Skocz do zawartości
mariusz21lp

Czujnik temperatury Pacific Sun Black Python 120W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem z wyżej wymienioną lampą. A mianowicie czy wymieniał ktoś w tel lampie czujnik temperatury? Kurcze od mojego starego oderwały się nóżki i nie wiem jak szły przewody. Są trzy stopy i trzy przewody, niebieski żółty i czerwony. Przewody wchodzą z kostką w płytę komputera (widoczne na zdjęciu) i nie wiem który do której nóżki. W serwisie poratowali mnie, ale okazało się że powiedzieli mi jak podłączyć czujnik w tej najnowszej wersji komputera a ja mam tą wcześniejszą. Po ich pomocy komputer pokazuje max 5 stopni i wentylatory się nie załączają. Co z tym fantem zrobić? Oraz mam pytanko czy w tej lampie wyświetlacz musi się palić cały czas? Będę wdzięczny za pomoc i przepraszam jeżeli temat był już wałkowany.

20140703 111142

20140702 090154

20140702 090138

502e4a16930e414107ee22b6198c578f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, ale cisza. Pan nie wiedział czy znajdzie schemat podłączenia. Stąd pytanie tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. A jakbys wyslal lampe, to by sie schemat pewnie znalazl ;) no ja tu nic wiecej nie pomoge...

Edit/ Chyba w zadnej lampie wyswietlacz nie musi sie swiecic jak nie chcesz...

Moze ktos z szanownych forumowiczow otworzy swoja I zerknie, pstryknie zdjecie I wysle. Poczekaj troche, moze sie ktos znajdzie...

Pozdrawiam

Edytowane przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza noga po lewej to masa, na płytce przeważnie masa to największa powierzchnia jasnozielona, ale zobacz na baterie tą żółtą czy "-" łączy się z największą powierzchnią, jak tak to miejsce lutownicze (gdzie jest podpięty termometr) łączące z tą powierzchnią to też jest masa czyli 1 noga DS18B20

Edytowane przez PawelL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Jeśli chodzi o czujnik temperatury to sprawa się wyjaśniła i wszystko śmiga. Okazało się że sprzedano mi zły czujnik i stąd takie problemy. Pierwsza noga od lewej idzie do niebieskiego kabelka czyli masa, druga idzie do żółtego a trzecia do czerwonego. Natomiast teraz mam problem. Kolor biały nie reaguje na zmiany ustawień, świeci cały czas. Pozostałe sa ok. Czyżby komputer czy driver? Świeciło ok w programie bali a wieczorem zapaliło się tylko białe i tak zostało. Żadne resety nie pomagają. Mam coś pecha do tej lampy, chyba nie była mi dana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat do zamknięcia. Okazało się że jeden przewód był naderwany, bądź nie łączył. Oby tylko to:-). Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.