Skocz do zawartości
thcskiba

Czerwone i rozowe glony

Rekomendowane odpowiedzi

witam co mam zrobic mam masowy wysyp czerwonych i rozowych glonow wapiennych namnazaja sie jak szalone porastaja wszystko co sie da :p

parametry wody

ph 8,2-8,4

kh 8-10

orp 400

c.w 1024

ca 410-430

zbiornik z sumpem 1000 l

oswietlenie 3x150hqi i 2x58 aktynika

fajnie to wyglada ale boje sie ze moga zagluszyc pozostale zycie w baniaku

wprowadzic jakiegos glonozerce jesli tak to jakiego

1279-gosia 186.jpg

1279-gosia 187.jpg

przykladowe fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżowca :p

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze pierwszy raz ktoś zgłasza tu na forum taki problem. Aż trudno coś doradzić. Rzeczywiście tylko jeżowce wchodzą w gre. Napisz do Przemka to ci jakieś poleci, moim zdaniem te małe z krótkimi igłami byłyby lepsze od Diadem, ale nie chce zgadywać.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze ze sie namnazają to raczej + niż - jeżowiec napewno je zeżre ale wtedy zamiast pożądanych glonów wapiennych możesz miec mniej chciane glony zielone

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus nie do końca bo spadają mozliwości filtracyjne skały.Jeżowiec jak najbardziej może być zarówno mespilla z krótkimi kolcami jak i diademaz długimi ,choć na palce trzeba uwazać . Zielonymi glonami przynajmniej cześciowo zajmą sie pokolce albo np. salarias .

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie zarasta na bordowo ze wszystkich stron a jeżowce zostawiaja po sobie pustynie dosłownie

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na glony wapienne kupiłem w reefshop jeżowca właśnie z takimi krótkimi igiełkami. Świetnie sobie radzi. Nie zjada ich w bardzo szybkim tempie. Tak więc nie istnieje problem, że ogołoci wszystkie skały do cna, ale robi swoje. Fakt, że jak się przyczepi do jednego miejsca to równo oczyszcza do gołej skały. Jednak przyrost mam też spory i za jakiś czas glony wapienne znowu się tam pojawiają, ale już delikatniejsze.

W reefshop mięli dwa rodzaje, takie co jedzą glony zielone i takie co zjadają glony wapienne. Mój jest specem od wapiennych. Zaletą jest jeszcze to, że to delikatny jeżowiec nie robiący spustoszenia wśród koralowców.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedynczy jezowiec napewno pustyni nie zostawi spora ilość może i tak. Ale zobacz ze z sumpem ten zbiornikma 1000litrów, więc i skaly jest tam tyle ze roboty jednego jeżowca przy dobrym przyroście widać nie bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego ich nie lubie bo ciągle cos przewracaja itepe i lubie jak jest bordowo hihi

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz przewracania potrafia i coś zwędzic ze swojego miejsca np. grzybka i na kolce go. Ale tak pozatym są spoko :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serdecznie polecam : http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=67185#67185

jeden nie da rady skale w takim akwa a robi swoje do białej skały

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.