Skocz do zawartości
ZaKs

ReefMax ZaKs'a - Ruda Śląska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Kilka tygodni temu zachorowałem na chorobę o nazwie akwarium morskie i tutaj zaczyna się moja przygoda.

Jak pewnie większość z was zacząłem od wnikliwego czytania waszych postów z których mam nadzieję zostało mi coś w głowie :) bo ilość wiedzy jaka jest do ogarnięcia przerosła moje oczekiwania, ale wierze że z Waszą pomocą dam radę opanować małą solniczkę.

Skompletowałem trochę sprzętu:

- ReefMax'a - podstawa :)

- cyrkulatory - 2 x Tunze nanostream 6015 - nie przesadziłem z cyrkulacją ?

- grzałka oryginalna z zestawu - Aquael Comfort Zone 100 - co o niej myślicie ? Mogę na nią liczyć ?

- automatyczna dolewka - Tunze Osmolator 3155

- Areometr chyba firmy GroTech

Czy jest coś jeszcze co potrzebuję na początek ?

Dalej idąc zaprojektowałem szafeczkę pod ReefMaxa i tutaj potrzebuję waszej opinii. Tak naprawdę szafka powinna już być gotowa ale stolarz dał ciała i jeszcze się za nią nie zabrał, a czekam już dwa tygodnia. Wiem że cierpliwość przy solniczce to podstawa ale co innego być cierpliwy przy zalanym zbiorniku a inaczej jak się patrzy na pusty :)

Poniżej kilka fotek szafki (o ile dobrze się dodadzą gdyż to moje pierwsze załączanie zdjęć)

Szafka pod ReefMaxa 6

Szafka pod ReefMaxa 1

Szafka pod ReefMaxa 4

Szafka pod ReefMaxa 3

Co o tym myślicie ? Jest jeszcze coś co powinienem uwzględnić w budowie tego mebelka ?

Liczę na wasze wsparcie i jeszcze raz witam i pozdrawiam wszystkich.

ZaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum następnego posolonego :)

Jeżeli chodzi o cyrkulację to ja mam w swoim RM 6015 i Koralie 900 wydaje mi sie że to dobre połączenie. Przy 2x6015 może być tornado ;)

Dolewka pożądana, jeszcze jakiś zbiorniczek na ro/di.

Filtr RO/DI masz?

Co do szafki to pamiętaj o dużych otworach na kable bo bedzie ich sporo.

Z biegiem czasu warto kupić testy.

Będę obserwował temat.

Pozdro

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Erem88 za trafne uwagi. Sprawdzę czy mogę jeszcze wymienić jeden cyrkulator na coś mniejszego, nie chciałbym zrobić pralki z mojego akwarium.

Odnośnie RO/DI to jeszcze nie mam bo w sklepie akurat nie mieli ale będę to miał na uwadzę. Myślę nad jakimś małym zestawikiem bo przy takim zbiorniczku to raczej nie potrzebuje jakiś dużych wkładów.

Otwory w szafce założyłem fi50mm. Będzie ok ? czy od razu robić większe ?

Z jakiej firmy testy polecacie ? Bo jak czytałem na forum to zdania są bardzo podzielone.

ZaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 6015 i Kolarie 900 i wydaje mi sie ze to malo :/ jak masz erem88 rozmieszone pompki ?? wrzuc foto albo napisz chociaz

55e583343c894eba6721a09b7dbcac4cu282a265.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fi50 powinny wystarczyć, jak będziesz miał zbiorniczek na dolewke to sam wąż od pompy ma chyba 1,4cm. Ja mam w swojej szafce 2 otwory górna półka dolewka+pompa do dolewki. Dolna półka reszta sprzętu ;)

Jeżeli chodzi o testy to ja mam firmy Salifert są proste do zrobienia i ogólnie polecane.

A co do rozmieszczenia cyrkulatorow kolego Constantine 6015 mam z lewej strony skierowane na lustro wody a Koralie po drugiej stronie dmucha za skały. Zrobię zdjęcie jak wrócę z pracy ;)

Co do RO/DI to ja mam ro liniowe połączone z DI jak na taki litraz mi wystarcza.

Warto mieć jakaś pompę albo cyrkulator dodatkowy na przyszłość do przygotowywania solanki ;)

Edytowane przez erem88 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie Tunze 6015 będą jak znalazł :)

Spokojnie wystarczą, tylko trzeba je dobrze ustawić. Na poczatku będą troche dmuchać, ale po jakimś czasie ich wydajność trochę spadnie i będzie idealnie

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczą na pewno. Każde akwarium jest inne w moim 2x6015 zrobiło by za duża pralkę tak mi sie wydaje. Trzeba próbować metoda prób i błędów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to na razie zostawiam te cyrkulatory co mam i spróbuje je ustawić. Rozumiem że to zależy w dużej mierze od kształtu żywej skały więc poczekamy i zobaczymy. Ewentualnie jak będzie zbyt duży młyn to wykorzystam sobie ten cyrkulatorek do mieszania soli tak jak sugeruje Erem88.

