Skocz do zawartości
Krajca

Test na Fe- czy można zaufać testowi?

Rekomendowane odpowiedzi

post-23285-1397806227,32_thumb.jpg

Może ktoś pomoc, na dniach zakupiłem test Hanna HI721. Zaraz po tym jak go dostałem wykonałem test i miałem żelaza 0.00 podbiłem go do 0.15 (środa- sprawdzałem testem było 0.15) w czwartek rano sprawdziłem ponownie i po 10h już spadło mi do 0.12 a dziś już niema nic czyli po 34h wciągneło mi całe żelazo. Czy ktoś stosuje ten test i jest on wiarygodny i mogę zawierzyć że miałem taką konsumpcje. Dołaczam zdjęcie co do obsady, robione zaraz po włączeniu światla , więc na fotce dużo korali w stanie śpiączki, na piachu ten kolorek - bo tak mi glony wapiene go pruszą :) Proszę o wyprostowanie mi tematu z żelazem. Pozdrawiam i przy okazji życze Szczęśliwych Pogodnych i Radosnych Świąt Wielkanocnych.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Edytowane przez Krajca (wyświetl historię edycji)

033fd43db32ee7743f8be8c887bf68a3u416a384.png

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam test RS na Fe. Zawsze 0. Raz uzupełniłem do wartości wykrywalnych, a potem walczyłem z glonami (chyba to był główny powód). Baniak wygląda ładnie, moim zdaniem daruj sobie.

P.S. były już tematy, czy mierzyć żelazo. Poszukaj.

Wesołych.

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testu RS to fakt sam mam i zawsze 0.00 , tu w mym pytaniu to bardziej chodzi o rzetelność testu Hanna bo on jednak coś mi wskazał, ale potem wszystko znikło :( Moja acropora grandis traci swój zielony kolor stąd zachchciałem podbić te żelazo.

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi bardziej o celowość pomiaru. Poczytaj tutaj, jeśli nie widziałeś:

http://nano-reef.pl/topic/55188-zelazo-czy-mierzycie-jego-poziom-w-akwariach-3-pytania-dodatkowe-%3B/

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem bo sam w nim pisałem, tylko tam bardziej o celowości testow np red sea ( co każdy wie że są do bani jeśli chodzi o Fe)

Bardziej chodzi czy ktoś używa Hanny 721 i czy testy są autopsją zbiornika, nie chce podbić ponownie zawierzając testowi ( który może okazać sie podobny jak Red Sea) i walczyć z glonami. A musze coś zrobić bo jak widać acropora robi się blada. A odnośnie testu 721 od Hanny - bida w opiniach o nim :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.