Skocz do zawartości
**akwarysta**

S.O.S

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero co sie pochwaliłem zdrowymi błazenkami a już jeden się słania po dnie.Jest osłabiony i bardzo szybko oddycha.

Wygląda tak jakby miał za chwile zdechnąć. Reszta ryb zdrowa. Czy można mu jakoś pomóc??? :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ,że zdechała ,bo przewróciła sie na bok.Odczekam jeszcze pare minut potem stwierdze zgon i nemo zostanie wdowcem.Ale to chyba była ospa.Na ciele ma

1 białą plamke i zniszczoną płetwe. Pewno całą obsade na szczęscie nie liczna szlag trafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od jednej kropiki jescze ryby nie zdychaja, uszkodzenie pletwy wskazuje na inna horobe.

jesli masz taka mozliwosc zalacz lampe uv na jeden dzien.

jak najszybciej usun padla rybe z akwarium i obserwuj pozostale

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już tą biedulke pochowałem. Ta ryba od kilku dni miała jakieś dziwne skurcze a potem pływała znowu normalnie. Jeszcze dziś podjade do kumpla i pożycze UV. Reszta ryb jak na razie zdrowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zauważyłem też ,że od wczoraj miała bardzo szybki oddech i wyraźnie sie dusiła. Jakie choroby cechuje problem z oddychaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

kiedy w koncu zrozumiecie ,ze blazenki to nie ryby do swiezych akwarii lub dla poczatkujacych. na dodatek sprzedawane sa w skali "mini" lub "micro". np 2-3cm. ostatnio dowiaduje sie o ogormnej ilosci blazenkow padnietych u poczatkujacych.

Zostawcie malutkie nemki w spokoju, jak juz to kupujcie wieksze okazy.

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie o te skurcze ,czy bylo to cos w rodzaju porazenia nerwowego ryba np.bez kontroli zginala cialo, nie ruszala ktoras z pletw?

jak dlugo miales je u siebie?

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro slyszec o takim wypadku. Miejmy nadzieje, ze sie nie powtorzy. I obawiam sie ze ciezko bedzie zidentyfikowac czemu padl.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyglądała jej aklimatyzacja - długo była u ciebie ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No była u mnie około tygodnia. Bardza ruchliwa ,duzo jadła. Załamanie nastapilo dosyc szybko ,pierwsze objawy to własnie skurcze opadala na dno i wygladala jakby ja prąd poraził ale po chwili pływała dalej.Potem były problemy z oddychaniem i na 2 dzien wpłynałe do jaskini i jej nie widziałem ,jak wypłynała i kilku godzinach zdechła.Aklimatyzacja dla wszystkich wygl tak samo ,metoda kropelkowa.

Wszystkie poradniki internetowe informuja ,ze jest to idealna ryba dla początkujących i dlatego wybrałem ten gatunek.Miała uszkodzoną płetwe i zmiany chorobowe na niej

Szkoda rybki i tak sobie pomyślałem ile kolorowych ryb ,które niedawno pływały szczęśliwe w oceanie kończy w kolzecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
**akwarysta** :

Miała uszkodzoną płetwe i zmiany chorobowe na niej

Nie kupiłeś chyba rybki z uszkodzoną płetwą i zmianami???

akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo.delfin02.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda to trochę jak uszkodzenie skrzel przez zbyt gwałtowna aklimatyzację, tyle że zazwyczaj trwa to szybciej tzn 2-4 dni a nie 7

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem rybke z minimalnie wyszczerbiną płetwą ,a po kilu dniach to sie szybko rozwineło. Aklimatyzowałem ją metodą kropelkową ok 2 h razem z 2 błazenkiem. Ale przypomnuiało mi sie ,że w sklepie x sprzedawca miał spore kłopoty z odłowieniem tej ryby i musiał na dosyć mocno wywijać sitką za nim. Może mu cos uszkodził..

Co aklimatyzaji to reszta była tak samo aklimatyzowana a niema żadnych objaw (jak na razie). Jak sie nic nie bedzie z nimi złego działo to pojade po zastępswo dla niboszczki . Ile powinna trwać kwarantanna dla nowej ryby i jakich wy używacie technik aklimatyzacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.