I tutaj mi się pojawia znak zapytania. Solankę zawsze mieszacie w osobnym pojemniku czy np. wykorzystujecie do tego zbiornik na automatyczną dolewkę i woda po odpowiednim wymieszaniu z solą sama wędruje do zbiornika. Przy kilku założeniach:

- wcześniejszym wypuszczeniu np 10l z akwarium

- taka sama ilość wody w zbiorniku autodolewki

- woda odpowiednio wymieszana.

Zaks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wiaderko http://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-fermentator-wiadro-piwo-i4174010030.html :) z kranikiem i podziałką na litry :) Wlewam 10L RO/DI dodaje sól wkładam pompę i mieszą się 24h. Odlewam 10L z akwarium i uzupełniam świeżą solanką. Kładę wiaderko na krawędź akwa odkręcam kranik i jazda :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada to ciekawie, ale nie boisz sie ze peknie ci baniak jak nalewasz? Mieszkam w bloku i nie chcial bym sąsiadom prysznica zrobic. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak jest badzo dobrze wykonany. Mam takie 3 osobiście polecam. Przy okazji można wino zrobić albo piwko ;)

Tez mieszkam w bloku ;)

Edytowane przez erem88 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolejnego posolonego. Też mam tunze 6015 i koralię 900 i czasami to aż piasek mi fruwa. 2 tunze przy moim ustawieniu to byłoby za dużo. A ile skały planujesz?

p.s.Constantine, opuść pompy. Nie kieruj ich w dół, po prostu obniż magnesy na szybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Ladyjj,

Jeśli chodzi żywą skałę to nie chciałbym przesadzić z ilością, ale zależy mi na tym żeby zrobić jakąś półeczkę skalną. Myślisz że 10kg wystarczy ?

Do Erybki mam nie daleko więc ewentualnie podjadę na kilka razy żeby nie przesadzić z ilością z później kombinować.

Jeśli chodzi o cyrkulację to Yarcio pisał że wydajność tych pomp powinna po jakimś czasie się zmniejszyć więc na początek je zostawie - dobrze skałe wypłucze, a później zobaczymy. :)

Zaks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz miał żywą skałę to bardzo jej nie mocz w słodkiej bo możesz wybić dobre życie :] przez co dojrzewanie znacznie się przeciągnie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobilem Ladyjj i jakby troche lepiej :) czas pokaze choc piasek u mnie ladnie lezy nie fruwa chyba ze pompa za nisko :) ale syfek sie nie zbiera wszystko ladnie opuszcza baniak a odpieniacz po tuningu ladnie wyrzuca do kubka

55e583343c894eba6721a09b7dbcac4cu282a265.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał ktoś z was żywą skałę z Erybka ? Powinienem się wyposażyć w jakieś wiadra z słoną wodą czy erybka udostępni mi jakiś konieczny sprzęt ?

Erem, słodka woda odpada, będę się starał żeby moja skałka nie wiedziała jak wygląda słodka woda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz kupował skałę to powinni Ci dać takie pudło styropianowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał ktoś z was żywą skałę z Erybka ? Powinienem się wyposażyć w jakieś wiadra z słoną wodą czy erybka udostępni mi jakiś konieczny sprzęt ?

Erem, słodka woda odpada, będę się starał żeby moja skałka nie wiedziała jak wygląda słodka woda :)

Ja brałem skałe z erybki. Nie brałem dużo więc zapakowali mi w worki foliowe ( takie jakie do ryb ), bo wiedzą że Box mam zawsze z sobą :)

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super, zostało mi teraz tylko czekanie na szafke. Mam nadzieję że w ciągu tygodnia będzie do odbioru bo inaczej oszaleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił ten:

http://sklep.osmoza.pl/aquarius-75-najpopularniejszy-filtr-ro-p-573.html

plus do tego Di np ten: http://sklep.osmoza.pl/demi-aqua-tic-demineralizujacy-zestaw-p-611.html

i już masz super wydajny komplet i do tego tani w użytkowaniu.

W tym poprzednim musisz dużo częściej wymieniać wkłady filtracyjne

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yarcio, to może jak już mam kupić ten większy zestaw to może warto ten http://sklep.osmoza.pl/aquarius-50-nowa-seria-ro-p-864.html . Z tego co widzę to różni się tylko membraną osmotyczna -> 50 gpd a w moim przypadku nie zależy mi na wydajności gdyż będę potrzebował 15-20 l wody tygodniowo przy tym zbiorniczku.

Szafka ma być w czwartek ;) odliczamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej, mniejsza membrana = mniejsza wydajność ( dłużej będzie kapało ), ale też bardziej będzie oczyszczona, więc polecam

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie jest szafka. No to na tyle by było z górki, teraz tylko pod górkę :)

post-23668-1404377816,81_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.