Skocz do zawartości
alexw200

Problem z rozgwiazdą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z rozgwiazdą (Linkia Laevigata). Osobnik cieszył się nienagannym zdrowiem, miała dobry apetyt itp. Od kilku dni marnieje w oczach. Ramiona ma zwiotczałe (jak siedzi na szybie to trzyma się tylko środkiem ramiona zwisają jakby zwiędły) wyblakła dość znacznie, prawie wogóle się nieporusza. Czy ktoś spotkał się może z podobnym przypadkiem??

Czy mogą to być problemy z jedzeniem, może jest niedożywiona??

Z góry dziękuje za pomoc

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem jakies 2 m-ce temu Fromie sp. (Marble Seastar), po tygodniu w zbiorniku i normalnej aktywnosci zaczela wiotczec, stracila cala aktywnosc, a do tego doszla atrofia najpierw jednego, a potem drugiego ramienia, oddalem do sklepu na leczenie (o ile bylo mozliwe) ale skonczyla jako pokarm dla krabow. Naczytalem sie sporo nt rozgwiazd od tego czasu i jedno jest pewne: kazda rozgwiazda potzrebuje baaardzo dlugiego czasu aklimatyzacji przy wkladaniu do zbiornika (niektorzy pisza nawet o 12 godz!), gdyz kazda z nich jest nieslychanie czula na gwaltowne zmiany jakichkolwiek parametrow wody, kazde wystawienie na dzialanie powietrza moze skonczyc sie smiercia, a Linkia Laevigata to zwierzatko Expert only. Mam jednak nadzieje, ze uratujesz Swoja, czego mnie sie nie udalo, pozdrawiam M.

PS na potwierdzenie: http://www.liveaquaria.com/product/prod_Display.cfm?siteid=23&pCatId=568

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aklimatyzacji to już o tym słyszałem i zastosowałem, może nie 12 godzin ale przebiegało to powoli, około 5-6 godzin - może dla niej było za mało. Od wczoraj siedzi spowrotem w zbiorniczku kwarantannowym żeby dodatkowo jej nic nie niepokoiło, może był to nienajlepszy pomysł żeby ją przenosić, ale bałem się że padnie w głównym tanku gdzieś pod kamieniami i dopiero może się zrobić problem. PRzy przenoszeniu niebyła wystawiana na działanie powietrza. Terz żywie nadzieje że dojdzie do siebie. Obecnie podaje pokarm z witaminami żeby ją troszke wzmocnić, mam nadzieje że to jej pomoże.

Dzięki za wskazówki

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex - mam nadzieje, ze napiszesz jak Ci poszlo ze zwierzakiem, bo sam mam ochote znow sprobowac z rozgwiazda (zona za nia szalala :-) a tak a'propose rezerwacji z dostawy do reefshopu: dopiero teraz skojarzylem, ze kto jak kto, ale to pewnie Ty zarezerwowales zwierzaki ;-) ich wielkosc przy Twoim "oceanie" nie gra roli :-)))) pozdrawiam i musze to napisac: zazdroszcze :-)))) M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno napisze jak poszło z gwiazdeczką. A co do rezerwacji to kilka sztuk jasne że wziąłem 8), narazie więcej niemoge bo brak miejsca w kwarantannach, ale już to nadrabiam i dostawiłem w weekend 6 zbiorniczek więc droga wolna:D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem zwolennikiem rozgwiazd w morskim, niedawno zakupiłem dwie sztuki białych wielkości płyty cd, które ciąglę przekopują piasek.

Sfilmowałem nawet ruch takiej rozgwiazdy po bialutkim piasku, wygląda świetnie, jak Przmek się zgodzi to dołącze krótki filmik do innych nowych zdjęć z mojej mini rafy.

Pozdr

Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykro mi....jakie miala objawy na koncu? miala atrofie ramion? czy tez po prostu przestala sie ruszac? jeszcze raz kondolencje.....M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatem bylo tak samo jak u mnie, wiem ponad to, ze w rafie w Gdyni, gdzie mieli malutkie fromie sp., takze zaczely im padac, moze jest to problem jakiejs naszej niewiedzy i braku umiejetnosci? az mi zal kupowac kolejna rozgwiazde tylko po to, aby mi padla po miesiacu

pozdrawiam M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam ten sam problem, zwłaszcza, że to niebyła pierwsza, przed nią miałem jeszcze 3 osobniki w różnych odstępach czasowych i niestety żadna nieprzetrwała:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam:)

Przeczytalem wlasnie wasze opinie o rozgwiazdach i musze powiedziec ze w dobrze dojrzalym biologicznie akwarium nie jest zadnym problemem trzymanie tej rozgwiazdy (Linckia laevigata ) .

Linckia napewno nie przezyje w kilku miesiecznym ,mlodym akwarium :)

Po roku czasu mozna probowac , kiedy akwarium stoi mocno biologicznie (jest dojrzale) .

Pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W moim akwa, które chodzi od końca września 2003 roku kilka miesięcy temu zauważyłem dwie małe ok. 1 cm rozgwiazdy białego koloru. Zauważam którąś raz na parę tygodni, ostatno wczoraj. Czy to może oznaczać, że przy zakupie większej mam szansę utrzymać ją przy życiu? Mam wielką ochotę spróbować, ale jeśli to nie jest z góry skazane na niepowodzenie.

rah

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam mala fromie sp i jak na razie zyje sobie w najlepsze, staram sie jak najmniej fluktuowac parametrami i mam nadzieje, ze tym razem bedzie zyla

pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatam . przy zakupie kompletnego akwarjum sa tez male rozgwiazdy doliczylem sie az 16 . ( w 5 minut) a kto wie ile jeszcze siedzi w 50 kg zywej skaly . akwarjum 210 l . zostalo przeniesione z 600L ( ryby korale i skala)

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.