Skocz do zawartości
Darekn12

czemu w morskiem akwa dno nie moze byc wklejone miedzy boczne?

Rekomendowane odpowiedzi

ja moje małe akwarium 65l+15 panel mam właśnie tak sklejone jak Ty kmati i 8 miesięcy sie już trzyma :p

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogole o co tyle halasu:)

cytat:

"prosty przykład rozwiązania potwierdzajacy prawidłowość wklejania dna do środka

Przyklej przyssawke gumowa do szyby w sposób prawidłowy, na mokro i spróbuj ja oderwać ciągnąc prostopadle od szyby (dno wklejone do środka) zrób to samo z przyssawką ale ściągnij równolegle z gory na dół (sciany akwa na dnie) którym sposobem będzie łatwiej ??? "

gdyby to mialo takie proste potwierdzenie w zyciu to nasze boczne szyby wypadaly by jak te przyssawki a jakos sie trzymaja :p, rozklad naprezen tez jakos mnie nie przekonuje bo polaczenia w akwariach sa "miekkie"- silikon

- ta teoria sprawdza sie chyba bardziej przy polaczeniach sztywnych.

i niech teraz mi ktos powie dla czego moja boczna szyba jeszcze nie odpadla:)?

takie klejenie akwarii (to moje domysly )z dnem w srodku, po prostu jest prostsze technologicznie.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i masz rację @tomik, „o co tyle hałasu" ///nie masz racji, co do naprężeń , nie występują tylko w materiałach "sztywnych" no, ale może mój profesor fizyki był nieukiem i to powielał

Przy tak małych powierzchniach, na które oddziałuje nacisk wody (nasze szkła mają ile 200, 500, 800 litrów ) nie ma to takiego znaczenia

Sprawdź u takich firm, które zakładają akwa o pojemnościach 1500 , 2500 , 5000 i więcej i o powierzchni boku przekraczającej pole powierzchni dna , zobaczysz, co ci odpowiedzą . Nie mam zmiaru nikogo pouczać czy przekonywać , to można spokojnie wyliczyć, ale, po co , nie zależy mi na tym chodzi w gruncie rzeczy, aby nie powielać złych metod . Co do prostoty technologii klejenia z dnem w środku ...Widziałeś kiedyś jak to wykonuje profesjonalny zakład ???? Wierz mi ze prościej jest postawić boki na dnie niż odwrotnie i uzyskać pełne równomierne wypełnienie

Co do prostoty przykładów .... wykop fundamenty, postaw na nim stan zero (bloczki cementowe) nasyp piasku do stanu zero ,,,postaw nawet jeszcze 1,5 m ściany (pomyśl jaki to nacisk,wiązanie) i wpuść do środka wodę lub niech w tym czasie przyjdzie ulewa .....wierz mi że w 8 przypadkach na 10 mury się przesuną a zrobi to woda i piasek

Koniec dziecinnych przykładów rodem z przedszkola i dawanych przez głupiego kominiarza hehehe

Proszę niech nie myli zawód kominiarz nie zawsze nim byłem :p:P:p:D

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam szyby boczne na dno naklejane i myslę ze jest dobrze :p

tez mam 120x50x50 tyko z szyby 10mm

KOSTKA 68x68x60

2 x Jebao RW-8

obieg Jebao DCT- 6000

Whiteskim 150

Giesemann infiniti 150W + 4x 24W

skała 20 kg

sump 60x40x40 - 3 komory

suchy piasek - 10 kg

kore 5th

odpalone AD. 10.04.2015r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o i teraz juz wiecej wiem :p

i o to chodzi, ja jestem otwarty na wiedze i nie wstydze sie powiedziec , ze czegos nie wiem:), dzieki za wyjasnienia na pewno pomoga i innym.

napisalem, ze to moje mniemanie i jesli jest bledne to sie nie dziawie:), tez skonczylem studia techniczne i zdaje sobie sprawe z roznicy obciazen przy malych i duzych akwariach.

z praktyki klejenia - to sam skleilem swoj baniaczek i weim jaka jest roznica i powiem Ci jedno- potezna, klejenie dna w srodku to zabawa, stawianie scian na dnie to dopiero jazda.

