Skocz do zawartości
k_bad

LED Driver MBI6651G

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do elektroników a mianowicie czy komuś nie zalega ten układzik, chętnie odkupię ponieważ spalił się jeden z kanałów lampy.

Ewentualnie czym mogę go zastąpić, czy ten z firmy Maritex MBI6651GSD będzie odpowiedni.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z Maritexu powinien być zamienny pod warunkiem, że ten w lampie ma taką samą obudowę w pojęciu fizycznym czyli kształtu korpusu i rozłożenia wyprowadzeń.

Jak będziesz montował nowy sprawdź czy jest kondensator filtrujący na wejściu zasilania układu. Możliwie blisko wyprowadzenia Vin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Wyglądem jest identyczny a co do kondensatora to coś tam jest tylko nie bardzo wiem co znaczy ,,blisko"

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak poszło z wymianą bo też mam driver z uszkodzonym (wybuchły) tymi układami a chodzi za mną żeby ta płytkę zrealizować i dodać parę diod po bokach

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilanie w MBI6651G w obudowie TO252-5L jest z tego co pamiętam na pin.5 czyli na prawej skrajnej. Kondensator powinien być umieszczony tuż obok tego wyprowadzenia bądź jak podaje nota referencyjna po drugiej stronie a połączenie powinna zapewniać przelotka. "Blisko" oznacza kilka milimetrów ze wskazaniem na 2...2.5mm. W przetwornicach pracujących w tym zakresie częstotliwości złe odsprzęgnięcie zasilania bądź jego brak wcześniej jak później prowadzi do uszkodzeń. Mogą też występować problemy np. ze startem przetwornicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez w lampie poleciał mi driver, kupiłem ten z maritexu GSD jak na razie lampa chodzi od 2 miesięcy. Dodam tylko, że w tej całej wymianie byłem tylko od organizacji, wymiany dokonywał elektronik więc jeżeli chodzi o szczegóły to nic nie pomogę. Jeżeli potrzebujesz 1 szt to pisz na PW bo w maritexie minimalne zamówenie to 30 zł + dość droga wysyłka (25 kurier), a cena jednego drivera 3,5 zł. Ja byłem zmuszony zakupić 12 szt wymieniłem 1 więc chętni pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje te układy w Nikomp.com.pl

Akurat mieszkam blisko katowic to mam po drodze.

po3,9zł za sztukę. Kupowałem ostatnio 6 sztuk bo robiłem experymenty na lampie i smród spalenizny jeszcze czuć w mieszkaniu:)

Zbiornik 250l+50l (narożne,trapez),refugium, biopellets, odpieniacz diy (AQ1200).

Obieg NewJet2300. Miękkie + SPS. Oświetlenie LED 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem dodać, Prowadzą też sprzedaż wysyłkową.

Zbiornik 250l+50l (narożne,trapez),refugium, biopellets, odpieniacz diy (AQ1200).

Obieg NewJet2300. Miękkie + SPS. Oświetlenie LED 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.