martinniemczyk Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2014 Robert tak to juz jest na wyspach Ja za pierwszym razem wbilem sie w rure przy zlewie w lazience za sypialnia (mialem tam wstawiac wszystkie graty), ale okazalo sie ze nie ma tam cisnienia wogole. Jest tylko splyw ze zbiornika pod dachem. Wzialem hydraulika I okazalo sie ze jedyne cisnieniowe ida przez kuchnie I pod dach do zbiornika. Filtr musialem przeniesc do pomieszczenia z bojlerem ktore znajduje sie pod tym wlasnie zbiornikiem. Chlopaki wlasnie z tamtad pociagneli z cisnieniowej rure z kranikiem do mojego RO... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2014 Marcin, właśnie tak samo jest u mnie. Zbiornik pod dachem i grawitacyjnie idzie woda. Dla mnie bezsens a i czasem zastanawiam się co się zbiera w tym zbiorniku na strychu. Wole nie myśleć ile tam jest syfu itp. Niestety ja mogłem się podłączyć tylko w łazience bo wodę zbieram wstawiając bańkę do wanny. Za duża mam skleroze I to ratuje mnie przed kolejnymi powodziami Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fabi1990 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja u siebie teraz podłączałem filtr RO4 + DI, akwarium 1200L więc ma się co lać, do filtra wybrałem membranę 100GPD no i byłem bardzo negatywnie zaskoczony, mija 5 dzień lania a wody jeszcze nawet do akwarium nie naleciało a gdzie tu jeszcze sump. Dzisiaj doszła do mnie pompa do RO, nie wierzyłem w to urządzenie ale po testach naprawdę jestem pod wrażeniem. Jestem mało cierpliwy więc wodę lałem do naczynia przez 3min, przed instalacją naleciało ok 310-320ml, podłączyłem pompę pomiędzy filtrem RO a DI i wydajność wzrosła do ok 450ml. Niestety w zestawie nie było instrukcji, poczytałem trochę w internecie i przezłożyłem pompę po prefiltrach a przed membranę no i po pomiarach zaskoczenie było nie małe ponad 550ml przez 3min więc wydajność po zainstalowaniu wzrosła o jakieś 75%, to chyba dość dużo i nie jest to najgorszy wynik. Cytuj Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Membrana 100 gpd (gallons per day) u mnie napełnia beczkę 120 litrową w 7 godzin czyli co daje 400 litrów na dzień, czyli ok. 100 gallonów czyli u mnie zgadza się. Jak ktoś nie wyciska z membrany wartości nominalnej to albo za słabe ciśnienie, coś skopał przy montażu zestawu albo nie ma prefiltra 1 mikron przed membraną i puścił wodę po węglu na membranę, a drobinki węgla pozamykały pory i membrana do wyrzucenia. Membrana w normalnej eksploatacji wytrzymuje ok. kilku lat, jak spada stosunek czystej wody do ścieku ok. 1:20 to membrana do wyrzucenia, normalnie to 1:7 - 1:10. Można też załatwić membranę przez odwrotne podłączenie ogranicznika przepływu tam gdzie ma być czysta - ja tak swoją załatwiłem jak pomyliłem wężyki a że mam zbiornik ciśnieniowy na ściek poszło ciśnienie nie tam gdzie trzeba i membrana do wyrzucenia. TDS po membranie pokazuje mi 1. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2014 Wydajność dość mocno zależy i od ciśnienia, jak i temperatury - kiedyś znalazłem takowe zestawienie - może się komuś przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2014 Wczoraj lałem wodę. 60l - od 17:30 do 1 w nocy pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach