maol Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Pojawił mi się w zbiorniku ciemnobrązowy glon, wyglądający jak delikatna pajęczynka. Oplata miękasy, skałki, fluo... i wszystko co się nie rusza. Pojedyncze nitki glona zakotwiczone w podłożu unoszą się do góry. Glon ewidentnie reaguje na światło - w ciemnościach znika, w świetle "ładnie" rośnie. Glon ma strukturę glutowatą i wygląda na produkt bakteryjny. Pytanie brzmi - co to może być? Glon nie reaguje ani na dwukrotna traktowanie Chemicleanem, ani na pełną, 10-dniową kurację Algea-X, także to raczej nie jest ani dino, ani cyjano. NO3 i PO4 w zbiorniku 200l zbliżone do zera, regularnie lane bakterie. Wysyp glona nastąpił jakieś 2 tygodnie po zmianie połowy świetlówek na nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DPVE Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 przydałoby się jakieś zdjęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 ...ani na pełną, 10-dniową kurację Algea-X... A nie przypadkiem 21-dniową, dawkowaną co dwa dni? Daj zdięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maol Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Kuracja Algę 20 dniowa Pomyliłem z 10-cioma dawkami. Zdjecie wrzucę jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 zaciemnij zbiornik na 72h calkowicie potem stopniowo zwiekszaj swiatlo Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maol Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 To sensowna propozycja... dziś zaciemnię. Zobaczymy co dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maol Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 POMOGŁO !!!! Glon zdechł i zniknął... i quadri się rozmnożył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Poczekaj dwa dni i napisz jak "glon" się miewa To prawdopodobnie dinoflagellates. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maol Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem co to... tez na początku stawiałem na dino, ale... nie tworzyło charakterystycznych glutów z pęcherzykami powietrza. Nie reagowało na typowe dla dino leczenie. Zaciemnienie pomogło - o ile wczoraj obserwowałem zbiornik, wszystkie ślady świństwa znikły. Ale masz rację - zobaczymy za dwa- trzy dni Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez maol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 A następnym razem zadaj sobie trochę trudu i wrzuć zdjęcie aby innym użytkownikom po prostu chciało się odpowiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maol Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Zadam sobie Miałem nadzieję że sam opis będzie dla Was na tyle charakterystyczny, że zdjęcie potrzebne nie będzie . Co sie na razie sprawdziło Zresztą jak dziadostwo wróci (oby nie ), to innego wyjścia mieć nie będę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzychu_grudziądz Zgłoś Napisano 16 Maja 2014 Zadam sobie Miałem nadzieję że sam opis będzie dla Was na tyle charakterystyczny, że zdjęcie potrzebne nie będzie . Co sie na razie sprawdziło Zresztą jak dziadostwo wróci (oby nie ), to innego wyjścia mieć nie będę... wróciło?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valdi Zgłoś Napisano 21 Lipca 2014 Napisz czy pomoglo, bo mam u siebie cos w tym stylu i przymierzam sie do zaciemnienia. Cytuj 75 gal 6x54w T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarob Zgłoś Napisano 4 Września 2014 Dino aby tworzyło pęcherzyki powietrza musi się trochę rozwinąć, zaciemnione w początkowej fazie wzrostu - zginie. Ale co spowodowało jego rozwój? może być brak konkurenta pokarmowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach