Skocz do zawartości
bodziobsz

Pierwsze słone akwarium 55l - swoisty dziennik ;) Edit 14.04.2014

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Swoje pierwsze słone akwarium założyłem tydzień temu i chciałym tutaj prowadzić taki mini dziennik zdarzeń i przemyśleń związanych z moim malutkim skrawkiem rafy.

Póki co zapisywałem sobie wszystko na telefonie ale jak wiadomo różne żeczy mogą się stać a nie chciał bym żeby wszystko się nagle straciło :)

W miarę możliwości będę próbował poprzedzać rozwój akwarium zdjęciami, I jeżeli nie będzie sprzeciwów to będę pytał co w trawie piszczy :)

Start akwarium odbył się dnia:

55l kupione za grosze.

Mała pompeczka 200l do pchania wody

Power head (nie pamiętam nazwy) ale na pudełku było 2000/h i jest mocowany na magnes

Stara grzałka wyskalowana w farenhaitach :)

Na początku była jakaś świetlówka 15w i poszła do kosza od razu :)

Zrobiona lampa DIY z kątowników aluminiowych i diód 3w 750ma 6białych i 10 niebieskich.

Póki co mam sterownik tylko do białych, jedna niebieska sobie świeci na zasilaczu z noki i czekam na sterownik do niebieskich zamówiony w Czaina ;)

22.03.2014

Na początek tylko poszedł piasek i 4kg żywej skały (kupionej w sklepie, podobno od kogoś kto likwidował 10letnie akwarium)

gallery_23407_2982_73854.jpg

25.03.2014

Pierwsze zauważone życie: (jak się dowiedziałem od forumowiczów) Rurówki ;)

gallery_23407_2982_2462565.jpg

29.03.2014

Dodałem prawie 4kg żywej skały. I po tygodniu pierwsze wsadzone skały zaczyna pokrywać brązowy nalot (nie wiem jeszcze co to) Zdjęcie robione 30 marca.

gallery_23407_2982_2245081.jpg

31.03.2014

Zauważyłem kilka nowych żyjątek i brązowy nalot dosyć mocno zaczyna postępować (Na piasku też już zaczyna go widać).

Tak samo pokazały się bąbelki powietrza na jednej ze skał.

Kilka zdjęć i prośba o indentyfikację tej pajęczynki ze skały (domyślam się że to pewnie też jakiś rodzaj rurówki) i tej giętkiej matowej nitki na jednym ze zdjęć. Jest ich kilka i tylko w tym kawałku skały (tym nowym dodanym tydzień po wystartowaniu akwarium)

Tutaj ta nitka:

gallery_23407_2982_2377783.jpg

Pajęczynka: Zdjęcie robione pod wodą tak btw :)

gallery_23407_2982_190353.jpg

Całe akwarium: Widać jak szybko postępuje ten nalot:

gallery_23407_2982_2592751.jpg

To też pod wodą:

gallery_23407_2982_280203.jpg

I te bąbelki:

gallery_23407_2982_1475109.jpg

1.04.2014

Zmienione ułożenie skały (bardziej ścisnąć jest już trudno a mostek chcę żeby został) i po prawej stronie tego mostka z tyłu jest miesjca żeby wsadzić całą rękę. Narazie pcha tam wodę mała pompeczka 200l/h ale w sobotę planuje zakup drugiego power heda jakiegoś.

No i wkońcu zauważony przy wieczorowej porze jakiś owłosiony osobnik :)

gallery_23407_2982_2911597.jpg

gallery_23407_2982_2267991.jpg

3.04.2014

Dzisiaj do akwarium trafiła ekipa sprzątająca i jeden koral (proszę o indentyfikację) którego dostałem w gratisie :). W skład ekipy wchodzą:

Dust Feather

3 x hermit crab

4 x turbo ślimak

krewetka czyszcząca

Za cały zestaw dałem 30f bo taki był pakiet.

gallery_23407_2982_2867005.jpg

gallery_23407_2982_2684990.jpg

gallery_23407_2982_1199590.jpg

gallery_23407_2982_1797488.jpg

gallery_23407_2982_3056751.jpg

4.04.2014

Koral pięknie się rozwinął i ekipa jedzie z koksem aż miło :)

gallery_23407_2982_1179095.jpg

I całe akwarium :

gallery_23407_2982_4694141.jpg

14.04.2014

Przez ostatnie parę dni w sumie nic się nie działo. Brązowe glony zeszły całkowicie i pokazały się bordowe algi (tak mi się wydaję)

Ślimaki się tego chytają wiec myślę że jest ok.