a tak na powanie to mam pol napol przednie szyby sa do dna a boczne na dnie:) wiec jestem neutralny:)

pozdrowionka i fajnie , ze dajesz wlawsnie takie proste przyklady, a nie cytujesz jak inni zywcem, mondre ksiazki ktore nie kazdy jest w stanie pojac , jak spolszczone instrukcje na produktach made in china:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to z tymi połaczeniami silikonem chodzi o to, że spoina z silikonu ma mniejszą wytrzymałość na ścinanie, a dużo większą na rozciąganie. Jeśli szyba boczna leży na szybie dolnej to napór wody powoduje, że na spoinę działają siły ścinające. Jeśli szyba boczna jest dosunięta z boku do szyby tworzącej dno to napór wody powoduje, że na spoinę działa siła rozciągająca. Ta różnica w wytrzymałości spoiny silikonowej powoduje, że do pewnej wielkości akwarium można stosować sposób z wklejaniem bocznych szyb z góry na szybę dolną, ale przy większych akwariach, gdzie siły są już dużo większe, klejenie akwarium w ten sposób, że spoina będzie ścinana to już błąd technologiczny. Nie pamiętam szczegółów do jakich pojemności, czy wysokości zbiorników można bezpiecznie narażać spoiny na ścinanie, ale tak wygląda zasada.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dokladnie:)

i wlasnie o to chodzi pytanie dotyczylo malego baniaczka

a wybuchla potyczka i teoretyzowanie o akwariach 1000 i wiecej litrowych:)

z tad moja wczesniejsza uwaga odnosmy sie scisle do pytania, albo jak juz to wyrazajmy opinie bez niepotrzebnych przepychanek.

w koncu laczy nas pewna pasja i szkoda czasu na klutnie:)

edit: pytanie bylo faktycznie ogolnenie wiem dla czego wbilem sobie w glowe , ze chodzi o maly baniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kogoś uraziłem bardzo przepraszam i jak wspomniał @tomik w końcu łączy nas pewna pasja i szkoda czasu na ...no ...kłutnie ...choć nie wzburzyła mnie ta wymiana zdań raczaj pobudziła do wspomnień i rozwiązań w celu uzyskania odpowiedzi

z tym wklejaniem dna @tomik ..to też się sam bawiłem zanim kupiłem profilowane , przy takim akwa wyciąć dno nie problem ale wygiąć szkło na ciepło (taflę) i spasować tak aby wewnętrzna spoina była równa i nie za cięka to już wyższa szkoła jazdy , no przynajmniej dla mnie laika w klejeniu .....oczywiście szyb ....

mam trójkę dzieci udanie sklejoną :p

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:p super, no to masz wspaniala rodzinke

fajnie wlasnie poznawac tu ludzi ktorych laczy ta pasja, znam juz pare osob osobiscie, innych tylko wirtualnie ale zawsze mozna na nich liczyc a ich pomoc jest ogrona i nie do opisania.

najlepszy ostatni przyklad bezinteresownosci to Kmati - pelny szacunek dla niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rah :

Generalnie to z tymi połaczeniami silikonem chodzi o to, że spoina z silikonu ma mniejszą wytrzymałość na ścinanie, a dużo większą na rozciąganie. Jeśli szyba boczna leży na szybie dolnej to napór wody powoduje, że na spoinę działają siły ścinające. Jeśli szyba boczna jest dosunięta z boku do szyby tworzącej dno to napór wody powoduje, że na spoinę działa siła rozciągająca. Ta różnica w wytrzymałości spoiny silikonowej powoduje, że do pewnej wielkości akwarium można stosować sposób z wklejaniem bocznych szyb z góry na szybę dolną, ale przy większych akwariach, gdzie siły są już dużo większe, klejenie akwarium w ten sposób, że spoina będzie ścinana to już błąd technologiczny. Nie pamiętam szczegółów do jakich pojemności, czy wysokości zbiorników można bezpiecznie narażać spoiny na ścinanie, ale tak wygląda zasada.

Panowie i to jest piekna wypowiedz :p

Tyle ze granica to 300-400l zalezy od tafli szyby przeniej :p Rozmawialem z facetem ktory robil mi baniak i Harnasiowi kmati uspokoje Cie :p jak na gg przy 12 szkle on by sie nie martwil :p

btw @jarex66 cos tak zamikl ?? jak Twoj baniak odezwij sie :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:p

To super. Dzieki all :p

Qrde juz prawie wczoraj zaczalem sie serio martwic o sasiadow mieszkajacych podemna :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.