Akwa wtedy bedzie z prawej zabudowane na te 10cm szafką :]

One man - one bullet. One dog - one bone. ==================== Cy ktos jescze az caly dygłocze?? Nie?? Sfjietnie!! niebanner2zd.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak jak na pierwszym rys. Jeśli wszystko dobrze przemyślisz to według mnie jest to dobre rozwiązanie i jest szansa, że będziesz zadowolony. Mój komin ma 9cm szerokości. Jest trochę ciasno ale raczej wystarcza. Na przednią szybę nakleiłem pasek czarnej matowej folii samoprzylepnej. Zasłania komin od frontu. Na górnej krawędzi akwa mam czarny matowy profil alum. z pokrywy AquaBoro i w sumie nie jest bardzo żle. Wydaje mi się, że lepiej niż z kominem w rogu. Ważne jest wykonanie tła na kominie. Ja zastosowałem folię od strony komina. Niestety pomimo uszczelnienia krawędzi silikonem wodzie udało się podpłynąć pod folię i zrobiły się brzydkie plamy. Lepsza będzi plexi od strony akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie jeszcze zeby zrobic go po skosie - tzn przednia szyba zostanie 150cm, a na tylnej bedzie troche "zjedzone" - moze to bedzie dobre rozwiazanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy od oświetlenia. Ja chciałem mieć jedną lampę HQI i dlatego zdecydowałem się na skrócenie akwa ze 120cm do 110. Teraz mam T5-ki ale wciąż nie żałuję decyzji. Myślę, że z komina o podstawie trójkąta też sie można cieszyć. Jest ich zdecydowanie mniej chociaż ostatnio odchodzi się od złoża zraszanego w kominie a komin trójkątny ma zdecydowanie mniejszą objętość niż prostokątny. W związku z tym, jeśli chcesz włożyć biokulki do komina i mieć duże złoże zraszane to komin prostokątny a jeśli bez kulek to trójkąt może być lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej bez kulem, a dlogosc nie robi te 10 cm, bo i tak maja byc na 99% dwa palniki HQI 250W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olav:

a dlaczego nie w prawym tylnim rogu? Taki np: 15x25cm?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo mi sie takie kwadraty w rogu nie podobają - wiec bedzie na boiczna scianke - pytanie tylko czy prosty i kradnie te 10cm na calej szerokosci akwa, czy po skosie i nie kradnie nic z przodu i troche z tylu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemysl to na spokojnie. Teraz te 150cm wydaja Ci sie duze ale za rok.. Nie darowalbym tak bez walki 10cm.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.