MaciejK Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Panowie mam taki problem, wyjechałem na wakacje na 1,5 tygodnia po powrocie zauważyłem że Euphyllia po prstu zniknęła w oczach, zostały tylko malutkie pojedyncze polipy. Caulastrea również dostała po tyłku, zanika zielona tkanka. Powodem takiego stanu rzeczy był na pewno to że w wyjeżdżając nie zgasiłem świtała w pokoju w którym stoi akwarium, więc przez 24h przez 1,5 tygodnia cały czas się paliło świtało i oświetlało akwarium. Wiem mój błąd. Pytanie tylko co teraz robić, da się uratować jakoś te korale?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Maćku - już Ci pisałam: W twoim akwarium coś wybitnie nie gra tak jak powinno. Walczysz z NO3, z dino, chciałeś wymieniać piasek, skałę. Szkoda, że w żadnym w założonych tematów nie pozwalasz sobie lepiej pomóc dołączając zdjęcia korali, akwarium, panelu itp. Zawsze więcej danych żeby pomóc. Dino jest dosyć agresywną plagą - mogło Ci po prostu zatruć korala. Dołącz zdjęcie euphylli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Ja bym raczej szukał problemu gdzie indziej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Myślę że to nie wina dino. Wcześniej jak było dino to korale miały się ok. Po południu wstawię zdjęcia i porobię testy. Uważacie cię ciągłe oświetlanie akwarium przez 1,5 tygodnia nie jest przyczyną?? Przecież korale też potrzebują nocy. Edytowane 29 Lipca 2014 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Spoko 1,5 tyg non stop światło w te upały,jaka Ty tam masz temperaturę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 W pierwszym poście napisałeś: Powodem takiego stanu rzeczy był na pewno to że w wyjeżdżając nie zgasiłem świtała w pokoju w którym stoi akwarium, więc przez 24h przez 1,5 tygodnia cały czas się paliło świtało i oświetlało akwarium. Wiem mój błąd. Pytanie tylko co teraz robić, da się uratować jakoś te korale?? Piszesz o świetle w pokoju a nie w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 światło zapalone w pokoju nie mogło być powodem tego - nie szukaj wygodnych powodów tylko znajdź ten właściwy p.s że tak zapytam szukając przyczyny - masz Zebrasome u siebie? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Nie mam zebrasomy. Przed wyjazdem dawkowałem VSV ale z przyczyn oczywistych przez 1,5 tygodnia nie było to dawkowane. Temperatura w akwarium 25-26 stopni. Być od powrotu nie mogę znaleźć babki kopiącej, podejrzewam że odeszła na wieczną rafe, na pewno nie wyskoczyła. Czy krab mitrax mógł maczać w tym palce?? Bo szczerze mówiąc to odkąd go mam to trochę dużo dziwnych rzeczy dzieję się w akwarium, zdychają ślimaki, po xeni nie ma śladu, zoa zamiast rosnąc to znikają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 A jakie masz parametry? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 A jakie masz parametry? No3 pomiędzy 25 a 50 tak wynika z innych tematów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 a reszta? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dzis porobię testy i wrzuce zdjęcia. A więc zdjęcia porobiłem jak i testy. PH 8 NO3 25-50 KH 6,4 PO4 0,05 NO2 0 Zasolenie 1.020 powoli podnoszę Poniżej zdjęcia całości i euphylli Proszę pomóżcie mi wyprowadzić akwarium na prostą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Według mnie na skałach masz Cyjano a nie dino,na piasku to nie wiem może być że to dino,chodź za ciemne jak dla mnie.Euphilia już się raczej nie podniesie,nie wiem: Jak masz ustawiony odpieniacz na mokro na sucho? Kiedy ostatnio wymieniałeś prefiltry w RODI?Jaki masz wynik po zywicy? Czemu takie zasolenie? Robisz podmianki jak często? Co dolewasz do wody? Musisz na początku zbić No3-a jak to już wiele tematów na forum i sposobów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Przed wyjazdem na urlop nie było cyjano tylko dino. Po powrocie zauważyłem właśnie że pojawiło się cyjano. Nie wiem dlaczego jest takie zasolenie przed wyjazdem było 1.022, dlatego teraz pomalutku podnoszę. Odpieniacz na mokro tak mi się wydaje bo codziennie wywala z pół kubka. TDS pokazuje po żywicy 0 ale wkłady były wymieniane pół roku temu. Do wody nic nie dodaje ale zacznę dodawać VSV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Zasilenie za niskie nawet przed wyjazdem miałeś niskie. Poszukaj może znajdziesz kogoś na przechowanie euphylli jeszcze może z niej coś być. Wymień prefiltry. Spróbuj z bakteriami prodibio biodigest. Czym świecie i jak karmisz? Edytowane 29 Lipca 2014 przez Tigr123 (wyświetl historię edycji) Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 A ja napisze ciekawostkę od siebie, otóż u mnie tez padała Calustrea i Euphyllia a powodem okazał się być ....... ŚLIMAK w swoim starym temacie wstawiłem jego fotki i jak wysysa Euphyllie Zaczyna się od postu nr. 35 http://nano-reef.pl/topic/58377-kostka-43l-po-poltora-roku-bez-dodatkow-aktualizajca/page__st__20 Może też masz takiego ślimaka u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Nie spotkałem u siebie takiego jegomościa. Jak nie wiedziałem co mam robić tak dalej nie wiem Od wczoraj zacząłem znów podawać VSV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Podnieś zasolenie do normalnego poziomu (upewnij się może, że pomiar jest dobry), odsysaj fioletowe paskudztwo i czekaj. Akwarium wygląda jakby dojrzewało. Dawno było zalane? Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Akwarium zalane w październiku 2013r. Do marca nie było cyjano ani dino tylko zielone glony, dopiero później zaczęło się coś dziać Załączam zdjęcie z marca Zastanawiam się czy nie czas zmienić świetlówki, te są od lutego 2014r. Edytowane 30 Lipca 2014 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 KH 6,4 tez nie rewelacyjne,podnies do 7,5-8. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 ile to akwarium ma litrów ? Jaki odpieniacz w nim działa ? Jaka obsada ryb ? Jakie bakterie i co jaki czas lejesz do akwarium ? NO3 faktycznie jakieś strasznie duże ,i te łany zieleniny ... Próbowałem coś znaleźć o twoim akwarium ,ale albo upał za duży albo ja szukać nie umie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Akwarium 128l Odpieniacz Tunze 9004 I do tego filtr z watą i gąbką. Oświetlenie 6x24w Bakterie daje ZObak 2 krople raz w tygodniu. Ryby 2 błazny, 2 petrapogony ,kilka turbo, 2 krewetki czyszczące Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) A na co i po co filtr? Byc moze gabka i wata jest powodem wysokich azotanow.Jak czesto pluczesz/wymieniasz gabke i wate?I jak z karmieniem,jaka cyrkulacja w akwarium? Edytowane 30 Lipca 2014 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Gąbkę i watę wymieniam co tydzień. W filtrze miałem absorber fosforanów ale na czas kuracji VSV go wyciągnąłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 A jak z kamieniem? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach