Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 witam serdecznie rozbił mi się termometr wylała się ciecz na łączenie ,sylikon zabarwił sie na czerwono czy w tym miejscu może się coś dziać jak wody naleje Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 ta ciecz jest na alkoholu wiec spoko Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 a nie przeżre na wylot? umyłem to zaraz płynem do mycia naczyń czy ta czerwona ciecz tego sylikonu zejdzie? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 czy to miejsce zabrudzenia sylikony zalać nowym? czy zostawić i nie martwic sie o przeciek szyba 10mm sylikon biały Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Wewnątrz czy na zewnątrz akwarium? Nic się nie stanie tylko wiedz, że płyn do mycia naczyń zawiera fosforany. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 wewnątrz zawiesiłem i się odkleił ,wody nie ma jeszcze dopiero będzie akwarium 1 raz zalewane martwi mnie ten sylikon bo zabarwił się na czerwono czy nie będzie w tym miejscu przeciekał ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 ta ciecz jest na alkoholu wiec spoko akurat nie na alkoholu tylko na nafcie, kup w aptece czystą benzynę ,przetrzyj i będzie dobrze Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 czyli podsumujmy dla ludzi co by się kiedyś im tez tak stało termometr jest po rozbiciu nie toksyczny nie rozpuszcza sylikonu i jest na nafcie i można to miejsce benzyna przetrzeć i będzie wszystko ok nie trzeba na to zanieczyszczone miejsce nakładać sylikonu prosze o potwierdzenie i dopisanie innych sugestii Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 czyli podsumujmy dla ludzi co by się kiedyś im tez tak stało termometr jest po rozbiciu nie toksyczny nie rozpuszcza sylikonu i jest na nafcie i można to miejsce benzyna przetrzeć i będzie wszystko ok nie trzeba na to zanieczyszczone miejsce nakładać sylikonu prosze o potwierdzenie i dopisanie innych sugestii yes Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Nic się nie stanie. Termometry akwarystyczne z tego co wiem tak jak napisał Petrus na nafcie. Jeżeli płyn był czerwony to 100% nafta. Sam rozbiłem jeden termometr i praktycznie wszystko wyciekło do akwarium, początkowo miałem stan przedzawałowy, po czym douczyłem się w temacie. Nikt normalny nie produkowałby termometrów do akwarium z rtęcią. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 czyli jeszcze ostatnie słowo nie mam co się martwic ze ta nafta sylikon w tym miejscu rozpuści gdzie zabarwiła i ze będzie tam coś przeciekało Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Zabarwił barwnik i pewnie plama przez dłuższy czas zostanie. Silikon może być wrażliwy na kwasy, ale nafta jest dla niego nieszkodliwa. Edit: zawsze myslałam że termometry mają alkohol, aż mam ochotę rozbić i sprawdzić Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 znalazłem ten termometr i wychodzi ze faktycznie alkoholowy jest no ale to dobrze bo żadnych szkód z sylikonem nie powinien zrobić Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2014 hm myslalem ze na alkoholu zawsze to jest no cóż przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) No i mnie dopadł ten pech, że stłuklem właśnie termometr z czerwonym wskaźnikiem. Oczywiscie zapach nafty w sumpowni. Teraz pytanie, jaki to będzie miało wpływ na życie w akwarium? Nie ma jak odessac. Puki co dałem węgiel. Co dalej? Edytowane 6 Czerwca 2016 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach