Skocz do zawartości
Akwa23

Pomozy - Krewetka

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem krewetkę i żywą skałe i tuf wapienny. Kolega mówił, żeby wżuć pierw krewetkę. Wżucił, poszła sobie za skałke, skakała i za jakieś 3 min schowała sie za skałką. Potem zaczeliśmy wkładać tuff i żywą skałę. Trochę było nerwowo - pewnie kreweta się stresowała. Po 5 minutach poukładając wysztko podłączyłem odpieniacz. Za 1 godzine patrze a kraweta DEATH !! Nieżyje !! Mam jeszcze garbika, miewa sie świetnie oraz żywą skałe około 4 kg i tuf około 4. Co może być przyczyną zgonu krewetki (dodam jeszcze, że ma ona 7 miesięcy i miewała się u kolegi dobrze ) Więc dlaczego umarła :

1. Brak na początku odpieniacza

2. Stresująca sytuacja dla krewetki

3. Zła adaptacja jej do nowych warunków

4. Zła woda

5. Za szybkie wpószczanie jej

6 Coś innego ( dawajcie swoje przypuszczenia )

Proszę o pomoc ! Zbiornik jest 110l, ma on 3 miesiące !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze Krewetka jak każde żywe stworzenie wymaga umiejętengo przystosowania do nowego zbiornika, nie wolno od razu wrzucać do akwarium ponieważ stworzonko może tego nie przetrzymać. Wystarczy chociaż 15-20 minut na adaptację.

Po drugie sprawdź czy na pewno jest to krewetka, a nie jej pancerzyk (chityna), wyglądją jak "zwłoki" ale są w środku puste..

PZDR.

sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było tak..... W słoiku buła owa krewetka, a w wiadrze skały żywe i tuf. Zamiast mniej ją stresować to pierw powinno się ją wżucić czy skałe ? Mój kolega pierw ją wżucił, nie adoptując ją. Była zestresowana, pobiegła za skałę. Posutawiałem skłki itp... Za 1 godzine już DEATH ! To była KREWETKA BOKSUJĄCA ( miała ona około 6 miechów, ładna, raczej samiec ) pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Mój kolega miał ją w słoiku, i wlał wode ze słoika z krewetą. Ona pobiegała i poszała za duża skałę. ( Ta skała już u mnie była, więc nie mogłem jej przytrzasnąć lub przycisnąć )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy robiłeś podmiane wody??? Jakie parametry wody??? Krewtke stresuje wysoki poziom azotanów itp!!!

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.