Skocz do zawartości
ladyjj

bryopsis- na razie kępka, co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisze kolega wyzej

kazdy zbiornik jest inny - moze u ciebie pomoze to co nie pomoglo u mnie

ogolnie probuj to co ci polecaja wszyscy - te mniej "inwazyjne" metody

ja przelecialem wszystko

1 - ograniczenie oswietlenia - zero reakcji za to korale - no comment

2- podnoszenie kh - trzeba podniesc naprawde wysoko i trzymac to kilka miesiecy, obserwowac - u mnie zero reakcji

3 -magnesu nie probowalem - odradzila mi osoba ktorej mam podstawy wierzyc w 100%

Zamiast tego kupilem 2 jeżowce z nadzieja ze sie zainteresuja

niestety omijaly

trzeba by lac magnesu hektolitry zeby MOZE zareagowalo .

4 - szorowanie skały - pogorszylo syt 100% glony w caaaalutkim akwa

5- szorowanie + pkt 1,2 - bez reakcji

6 - wyciaganie skały z akwa , szorowanie poza obiegiem + trzymanie jej 2 tyg bez swiatla

jak tylko wrocila skala do akwa i dostala swiatlo - witamy :)

7 - badanie wody - bardzo dobry wynik

8 - Wyjalawianie podejscie 1 - korale lecą w dół a glony ciut odpuscily, ale pierwsza podmianka i wrócily

do tego na skale co raz mniej zycia i diadema z głodu sie rozsypala

Teraz napisze co pomoglo :)

pomoglo takie "wyjalowienie" - brak podmiany przez kilka miesiecy

polowa korali albo stan agonalny albo padly

wyjalowienie zaowocowalo uśmiercaniem skały

zaczęło wszystko gnić , padły rurówki ktorych mialem setki

szybciutko zniknęły weżowidla ktorych mialem również setki

po wsypaniu piachu do akwa pojawilo sie dino

dino polączone z rozkładającą sie organiką ze skały - to wlasnie przydusilo glony i ustąpily

ale niestety - kilka moich błędow w tym czysczenie tego dino z zgnilizną i zgon wszystkich ryb …...

Pamietaj ze w twoim akwa moze glon przejsc sam

ja mialem poprostu reakcje łancuchową i bitwe którą przegralem

poczekaj narazie, i obserwuj czy glon sie rozprzestrzenia

pożycz od kogoś jeżowca bo jeżowiec jak to sie mawia do bialej skały przepierd….. :)

moze mu zasmakuje to glonisko

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podnosiłem magnez do jakieś 1700-1800 (lałem roztwór z ballinga w wersji z siarczanem). Do tego była uboga sól IO i niezbyt obfite karmienie. Glon zniknął po 2-3 tygodniach. Żadne ze stworzeń w akwarium w widoczny sposób nie ucierpiało.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Panowie. Mg mam 1570, ale sprobuje troche podniesc. KH mam juz 7 i rosnie. Na razie przez tydzien nie ma mnie w domu. Dalsza walka po powrocie.

Sorry za brak polskich znakow,pisze z komorki.

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jak podnosisz Mg to nie podnosisz tylko Mg ale też S lub Cl.

Zmiana składu chemicznego wody to nie jest dobra metoda. My mamy stworzyć miniaturowy ekosystem morskiej rafy a nie tworzyć nowy świat w butelce. Milionów lat ewolucji nie da się oszukać. Działaj metodami naturalnymi kup np kraba mitraxa.

Chętnie odkupię kawałki skały porośnięte bryopsisem lub wymienię się na kawałki skały wolne od plag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawa propozycja. Zobacze jak sie sytuacja rozwinie i wkrotce odezwe sie na pw, bo i tak chcialam od Ciebie kupic pare szczepek, to przy okazji moglibysmy sie skala wymienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Tylko jak będziesz to wyciągać to wyciągnij tak żeby żaden kawałek glona nie odpadł od skały. Najlepiej wsadź skałę przed wyjęciem do polimerowego [plastikowego] pudełka.

Kiedyś miałem plagę tego glona- taką naprawdę dużą - 50 krabów by nie dało rady. Skałę da się odzyskać. Wystarczy ja "zaciemnić" na kilka miesięcy. Kraby działają przy mniejszych ilościach.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po tygodniu nieobecności w domu czekała mnie miła niespodzianka. Glon w odwrocie. Nie cieszę się jeszcze za bardzo, ale jestem w szoku. Przed wyjazdem zrobiłam podmianę i ogólne porządki i przy tej okazji wyrwałam trochę tego zielska. KH podniosłam do 7,3. Ze zmian to mam nowe 4 ślimaki i 2 ryby e. bicolora i dekorę. Wydaje się, że żerował tam jeżowiec, bo skała biała. Ale już kilkakrotnie go tam widziałam, a glonu do tej pory nie ubywało. Zobaczymy co będzie dalej, będę na bieżąco informować.

Nanokaczor- na razie nawet gdybym bardzo chciała, nie mam Ci co wysłać ;)

post-23322-0-97112100-1401032467_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Lałeś siarczan magnezu czy chlorek??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lałam roztwór do ballinga. Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy to jest chlorek czy co innego :blushing:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KH jest 7,3-7,7, glon zniknął ze skały i piachu. Czasem gdzieś pojawia się kilka gałązek, np ostatnio na przyssawce od koralii, ale to łatwo wyczyścić. Ogólnie chyba poprawiły się warunki w akwarium, bo pojawiają się pierwsze plamki glonów wapiennych na pompach, a do tej pory były zielone a nie fioletowe. Akwarium ma dopiero 3 mc, więc trudno mówić o stabilności, ale chyba idzie w dobrym kierunku.

Najlepsza rada jaką otrzymałam, to właśnie "węgiel na wstrzymanie" ;) . Przecież to dopiero początek słonej przygody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.