Moljzesz Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2014 Nie mówię że mi zaśmieca tylko jeżeli nie chce mi pomóc to niech nie pisze, wiem też że muszę kupić testy.. mam nadzieję że zlikwidowalem przyczynę, z weglowego filtra wylał się ładny syfek dlatego myślę że to jest przyczyna.. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2014 Bez testów to nic nie wiadomo, koledzy ci dobrze piszą Wysłane z mojego iPad AIR przez Tapatalk Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HighLife Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2014 Nie mówię że mi zaśmieca tylko jeżeli nie chce mi pomóc to niech nie pisze, wiem też że muszę kupić testy.. mam nadzieję że zlikwidowalem przyczynę, z weglowego filtra wylał się ładny syfek dlatego myślę że to jest przyczyna.. Na pewno filtr nie jest przyczyną. Kup testy salifert no3 i po4 wydasz na to 80 zł, te dwa parametry to podstawa przy twardzielach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 No3 mam 2 Reszte kupię mam nadzieję po niedzieli. Przekopuje forum i ktoś pytał o piach i babkę, moja babka zdechła może coś w piachu było? Może za długo nie ruszamy.. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Moze nie miala co jesc... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Na pewno filtr nie jest przyczyną. Kup testy salifert no3 i po4 wydasz na to 80 zł, te dwa parametry to podstawa przy twardzielach. Ostatnio (2 tygodnie) wyskoczyły mi glony a w poniedziałek po podmianie i niektóre akry lekko się podwinęły a dwie małe szczepki padły. Wczoraj przez przypadek zmierzyłem azotany w wodzie z osmozy i okazało się że membrana przepuszcza mi praktycznie całości azotanów jak mi leci z kranu (około 50 ppm). Membrana ma rok. Żywica się moment skończyła i wlewałem syf do baniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Różnie to bywa z tymi filtrami... NO3=2 PO4=0 Kh=7,7 Co mam jeszcze zmierzyć? Azotany fosforany i twardosc chyba spoko co? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Fotki tych robaczków No i jak wie ktoś co to za gady? Zauważyłem jeszcze że xenia cos marnieje i jeden lps nie znam nazwy szybko się zrobił biały potem zamieszcze foty Przetrzepalem różne fora i tak się zastanawiam czy nie mam za niskiego po4 xenia chyba lubi po4 gdzieś chyba czytalem, może faktycznie głodują ? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 Różnie to bywa z tymi filtrami... NO3=2 PO4=0 Kh=7,7 Co mam jeszcze zmierzyć? Azotany fosforany i twardosc chyba spoko co? Zawsze zaczynaj od zasolenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Zawsze zaczynaj od zasolenia Zasolenie podawałem już pięć razy Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Pawel: "Stani czyli nawet prefiltrow nie wymieniasz ? Żywicy w do ? " Zywice oczywiscie wymieniam, gdy TDS pokaze wiecej niz "1". Przed DI, TDS pokazuje "kilkanascie", wiec po co cos wymieniac, bo tak pisza producenci ? Jeszcze cos popsuje... Kiedys sps-y wkladalo sie do rocznego akwarium, lub gdy ktos mial duze doswiadczenie, to po kilku miesiacach. Przynajmniej nie bylo strat. Mysle, ze akwarium jest za mlode. Poza tym jak juz delikatnie zaproponowalem, powinny sie zgadzac wartosci NO3, PO4, Mg, Ca, kH i pH i nie "skakac". Tu nic nie wiemy. Jesli robione sa 10% podmiany, to poziom kilku z parametrow zalezny bedzie od soli a nie od dzialan akwarysty - w takim mlodym akwarium praktycznie nie ma zuzycia. Jesli TDS po RO i DI pokazuje "0" to jak wegiel moze byc "sprawca" schodzenia sps-ow ? Raczej bakterie jeszcze nie nadazaja z przerabianiem NO2 lub moze amoniaku, co moglo zatruc babke. Takie surowe srodowisko nie sprzyja sps-om. Proponuje kontrolowac kilka najwazniejszych parametrow i gdy beda dobre i stabilne przez powiedzmy 2 miesiace, to powoli wprowadzac sps-y, przy jednoczesnej redukcji korali miekkich i uzyciu, na dobe przed wlozeniem nowych korali, garsci dobrego wegla. Mojzesz; Wyniki testow mozna "zweryfikowac" jedynie znajac zasolenie, w jakim byly akurat robione. Juz sam wiesz, ze napisanie ze "jest w normie" nic nam nie mowi, a mierzenie zasolenia jednego dnia a innych parametrow kilka dni pozniej jest bez sensu, wiec i podanie zasolenia po raz szosty nie bedzie bledem. Koledzy dopytuja sie, bo chca pomoc. Ps: moze i masz pasozyty na sps-ach (nie wiem jakie sps-y hodujesz), ale raczej stawialbym na to, ze Twoje "pasozyty" to pomocnicy w sprzataniu obumarlej tkanki korala, lub czysciciele odslonietego, narazonego na ataki z zewnatrz szkieletu. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Wczesniej miesiac ladnie się pompowały :-[ Tdsa nie mam niestety jeszcze a z wegla prefiltrowego wypłynęło pełno syfu.. Dzis widzę eufilia coś słabo się pompuje :-( Zrobie dziś testy te co mam czyli po4 no3 i kh oraz zasolenie Kurcze ten amoniak może to eh Moze to było szczęście poczatkujacego :-P A czemu pozbywac się miękkich? Wybaczcie ze nie mam wszystkich sprzętów i testów jestem niestety tylko biednym górnikiem :'( Zasolenie 1.023 No3=2 Po4=0 A teraz kh wcześniej zrobiłem ze starej instrukcji teraz jest 7.3 Zadowolone to teraz poprosze rozwiązanie problemu heh żarcik Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach