Skocz do zawartości
ocelocik

Dławienie pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niektorzy powiadaja, ze apetyt rosnie w miare jedzenie. No i maja racje - szczegolnie jeze chodzi o "morszczyne". Koniec wstepu, przechodzimy do konkretow - postanowilem przebudowac szafke na ktorej stoi akwarium i dolaczyc do akwarium sump. Najlatwiej zrobic to za pomoca overflow'a, mowisz i masz zapewne bede mial takie cudo. Jest tylko jedno ale - overflow ma pewna maksymalna i minimalna wartosc wody ktora musi zrzucac w jednostce czasu ( dla tego do ktorego zakupu sie przymierzam jest to 1000-1200 l/h) - w zwiazku z czym pompa musi pompowac z sumpa ilosc wody w tym przedziale. I w zwiazku z tym mam pytanie - jezeli kupie pompe ktora bedzie osiagac np 1500 l/h podnoszenia na poziom akwarium da sie ja jakos zdlawic? Jakiegos rodzaju zaworem? Jakies pomysly? Bede wdzieczny za kazda pomoc. Pozdrawiam,

M.K

P.S Wybaczcie ze moze pisze niezbyt jasno, ale jakos nie potrafie skupic dzis mysli :D

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tłumienia ...zawór

Co do myśli ...prozak

:D

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajny kulowy? Co do mysli to wydaje mi sie ze samo przejdzie w sumie teraz wiosna :love i kazdy ma prawo byc troszke rozkojarzony :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dławienie pompy w zależności od rodzaju pompy może powodować zwiększony hałas oraz prowadzić do szybszego jej zużycia jeżeli jest się pewny ilości przepływu to lepiej dobrać odpowiednio pompe uwzględniając wartość przepływu w zależności od wysokości.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@khamer ma racje

zrob bypass ale nie dlaw za mocno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@khmer

No niestety nie jestem pewien pompy. Ma podnosic na okolo 90 cm i po drodze 3 kolanka 90st. I szlag mnie trafia bo do wielu pomp w ofercie sklepow nie ma wykresow wysokosc/wydajnosc. Myslalem na OR2500 tyle ze ona przy takim podnoszeniu ma 2000l/h, a cos takie dlawic to troszke za duzo. Ew. myslalem czy by zaraz za pompa nie zamonotowac trojnika tak aby jedna rura szla z powrotem do sumpa i na niej zawor co by regulowac wydajnosc podle potrzeb. Jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadaj pytanie sprzedajacemu zazwyczaj wykres podany jest na pudełku lub w pudełku. Dobry sprzedawca da Ci to faxem. Kolanka to problem w obliczeniach to fakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproboje, popytam. Moze ktos przesle. Ma ktos z was (czytajacych topic) dostep do takich wykresow do np. Aquabee 2000 i 2000/1?

@khmer ( a takze innych)

A co ewentualnie myslisz o pomysle takiego trojnika za pompa? I nie wiesz czasem ile pompa traci ciagu na kolanko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khmer :

Dławienie pompy w zależności od rodzaju pompy może powodować zwiększony hałas oraz prowadzić do szybszego jej zużycia

Naprawde?

A jak do tego doszedles?

Calkowite zdlawienie pompy, do zera, jest rownoznaczne z podniesiemien rury wyplywu ponad maksymalna wysokosc podnoszenia.

Nie wolno stosowac zaworu PRZED pompa - kawitacja.

Zawor za pompa nie robi nic zlego.

Poza bezsensowna strata mocy i pieniedzy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam HAILEA HX - 6530 (nic dobrego)jak przymykam zawór wylotowy pompa wpada w drgania i wyje niemiłośiernie .

Z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam zawór przed wlotem to dojechanie pompy (małej ) duże pompy wręcz przeciwnie rozruch odbywa się na zamkniętej przepustnicy sącej ale to inna bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr

Dzieki - teraz mniej wiecej wiem jak ma to u mnie wygladac. A ze strata pieniedzy, coz na to poradzisz. Wole miec pompe z "zapasem" wydajnosci i placic za nia troche wiecej, niz kupic slabsza pompe ktora powinna wystarczyc, a jak sie pozniej okaze jednak ma za malo mocy. Nie mowiac o tym ze odrobine mocniejsza moge pozniej smialo wykorzystac jak kiedys wypali jakis wiekszy baniak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khmer :

rozruch odbywa się na zamkniętej przepustnicy sącej ale to inna bajka

Wlasnie, stany nieustalone, czyli np. rozruch to jak powiedziales "inna bajka".

I to wszystko jedno, pompa czy turbina energetyczna.

W "miedzy czasie" to matematycznie ciezko powiedziec czemu tak, a nie inaczej. Tylko doswiadczenie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zdlawionego o 80% atmana 306 przez rok czasu i hula idealnie do dzis.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale gdzie tu ekonomia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda dławieniowa wydajnosci pompy nadaje się do krótkotrwałej regulacji wydajności. To, co zyskamy na przydławieniu, stracimy na większych oporach hydraulicznych przymkniętego zaworu. Tak jak radzą koledzy, najlepszą metodą jest metoda upustowa, czyli po polsku by-pass :p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalnym rozwiązaniem byłby Deltec z 3-stopniową regulacją mocy. Startujesz od małego biegu i możesz sobie regulować :p

poza tym inne zalety energooszczędność i CISZA

jednak prawdą jest że cena za najniższy model z maksymalną wydajnością 4000l/h to koszt ok. 1350 zł :p

tomekbiel@o2.pl pisz z dopiskien nano-reef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakupiłem Atmana o wydajności 2200lh.Powrót z sumpa jest realizowany na giętkim wężu silikonowym,tak więc jedyne kolanko jest przy krawędzi akwarium.

(wylot wody )

.Wąż wymodelowany jest łagodnym łukiem tak więc nie ma niepotrzebnych strat wydajności przez kolanka.Zakładam iż w ten sposób wydajność spadła na jakieś 2000lh

Za pompe dałem 130zł pobiera 28wat prądu.

Tak wię niedrogo i ekonomicznie :)pozdr

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.