Skocz do zawartości
mbrylski

Montipora digitata gubi tkankę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponad trzy miesiące temu kupiłem dość sporą ilość korali wśród nich była poniższa Montiporka. Na początku miała niewielką plamkę która wraz ze wzrostem korala rozszerza się. Mam wrażenie iż postępuje to coraz szybciej. Koral gubi tkankę ale rośnie i zdrowa część zachowuje się normalnie.

Co może być przyczyna takiego stanu i jak pomóc koralowi.

Dodam iż pozostałe Montipory i korale mają się dobrze i rosną w oczach.

a6b41b334955849.jpg 660399334955853.jpg

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie prościej jak cokolwiek napiszesz o baniaku, np czy wodę solisz, czy masz jakieś inne związki w wodzie np. azotany ? :yes:baby:

Osobiście, jeżeli gwałtownie to się nie posuwa to bym się nie przejmował, potas raczej masz w normie sądząc bo niebieskim wybarwieniu i rzekomej kondycji innych montipor, ślimaka to też raczej nie są bo by go już dawno nie było, może coś go parzy z otoczenia, może jakaś drobna infekcja. Jak nie leci gwałtownie, a cię to denerwuje najlepiej pociąć i przykleić na świeżo.

pozdrawiam

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie parametry w normie tak jak w stopce. Potas też pod kontrolą 390. Proces bardzo powolny trwa od trzech miesięcy. Szczególnie mi to nie przeszkadza martwię się tylko o inne korale.

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stopka mało mi teraz oczu nie wydłubała :wallbash:

Czyli jak testy poprawne to żyleta, choć może troszkę wskazywać na niewielkie przesolenie.

Przyjrzyj się otoczeniu czy niema jakiegoś LPSa zadymiarza, w nocy się przyjrzeć czy nie wyciąga ktoś nitek na 10cm.

Tak jak Ci napisałem, raczej nic groźnego jeżeli nie postępuje gwałtownie.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę dziś o północy zbadam sprawę z latarką:)

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.