Kupiona została jakaś babka piaskowa co by czyściła ten piasek i muszę przyznać że robotę robi bardzo ok :)

I do zbiornika trafiły zoasy i xenia biała, i w konću dotarła paczka z chin z sterownikiem do ledów niebieskich (efekt bardzo mi się podoba)

A ten grzybek to rośnie jak na drożdzach (tylko dalej nie wiem jak on się nazywa)

gallery_23407_2982_1264438.jpg

gallery_23407_2982_985555.jpg

gallery_23407_2982_1164370.jpg

gallery_23407_2982_747039.jpg

gallery_23407_2982_492381.jpg

Póki co to tyle :) Pozdrawiam!

Edytowane przez bodziobsz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę i... masz nieco karkołomne ułożenie skałki. Zwłaszcza ten "mostek" w centrum. Nie boisz się że się to zawali? No chyba, że dobrze to posklejałeś.

Poza tym ja nie opierałbym skałek o boczne ściany. Będziesz miał problemy z czyszczeniem szkła i możesz mieć problemy z odpowiednią cyrkulacją - woda ze strefy "za skałami" nie będzie się za dobrze mieszała z wodą "przed skałami".

To tyle mogę powiedzieć na podstawie mojego 5 tygodniowego doświadczenia i obserwacji w morszczyźnie.

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj :) akwarium powoli zaczyna dojrzewać, jakoś tak jasno w akwa. Zdjecia robiłeś pewnie tylko w trakcie palenia się białych ledów co?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cyrkulację się nie martwię za bardzo bo po prawej stronie mam taką małą pompkę która tam za nimi przepycha ta wodę. A co do tych skał na bokach to może zmienię coś tylko po lewej stronie. I tak mostek jest dobrze sklejony :)

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak pisałem wcześniej to narazie pali się tylko jeden niebieski led i 6 białych i nadal czekam na driver do 9 pozostałych niebieskich :)

Edit: sorry za post pod postem ale nie umiem go wywalić :/

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cyrkulację się nie martwię za bardzo bo po prawej stronie mam taką małą pompkę która tam za nimi przepycha ta wodę. A co do tych skał na bokach to może zmienię coś tylko po lewej stronie. I tak mostek jest dobrze sklejony :)

Wysłane z HTC One mini

Czy z cyrkulacją wszystko jest ok to czas pokaże. Nie upieram się, ale ja sądzę że możesz mieć w przyszłości problemy (obym się mylił).

Co do ułożenia skały to ten kamień przy frontowej szybie w prawym lewym rogu jakoś mi nie pasuje. Daj go gdzieś dalej od przedniej szyby.

Albo olej moje rady i ciesz się swoim akwarium ;)

Powodzenia życzę.

Edytowane przez kemoT (wyświetl historię edycji)

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ulozenia skaly i cyrkulacji,to raczej podzielam zdanie kolegow. Z zyjatek dobrze rozpoznales rurowki,a te nitki to slimaki osiadle. Mam tego mnostwo,nie sa to moze najbardziej pozadane stworzenia w akwarium,ale ja juz dalem sobie spokoj z probami ich zwalczenia i traktuje jako naturalna skladowa moje malutkiego ekosystemu :).

Tapniete z notka.

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem to ułożenie skały :) łatwo nie było :) mostek został ale teraz mam lewa stronę szyby z dostępem do mycia :) jak kurz opadnie to zrobię fotkę czyli jutro pewnie ;)

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze ułożenie było super - te 4kg - późniejsze osobiście mi się nie podoba - trochę zawaliłeś baniak - teraz czekam na fotkę z nowego aquascaping`u :)

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten poprawiony układ skałek wygląda według mnie dużo lepiej. Chociaż jak dla mnie troszkę zbyt symetrycznie. Nie dałbyś rady, np. przesunąć mostek trochę w prawo a z lewej strony ułożyć łagodniejszy "stok"?

Tak, czy inaczej - jest lepiej niż na początku.

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pozytywną opinię :) Raczej już tak pozostanie, starałem się zrobić w miarę dużo miejsca na korale i mam nadzieje ze będzie ok :) I juz mam te skały tak poklejone to raczej tak zostanie :)

I mam jeszcze pytanko. Można coś wsadzić po 3tyg z ekipy sprzątającej czy jeszcze poczekać? Skały mi się z dnia na dzień robią coraz bardziej brązowe i zaczynają się pokrywać tez takim bordowym mchem i zielonymi nitkami na szybach.

Edit. A tego mostka niestety łatwo by nie było przesunąć bo ta skała po prawej na której się wspiera wygląda jak kątownik i trzeba by mloteczkiem rypać żeby to przesunąć :)

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie wlasnie po trzech tygodniach wpuscilem slimaki i pustelnika. Jak na razie nikt nie narzeka ;)

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie te ślimaki kupić? Myślałem na początek kraba czerwononogiego i właśnie nie wiem jakiego slimaczka. Tylko trochę nie chciałbym turbo bo słyszałem ze rośnie dosyć duży. Jakieś ze 2 mniejsze?

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie te ślimaki kupić? Myślałem na początek kraba czerwononogiego i właśnie nie wiem jakiego slimaczka. Tylko trochę nie chciałbym turbo bo słyszałem ze rośnie dosyć duży. Jakieś ze 2 mniejsze?

Wysłane z HTC One mini

Mogę Ci napisać co ja kupiłem i dlaczego.

Otóż u mnie na początek zagościły:

2x Ślimak Nassarius sp. - żeby coś piachem ruszało, podobno nie pogardzą detrytusem, zauważyłem też, że lubią padlinę (wrzuciłem do akwa testowo malutki kawałek surowego mięsa - myślałem, że się pozabijają). Zazwyczaj ich nie widać bo są zagrzebane w podłożu.

2x Ślimak "Turbo" a konkretnie Trochus histrio - żeby ktoś glony wcinał. Za dnia też ich nie widać - bardzo skutecznie się chowają. Wyłażą po wygaszeniu światła.

1x Krab pustelnik Calcinus gaimardii - Kupiłem, bo świetnie wygląda (ehhh... te niebieskie oczka i żółte wąsiki). Okazało się, że to pies na glony. Wariat pracuje 24h na dobę. Miejscami drapie do białej skały. Kraba fajnie widać za dnia. Chciałem kupić dwa pustelniki, ale w sklepie mi odradzono. W moim litrażu mogłyby się nieco tarmosić i słabszemu nie wyszłoby to ponoć na zdrowie. Wolałem nie ryzykować.

Pamiętaj tylko, że ja też jestem początkujący w morszczyźnie (chociaż dużo czytam) i nie bierz moich słów jak radę fachowca.

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14.04.2014

Przez ostatnie parę dni w sumie nic się nie działo. Brązowe glony zeszły całkowicie i pokazały się bordowe algi (tak mi się wydaję)

Ślimaki się tego chytają wiec myślę że jest ok.

Kupiona została jakaś babka piaskowa co by czyściła ten piasek i muszę przyznać że robotę robi bardzo ok :)

I do zbiornika trafiły zoasy i xenia biała, i w konću dotarła paczka z chin z sterownikiem do ledów niebieskich (efekt bardzo mi się podoba)

A ten grzybek to rośnie jak na drożdzach (tylko dalej nie wiem jak on się nazywa)

gallery_23407_2982_1264438.jpg

gallery_23407_2982_985555.jpg

gallery_23407_2982_1164370.jpg

gallery_23407_2982_747039.jpg

gallery_23407_2982_492381.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widać na tych zdjęciach to nie algi... tylko zaczątki cyjano... :)

po prawej stronie na dole to aż kożuch się zrobił...

mz źle ułożona cyrkulacja i nie dojrzałe akwarium... a Ty juz życie dajesz...

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-zmierz parametry wody NO2,NO3, PO4,

-dobrze by było podać bakterie dla łagodniejszego dojrzewania,

-popraw cyrkulację

- pewnie jakiś pochłaniacz krzemianów na początek też by się przydał

- napisz czym kleiłeś skałę

- no i nie widzę odpieniacza

8441_8685.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewna ilość życia zawsze pozytywnie wpływa na proces dojrzewania pod warunkiem, że będzie to ilość skromna. Każde przegięcie mści się wprost proporcjonalnie jak nie lepiej. Zasilanie bakteriami baniaka to podstawa ale skoro już wpuściłeś życie to odpada moim zdaniem jeden z ciekawszych na start preparatów jakim jest Bactozym. Teraz to już tylko Prodibio lub moje ulubione Microbe-Lift - Special Blend.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz jest ale póki co nie chodzi. Bakterie na samym początku lalem Denitrol z jbl. Przez pierwszych 10 dni. Nazwy kleju nie pamiętam teraz bo jestem w pracy ale to jest jakiś 2 skladnikowy z akwarystycznego, pisze na nim ze do skał i korali. Jak poprawić ta cyrkulację? Bo w tym momencie widzę ze woda leci po całym akwarium.

Wysłane z HTC One mini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey. Tak wpadłem na twoją stronkę. Ka tam życie się miewa. Bo szybko życie założyłeś....i tak się marwiłem czy o zaskoczy. U mnie baniak po ponad roku dojrzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.